Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších TV filmů co jsem viděl. Velice dobří herci a atmosféra, která by se dala krájet jen takovým nožem, který vrah používá na své oběti. Na filmu je sice vidět, že byl točen pro TV a film se až moc zaměřuje na vraha a jeho činy ale rozhodně se nejedná o chyby, které by výsledný dojem z filmu nějak kazily. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Brrr, hnusně mrazivá rekonstrukce řádění rostovského vraha se podařila. A přitom se film soustředil hlavně na fakta a věrohodnost a nesnažil se navozovat temnou thrillerovou atmosféru.... Nebo že by na mě nakonec tak zapůsobil právě díky tomuto téměř dokumentaristicky chladnému pojetí? Stephen Rea i Jeffrey DeMunn výborní, Donald Sutherland a Max von Sydow neméně obdivuhodní, spousta scén, na které nezapomenu... Pro mě je Občan X srovnatelný dejme tomu s Bostonským případem nebo Zodiacem. Takže pět. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film se příliš nezaměřuje na patrání po masákovi, jako spíš na neuvěřitelný politicko - byrokratický systém v sovětské policii, fakt jsem někdy čuměl jak puk, co tam ten komoušv tý komisi předváděl za sračky. Fakt se docela divím, že komouši nezakázali ledního mědveda, protože je bílej a ne rudej, hrozný bytosti tihle komouši. O to víc jsem obdivoval toho policajta, že měl sílu se s tím vším neustále potýkat. Musím pochválit výběr exteriérů, ale i interiérů, protože díky nim jsem měl fakt dojem, že jsem v Sovětským svazu dávných časů čemuž pomohl i skvělý casting a výborný herecký výkony. Z mého pohledu nejde o klasickou kriminálku, ale o kvalitní drama jednoho až dvou lidí stojící proti systému i proti masákovi. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Ani by som neveril, že ma môže baviť film, ktorý sa okrem iného snaží odraziť problematiku danej doby. Nuž, ale toto je o sériovom vrahovi a k tomu podľa skutočnej udalosti, takže baviť ma to muselo. Neviem koľký ľudia vedeli o metódach forénzneho vyšetrovania v dobách hlbokého komunizmu. Ja nie a veľa som sa dozvedel. Čikatil bol fakt beštiálny vrah, pôsobiaci celkom vyrovnane a vyšetrovateľovi som prial, aby ho už konečne chytil. Zmasakrovať 52 ľudí, z toho 35 pod 18 rokov je naozaj sila, aj na ruské pomery.Imbecilita tej doby je zobrazená rovnako dobre ako sú aj herecké výkony postáv. Jediné, čo mi máličko vadilo je, že film je americký a nepôsobilo to tak ruky ako by to malo. Napr. nevideli sme ruskú zimu (ale vodku hej)... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré herecké výkony (zvlášte S. Rea a tradičně výborný Max von Sydow), přesvědčivá psychologie postav a v rámci možností přesné zaznamenání okolností případu - to jsou hlavní přednosti tohoto snímku. O mnoho slabší je výsledek snahy tvůrců o zachycení atmosféry pozdně sovětského Ruska. Kdo tyto oblati před rokem 1989 navštívil, dá mi za pravdu že představa obyvatelstva oblečeného do hadrů jakoby z carských dob a všudypřítomná šeď a bída zdaleka neodpovídá tehdejší realitě - autoři filmu nám tu předkládají jedno klišé za druhým. To však nic nemění na tom, že "Občan X" je velmi působivá záležitost, už jen kvůli autentickému popisu posledních chvil masového vraha. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) bol odsúdený na trest smrti. Ruský prezident Boris Jeľcin zamietol 4. januára 1994 žiadosť o milosť a 14. februára 1994 bol vo väznici v Novočerkasku zastrelený strelou za pravé ucho. Pár sekúnd pred smrťou prosil, aby mu nepoškodili mozog za účelom jeho zachovania pre výskum. (Raccoon.city)
  • Poslední Čikatilova obět se nejmenovala Natasha Duněnková, ale Světlana Korostik. (Kvidoland)
  • Čikatilova poslední slova před smrtí zněla: „Nevystřelte mi mozek z hlavy, Japonci si ho budou chtít koupit.“ Ta mimochodem ve filmu nezazněla. (Kvidoland)

Reklama

Reklama