Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Zajímavosti (30)

  • Tři ruští vojáci stojící v popředí ve scéně, kdy byla během deštivé noci nalezena poslední Čikatilova (Jeffrey DeMunn) oběť, nesou maďarské pušky AMD-65. S tím souvisí nepřesnost ve filmu, v roce 1990 byla sovětská vojska standartně vyzbrojena puškami AK-74. (biker)
  • Poznávací značka 1732 ROH je na automobilu značky Volha GAS 3102 při odjezdu se zatknutým Čikatilem (Jeffrey DeMunn) a později je stejná značka i na Mercedesu, kterým odjíždí Burakov (Stephen Rea) od přiznání Čikatila. (Ivoman)
  • Ve filmu jezdí motorové vozy řady M152.0, které však nikdy nebyly do Sovětského Svazu dodány. Tyto jednotky jezdí pouze v Maďarsku, kde se film natáčel... (alanwilder)
  • Při čtení psychologického popisu v závěru filmu je schválně záběr na brýle Čikatilova, kde je vidět odraz postavy Buchanovskiho, který má ruce složené pod stolem a na stole složenou jednu hromádku papírů a do tváře mu vidět není, ale před střihem i po střihu má Buchanovski (Max von Sydow) ruce na stole a překládá čtené papíry z jedné hromádky na druhou. (Ivoman)
  • Když psycholog Buchanovsky (Max von Sydow) čte Čikatilovi (Jeffrey DeMunn) jeho psychologický spis, čte mu ho dlouhé hodiny (ve filmu jsou zmíněné časy od 2:25 odpoledne do 4:20 ráno). Ve skutečnosti se však Čikatilo rozbrečel už po 2 hodinách. (Kvidoland)
  • Poslední Čikatilova obět se nejmenovala Natasha Duněnková, ale Světlana Korostik. (Kvidoland)
  • V čase 1:07 jde plukovník (Donald Sutherland) k poručíkovi (Stephen Rea) přes seschnuté slunečnicové pole a má rukavice pod rukávy a na rukávech znečištění od suchých slunečnic. Po střihu má rukavice pod rukávy a znečištění nikde patrné. (Ivoman)
  • V Rusku se snubní prstýnky nosí vždy na pravé ruce, nikdy na levé, jak je zobrazeno ve filmu. (gjjm)
  • Čikatilo je popraven pistolí Glock. Ta ve skutečnosti nebyla ruskými ozbrojenými složkami nikdy používána. Nýbrž používali pistoli TT-33 neboli Tulský Tokarev vz. 1933 v ráži 7,62 x 25 mm Tokarev. (gjjm)
  • Kým všetky tabuľky a nápisy na budovách či inštitúciách sú v azbuke, spis Občana X je viditeľne napísaný v angličtine. (BlackTom)

Reklama

Reklama