Reklama

Reklama

Iluzionista, který si dal umělecké jméno Eisenheim se narodil jako syn truhláře. V dětství se potkal s kouzelníkem, který ho naučil pár triků a ovlivnil tím jeho celý život. Jako mladý chlapec se seznámil s vévodkyní Sophií a zamilovali se do sebe. Vzhledem k rozdílnému původu obou mladých lidí, nebylo jejich lásce přáno a Eisenheim utekl z domova, aby si zachránil život. Asi po patnácti letech, kdy se živil jako velmi úspěšný iluzionista se vrací z cest po světě do Vídně. O jeho představení je velký zájem a jednoho večera se dostaví i korunní princ Leopold se svou snoubenkou Sophie von Teschen. Sophie se přihlásí jako dobrovolnice a vystoupí na pódium k Eisenheimovi. Později se dozvídá, že princ Leopold se ke svým přítelkyním nechová zrovna džentlmensky a je říká se, že jednu z nich dokonce zabil. Nicméně představení prince natolik zaujalo, že pozval Eisenheima, aby vystoupil na jeho soukromém večírku. Eisenheimovi se nelíbí princovo chování a tak ho veřejně poníží. Samozřejmě tak chytrým způsobem, že to není přímo napadnutelné. Princ se přesto urazí a podnikne vše pro to, aby Eisenheimovi byla další představení ve Vídni zakázána. Sophie a Eisenheim se setkají a Eisenheim ji žádá, aby s ním odešla. To se Sophie z obavy před Leopoldovou pomstou bojí udělat a prozradí, že Leopold plánuje puč proti svému otci císaři Franzi Josefovi I. Přestože má obavy, rozhodne se Sophie ukončit vztah s Leopoldem. Princ není zvyklý na odpor a hrozně reaguje velmi nepřiměřeně. Po pár dnech je vévodkyně nalezena mrtvá. Je očividné, že se jedná o vraždu. Princ je v podezření, ale chybí důkazy a navíc se k vraždě přizná jiný muž. Eisenheim je ze smrti Sophie zoufalý. Kupuje divadlo a zde vyvolá duchy zemřelých a také ducha Sophie. Na jedno z představení dorazí v přestrojení i Leopold a Sophiin duch řekne, že její vrah je mezi diváky a přitom ve vězení je muž, který se k její vraždě přiznal. Představení Leopolda velmi rozruší a tlačí na policejního inspektora Uhla, aby Eisenheima zatkl za podvod, ale Eisenheim se z obvinění dostane protože  se veřejně přizná k tomu, že se jednalo pouze o iluzi, nešlo o skutečné duše zemřelých. Je propuštěn, ale Uhl ho varuje, pokud bude s tímto představením pokračovat, vězení už neujde. Eisenheim však znovu vyvolá ducha Sophie a pak k úžasu všech přítomných zmizí. Jako by se rozplynul... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (908)

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak mdlý herecký projev bych od Nortona nečekal (že by další "Italian Job"?) a ani on možná netušil, jaké za uši tahající repliky ho scenář přinutí vypouštět z úst. Nad vodou tuhle podprůměrnou báchorku, s vizáží trochu dražší televizní produkce, drží jenom skvělý (a film od filmu čím dál lepší) Giammatti, závěrečná "shyamalanovská" pointa pak stojí na velmi vratkých nohách. A celý film bych možná přejmenoval na "Hologram Man" - Eisenheimovy kousky ve druhé půli měly, spíše než k iluzorním kejklím, blíže ke sci-fi (hnusný hnidopich Lima). ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Poměrně hezky natočený lejno rozmáznutý na skoro dvě hodiny. Tempo strašně pomalé (obzvláště markatntní je to u pasáže s duchy, ta se dalá stáhnout na 5 minut s naprosto maximální gradací a úderností), a ten konec je prostě úlet, navíc na 3x nastavenej. Co se herců týče, nemají moc co hrát, protože jejich postavy, vyjma Inspektora Uhla, jsou dost ploché. Rufus Sewell hraje klasického slizouna, Jessica Biel má kliku, že pro ni mám slabost, Paul Giamatti se s tím popral asi ze všech nejlíp, Edward Norton to ovšem slíznul. Je nevýrazný, vágní, má nasazený víceméně jeden a ten samej obličej.. Celkově dost chabé, což je ještě umocněno dost rušivou hudbou Phillipa Glasse. Na samotný poslech je celkem fajn, ale je to už tak provařený... že ve filmu to prostě nefunguje a vytrhává. P.S. V divadelních scénách jsou furt ti samí statisté, jenom přesazení na jiná místa... A je to DOST VIDĚT! ()

Reklama

Arx

všechny recenze uživatele

Spolu s Dokonalým trikem jde o výborný kouzelnický film v kterém jak už bývá zvykem ztvárnil Edward Norton svoji roli naprosto dokonale. Iluzionista má skvělý scénář a samotný film rozhodně nenudí. Příběh je až na pár otřepaných klišé originální a 110 min filmu uteče stejně rychle jako mávnutím kouzelníkovi hůlky. A v hodnocení samozřejmě nemohu opomenout nádhernou Jessicu Biel. Sečteno a podtrženo. 4 hvězdičky. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Edwarda Nortona a Paula Giamattiho. Edward, později zvaný jako Iluzionista Eisenheim, si podmaní svými kouzelnickými triky celé vídeňské publikum, včetně nadcházející nevěsty korunního prince Leopolda (až odpudivě dobrý Sewell). Sophie a mág si uvědomí, že se kdysi znali z dětství a tak se do sebe znovu zamilují. Mají to však těžké, když jim v cestě stojí sám princ Leopold a zkorumpovaný inspektor Uhl.Když se dvojice rozhodne uprchnout, následující ráno je Sophie nalezena mrtvá.. Nic však není jak se na první pohled zdá. Opěvovat Nortona je myslím zbytečné,role iluzionisty mu padla jako ušitá na míru a ani Biel nebyla špatná. Celkově výborná kamera, atmosféra, triky. U překvapivého vyvrcholení se člověk nestačí divit a to i po druhém shlédnutí!:) Všechno je jen iluze. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Napínavý příběh iluzionisty Eisenheima, který bojuje pomocí svých nadprůměrných schopností o svoji dávnou lásku Sophie. Film jsem si maximálně užil, výborné kulisy, herecké výkony, hudba a hlavně skvěle vygradovaná pointa. Možná někdo mohl na finální rozuzlení přijít dřív, než se tak stalo, já jsem se ale nechal unášet na podmanivých vlnách atmosféry filmu, nepřemýšlel jsem dopředu a odměnou mi byla právě závěrečná část. Všem doporučuji!! Hodnotím 90%...16,5 miliónů dolarů(rozpočet)/69 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (31)

  • Téměř dvě stovky trikových záběrů pro film vytvořilo české postprodukční studio UPP. Režisér si přál aby triky nevypadaly příliš počítačově, protože hrdina kouzlí pomocí mechanických a optických iluzí. (Pumiiix)
  • Edward Norton (Eisenheim) zvládl mnoho kouzelnických triků sám, protože měl za učitele jednoho z nejlepších lidí v oboru – Jamese Freedmana. Ten například „trénoval“ kapsáře v Oliveru Twistovi (2005), ale pracoval i pro Davida Copperfielda. Nortona naučil především klasické triky jako vytahování mincí zpoza ucha. Ty náročnější ovšem nechal Norton na Freedmanovi, který byl dublérem jeho rukou. (imro)
  • Sídlo policejního inspektoriátu je ve skutečnosti budova Národohospodářského ústavu Akademie věd České republiky v ulici Politických vězňů 7 v Praze. (navabaca)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama