foto

Salma Hayek

  • nar. 2.9.1966 (48 let)
    Coatzacoalcos, Veracruz, Mexiko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dcera španělské matky a libanonského otce se narodila ve městě Coatzacoalcos Veracruz v Mexiku 2. září 1968. Byla vychována v katolické rodině a proto ji poslali na internátní školu do Lousiany, když ji bylo 12. Po tom, co se dostala do problémů za terorizování jeptišek, se Salma vrátila zpět do Mexika. Nakonec však byla poslána do Houstonu, v Texasu, aby žila se svou tetou, kde zůstala do svých 17. Následně odjela studovat do Mexico City mezinárodní vztahy, ale ke zlosti její rodiny se začala snažit o kariéry herečky. Začínala inscenovat v místním divadle. Nakonec se dostala do televize a urvala roli v populárním televizním seriálu TERESA. Seriál z ní udělal v její rodné zemi hvězdu, ale ona si přála něco víc. Šokovala své fanoušky rozhodnutím odejít ze seriálu a pokračovat v budování kariéry v L.A.

Potom, co rok studovala angličtinu a herectví se Stellou Adlerovou, přišel její první zlom, když ji Allison Anders obsadila do vedlejší role ve filmu MI VIDA LOCA (1993). Role ji dovolila získat "Screen Actors Guild card". Setkala se s Robertem Rodrigezuem, který ji obsadil do jedné z hlavních rolí ve filmu DESPERADO (1995). Hayekovou tento film vynesl vysoko a Rodrigeuz s ní o rok později natočil ještě upírskou přehlídku FROM DUSK TILL DAWN (1996). Bohužel to byl pro Salmu celkem propadák a jejich pár dalších projektů na tom byly podobně. THE FACULTY (1998) kde hraje učitelku, která se změní v mimozemšťana byla vyjímka. DOGMA (1999) Kevina Smithe, kde vystupovala jako božská můza, upoutala pozornost jak kritiků tak i diváků. Takže v roce 1999 mohly být její role velkolepé nebýt filmu WILD WILD WEST s Willem Smithem a Kevinem Clinem. Bohužel kvůli zapletenému příběhu se film také nedostal velké slávy.

Film CHAIN OF FOOLS, kde si zahrála půvabnou policistku Meredith, i film TIMECODE, kde si zahrála milenku Jeanne Tripplehorn se dostaly do nadprůměrných příček. Malou roličku si také zkusila v TRAFFIC. Nakonec si splnila svůj dlouholetý sen a zahrála si slavnou mexickou malířku Fridu Kahl, kvůli které si dokonce nechala narůst knírek) Sama film také produkovala. FRIDA se ohromně líbila a proto si Salma vysloužila nominace na oskara a zlatý glóbus. Na Salmě je vidět, že svou práci má opravdu ráda a dělá ji napln. Salma má Hollywoodu ještě mnoho co ukázat...

Jiří "Scrytcher" Tománek

Herecká filmografie

2015 Racconto dei racconti, Il
Septembers of Shiraz
2014 Everly
How to Make Love Like an Englishman
Krostons, The
Prophet, The
2013 Machři 2
Movie: The Movie 2V
2012 Divoši
Piráti!
Profesor v ringu
2011 Americano
Chispa de la vida, La
Kocour v botách
2010 Machři
2009 Upírův pomocník
2007 Across the Universe
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
Sexy Pistols
Studio 30 Rock (TV seriál)
Zabijáci osamělých srdcí
Zeptej se prachu
2004 Když se setmí
2003 Spy Kids 3-D: Game Over
Tenkrát v Mexiku
Zázrak v San Ramos (TV film)
2002 Frida
2001 Hotel
V čase motýlů (TV film)
2000 Časový kód
Prožij to naplno!
Řetěz bláznů
Traffic - nadvláda gangů
1999 Akce (TV seriál)
Dogma
Plukovníkovi nemá kdo psát
Wild Wild West
1998 Dva na jednoho
Fakulta
Klub 54
Vítejte v Hollywoodu
1997 Jen blázni spěchají
Rozchod
Sistole Diastole
Zvoník od Matky boží (TV film)
1996 Follow Me Home
Od soumraku do úsvitu
Vzali roha
1995 Čtyři pokoje
Desperado
Jako štvaná zvěř
Ulička zázraků
1994 Rychlá kola (TV film)
Vuelo del águila, El (TV seriál)
1993 Mi vida loca
Sinbad Show, The (TV seriál)
1989 Teresa (TV seriál)
1988 Nuevo amanecer, Un (TV seriál)

Dokumentární

2014 Journey to Sundance
2012 $ellebrity
2010 Guión busca estrella (TV film)
2007 Marc Jacobs & Louis Vuitton (TV film)
2005 Before, During and 'After the Sunset' (video film)
Live 8 (koncert)
2004 Anti-Hero's Journey, The (video film)
2003 Director's Journey: The Making of 'Red Dragon', A (video film)
Stupidity (TV film)
World VDAY
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
Searching for Debra Winger
2001 Concert for New York City, The (koncert)
2000 Hollywood míří do pekel (TV film)
1999 Film-Fest DVD: Issue 2 - Cannes (video film)
Forever Hollywood (TV film)
1997 ¿Quién diablos es Juliette?
1988 Telenoticias (TV seriál)

TV pořady

2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2013 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 Sexy celebrity (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 MTV Video Music Awards 2003 (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

1999 Will Smith Music Video Collection, The (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2003 Zázrak v San Ramos (TV film)