Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (405)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příběh o cestě k procitnutí, zmoudření a pochopení pravých principů WuShu. Skutečnost, že je snímek inspirován skutečným příběhem, zvyšuje jeho výpovědní hodnotu a dodává na hloubce. Bojové scény jsou mistrně zpracovány, choreografie je dechberoucí, ovšem často jsou zápasy příliš zdlouhavé, což je ovšem typické pro většinu asijských filmů. První půlka filmu je poměrně zdlouhavá, ovšem poté, co odejde hlavní hrdina na venkov, nabere snímek na obrátkách a stává se velmi záživným a emotivním. Nedostatky: 1) Ve scéně, kdy se mladý Huo porve s chlapcem, si můžeme všimnout, že má řadu šrámů na obličeji a modřinu pod okem. Nejvýraznější tržná rána je na jeho pravé tváři. Když však přijde domů a otec mu uloží trest, při jeho vykonávání již nemá po šrámu ani památky. 2) V souboji, při kterém Huo svého protivníka z konkurenční školy zabije, je jeho soupeř poraněn na hlavě - řezná rána. Když je však mrtvé tělo vystaveno, není po tomto zranění ani stopa. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Velkolepě pojatý příběh o tom, že bojovat není vždy nutné, podaný překvapivě s občasnou skrytou symbolikou, nečekaným a silným koncem a hlavně výbornou akcí Jeta Li. V příběhu sice není čistě originálního vůbec nic, ale svižná forma vše vynahrazuje. Na to, že film jako takový trvá jen něco přes hodinu a půl, se toho stane docela dost a divák nestihne popadnout dech. 85% ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výpravné, dobre natočené, s veľmi dobrou (hoci nie úchvatnou) bojovou choreografiou. Lenže je vidieť, že to zostrihali z podstatne dlhšieho filmu, takže sa to zvrháva na obyčajnú turnajovku s dobrými zápasmi pozliepanými zúfalo tuctovým príbehom a suchými dialógmi. Hlavne prvá 40-minútovka je zúfalá. Bitky skvelé, ale príbeh nikde, a hlavne mi strašne prekážal Jet Li pokúšajúci sa "hrať" - toho chľastajúceho, ješitného hajzlíka som mu fakt neveril, na to by potreboval mať vo svojom hereckom repertoári viac ako jeden kŕčovitý, priblblý úsmev. Našťastie od polovice sa začne diať aj niečo iné, takže film prudko naberie na zaujímavosti. A Jet je potom klasicky nadhľadovo "bohorovný", čo zvláda dobre. Rozšírená verzia musí byť stokrát lepšia, toto je vlastne tuctovka na jedno pozretie. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Snaha dát tomuto WuShu filmu nějaký emocionální rozměr docela vyšla, ale jeho epická rozmáchlost je jen na oko (aby se neřeklo), takže se v podstatě jedná o další zdařilý "kung-fu fighting" film, kde jde téměř výhradně o bojové scény. Ty jsou choreograficky zdařilé, občas se objeví i něco režijně zajímavého a neotřelého, ale mně osobně vadily různé rádobyefektní zrychlovačky a "trhance". ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Šablonovitá vyprávěnka o bojovníkovi, který sice uměl od mládí zápasit, ale pravé moudrosti dosáhl až skrze pokání, utrpení a sázení rýže. Pak obrátil svou pěst na službu vyšším cílům a pozdvihl otřesené čínské národní sebevědomí. Pozor, vyskytuje se východní bojovnické rozumbradění! Krom výše zmíněného zbývají již jen nereálné, leč velmi efektní souboje, a právě ty jsou pro mě největším kladem filmu. Je to určitě škoda, protože život Huo Yuanjina i film sám naznačují, že o čem točit je. Vysněné vyznění filmu však některé zásadní momenty života protagonistova hrubě překrucuje a posouvá je do hlubin patosu, zplošťování hlavní postavy a nekritického, jednostranného obdivu k tomu, co běžně bývá ve filmech o bojových uměních obdivováno. S bojovnickými hodnotami druží se i čínské vlastenectví, které naštěstí nesklouzává k tupé kritice jiných národů. Silné **. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Nathan Jones, s cieľom udržať si svoju postavu, konzumuje šesť jedál denne, pije minerálku po litroch a robí 150 klikov vždy, keď má na to príležitosť. (m.a.t.o.)
  • Nathan Jones je tak vysoký (meria 211 cm), že v hoteli kde bol ubytovaný, museli spojiť dokopy tri postele, aby sa mohol pokojne vyspať. (m.a.t.o.)
  • Anthony De Longis a Jet Li zlomili počas natáčania šermiarskeho súboja šesť mečov. (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama