Tatarská poušť

Deserto dei Tartari, Il

Drama / Válečný

Itálie / Francie / Írán / Západní Německo, 1976, 140 min

Valerio Zurlini

Filmové podobenství, které se tváří jako "tak trochu jiný" válečný snímek a přitom má nejblíže k mysterióznímu thilleru, byť bez jediné špetky nadpřirozena. Sice bych nedokázal dát dohromady jedinou scénu, ale stejně si mě to svou podmanivě hypnotickou atmosférou omotalo kolem prstu. Zvláštní na tom je, že ač všechny momenty jsou naprosto nedoslovné (a nabízejí tolik pohledů a vysvětlení, kolik to uvidí diváků), tak to působí naprosto soudržně. A nejdivnější na tom je, že to vlastně vůbec divné není. Po předloze se začínám aktivně poohlížet. Antikvariáty volají.(19.11.2008)

Hluboce sugestivni filmova meditace ktera asi ne kazdeho oslovi. Ale ja jsem byl timto koprodukcnim pocinem se skvostnym obsazenim kteremu se muzou rovnat snad uz jen (velice se omlouvam za toto prirovnani) Dannyho parťáci velmi nadsen. Ubihajicim dejem snad sceny ztraci svou gradaci a pointu, na druhou stranu vysledna snaha v zaveru filmu si s ne zrovna nejlehci predlohou (i u nas vysli stejnojmeny roman Dino Buzzatiho) poradila podle meho dostacujicim zpusobem. Radost mi udelala i volba exterieru, kamera a tentoktat az subtilni hudebni doprovod od Ennio Morriconeho. Nejsilnejsi devizou urcite vsak zustavaji skvele vybrani herci. Kdyz se na platne ve filmu poprve objevi Vittorio Gassman ..., nebo sceny ticheho vzdoru v podani Maxe von Sydowa... a dalsi a dalsi. V zaveru filmu se v jedne ze svych poslednich roli objevi Rolf Wanka.(18.6.2008)

Jestli to je tím mizerným DVD od Levných knih s kdovíproč francouzským dabingem, nevím. Ale film mne moc nevtáhl. Kulisy jsou úžasné, iránský Bam (v roce 2003 byl poničen zemětřesením) ve své slávě. Ale buď že tam bylo moc postav a na žádnou nebyl prostor, nebo se to hnalo kupředu až moc rychlými skoky a spousta věcí zůstala nevysvětlených (kdo se vetřel do pevnosti místo Lazaruse?), přišlo mi to celé takové nedořečené, nakousnutá věta bez konce. Chápu, že jde o alegorii, která by se dala vztáhnout na současné workoholiky, kdy je člověk obětí nesmyslných rozkatů vedení a čeká, ani neví na co, ale k dokonalosti mi u filmu zkrátka něco víc chybělo.(1.8.2010)

Méně známější italský literární bratříček Mannova Kouzelného vrchu. Zurlini se velmi profesionálně snaží neztratit ani píď z myšlenkové stavby románu, přičemž mu pomáhá jak herecký ansábl v čele s Maxem von Sydowem, který přesně vystihl muže živícího se do poslední chvíle nadějí, že přijde vysněný cíl jeho života - útok tatarských hord -, cíl, kterému obětoval celý svůj život a duši, tak Morriconeho hudba geniálně vystihující duši mužů čekajících na vysněný okamžik jejich životů, čekajících týdny, roky...(22.4.2009)

Pevnost je zde kafkovským zámkem, vojenský řád nekončícím byrokratickým procesem a lidé stejně jako u Kafky zbyteční a bezmocní. 75% hvězdiček(29.6.2009)

• Dragonlanc

Pre mňa zbytočne dlhý, nezáživný film, bez poriadnej akcie. Ani herci veľkých mien tu veľmi nezažiarili.(3.12.2009)

Hudba Ennio Morricone.(20.7.2008)

Buzzatiho román je mou srdeční záležitostí a pokládám ho za umělecky nejpůsobivější vyjádření existencialistické filozofie (kam se v tomto smyslu hrabou Sartre a Camus!). Film samozřejmě za vynikající literární předlohou pokulhává, čemuž se ani nelze divit. Vadilo mi i zasazení do konkrétního historického času, byť bylo naznačeno jen jediným titulkem. Na druhou stranu tvůrci dodrželi neurčitost historického prostoru, i když evidentně pracovali s ozvěnou mnohonárodnostní rakousko-uherské monarchie. Exteriéry skvostné, herecké výkony výborné. Film jsem viděla dvakrát, přece jenom si však nyní radši (počtvrté) přečtu román.(17.1.2011)

• drankeryth

Mal som moznost vidiet, ako sa robi nudny film, kde sa naozaj nic nedeje. Neustavicne sa tam len kecalo o bliziacej sa pohrome, menom nepriatelska armada. Absolutne nekonecna minutaz filmu ma ubijala k smrti a nie prist vytuzeny koniec, ktory som tak kazdu chvilu ocakaval. Velmi som sa tesil, ako bude prebiehat samotny boj proti tej pevnosti. Po prekonani dlhej stopaze konecne ukazali bliziacu sa armadu na konoch, ale v totalnej dialke. A to bolo vsetko, boj vobec neukazali a ani vobec neviem, ako vlastne vyzerali ti ich protivnici do tvare. To bol teda pekny podraz pre mna. Film sa unasal v takom dramatickom opojeni, kde to asi kazdemu liezlo na nervy medzi kamennymi stenami polorozpadnutej pevnosti v krajine nicoho. Preto aj moje hodnotenie bude dramaticke, alebo skor tragicke.(17.2.2012)

Plusy - hviezdne herecké obsadenie a nadštandardne herecké výkony, nádherný exteriér a uz tradične kvalitný i keď sporadicky sa vyskytujúci hudobný doprovod. Mínusy - s pribúdajúcimi minútami sa vytráca dejové tempo, v dôsledku čoho veľmi zaujímavá pointa vyznieva naprázdno.(18.8.2008)

Tento pomalý snímek mě dostal. Sice až v průběhu filmu jsem se jaksi naladil na tu správnou vlnovou délku, kterou film potřebuje, ale zato mi málem vyrazil dech. Tak bezútěšná atmosféra... to se prostě nedá popsat, musí se to vidět, ale hlavně VNÍMAT.(5.2.2010)

Dříve mě takové filmy bavily víc......čekal jsem trochu více hudebních sekvencí, větší prostor pro Morriconeho.(14.8.2008)

• Looka

Na to co film, chtěl (měl?) sdělit je to natočeno velice nudně a zdlouhavě. Také jsem se těšil na Philippa Noireta, který zde má v podstatě jen štěk. Naopak Max von Sydow jako velitel pevnosti je jedním z mála plusů tohoto traktátu.(6.6.2008)