Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z mnoha autobusů odváží cestující na dovolenou k moři. O bezpečnou cestu se starají řidiči Karel a Karel, kteří hned na začátku cesty vyzývají cestující, aby se nechovali jako prasata a vraceli hnědé podšálky, čímž většinu cestujících pobaví. Průvodkyně Pamela je velmi milá, až naivní, což baví hlavně dva gaye Ignáce a Oskara, s nimiž cestuje i jejich kamarád, známý zpěvák Max. Jolana, která na dovolenou pozvala své rodiče, je nesebevědomá, ale inteligentní mladá žena se srdcem na dlani. Nejmladšími cestujícími jsou dvě dívky Denisa s Irmou, které s opovržením pozorují nejstarší účastnice zájezdu Helgu a Šarlotu. Mezi cestujícími nechybí ani typická maloměstská rodina, táta Jarda, máma Jituš, malá dcerka a syn Jakub, který si nechal namluvit, že je gay. Jarda s Jituš mají omezené myšlení a jsou přesvědčeni, že homosexualita je nakažlivá, tudíž se od gayů, Ignáce a Oskara, drží stranou. Cestující Vladimír je tichý mladý muž, ale když je Jolaně špatně, podá jí na zvracení svou igelitovou tašku, i se zapomenutými brýlemi. Po příjezdu k moři se všichni ubytují a začnou se pomalu poznávat u moře. Všichni účastníci zájezdu mají o své dovolené nějakou představu, která se ne vždy vyplní... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 036)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Soubor epizod o bandě čecháčků na zahraničním zájezdu - žádný souvislý děj, jen sled scének věnovaný jednotlivým rodinkám a charakterům. Herci většinou obstojní, dialogy chvílemi vtipné, chvílemi křečovité, tak trochu nuda z mého hlediska, ale čekala jsem, že to bude horší. Mírně příjemné překvapení. 59% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Všechno a zároveň nic. Spousta sexuálních pseudoproblémů, vztahové (ne)peripetie a nereálné charaktery, ze kterých scénář přijatelné osůbky pár větami nevytvoří. Ani ty smutně upřímné chvilky v závěru kvůli otřesným hercům nefungují. Nejzářivější možný příklad všech negativních aspektů divácky úspěšných českých filmů. Druhá hvězda z milosti k Vieweghovi - a i tak hlavně za podšálky. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Svěží, oddychová, letní vydařená komedie s typicky českým komediálním feelingem. Hodněkrát jsem se zasmála a to také díky manželům v podání Evy Holubové a Bohumila Klepla, jelikož mi to připomnělo rozhovory, které mezi rodiči často slýchávám:) Herecké obsazení je nadmíru povedené. Opět úžasný a opravdový Pavel Liška a Miroslav Krobot coby Karel a Karel, Anna Polívková jako sebeironická a chápavá Jolana, Jitka Kocurová, jako hloupounká, naivní, ale zato dobrosrdečná Pamela, hezoun a děvkař Max, přátelský homosexuální pár, párek povedených manželů s chlapcem, který si není jist svou orientací a dvě mladé děvenky, které si chtějí prostě jen užít. Toť velmi pestrá sestava Účastníků zájezdu. Sympatické a vtipné dialogy, úsměvné a dnes již nezapomenutelné scény (podšálky, slečna průvodkyně, flirtovací pokusy většiny zúčastněných). Naproti tomu je zde i pár scén, které vyzní i vážněji a k zamyšlení. Příjemný český kousek, na který se vždy ráda podívám. "Tak co Karle, kolik jim dáme?" :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hudba mírně vykrádající Arvo Pärta, minimalistický robot Krobot, scéna masturbačního doznání a zachycení deziluze (nejen) jadranských vakací, kdy všichni zažijí nějakou novou zkušenost, aby ve své podstatě zůstali nezměněni. Toť výčet pozitivních momentů držících Vejdělkův film na hladině poseté bublinkami mýdlové opery, ale ty potápěčské závaží v podobě ploché karikatury české malosti a rozpačitého rozvíjení děje nutí diváka přitahovaného ke dnu lapat po dechu někdy až nebezpečně dlouho. Při pohledu na princeznu Annu mě napadá, jestli existuje beznadějnější akt, než (čistě hypotetická) snaha valašského krále popřít své otcovství.. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Zpočátku vtipná a svižná komedie ztrácí z přibývajícími minutami dech a ke konci ho už jenom velmi těžko popadá... Některé postavy mi přišly protivné (průvodkyně), některé naprosto zbytečné (důchodkyně, teplouši), některé průměrné, dobře zahrané a občas vtipně glosující (Eva Holubová), ale všechny strká do kapsy úžasná Anna Polívková v roli nehezké ale úžasně sarkastické a sebeironické Jolany. Bohužel když není ale na plátně ona, není se čemu smát, scénář sklouzává k trapnostem a lehce telenovelovské náladě. Takže díky ní a ještě skvělé pasážy cesty autobusem jsem se rozhodla dát nadprůměrné hodnocení, ale znova už se na tohle určitě dívat nebudu. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (40)

  • Pro většinu filmu musely být dialogy pořízeny prostřednictvím takzvaných postsynchronů, natáčení kontaktního zvuku bylo většinou nepraktické. Režisér Jiří Vejdělek k tomu řekl: "My bychom kontaktem točili rádi, ale vždycky to při nejlepší vůli nešlo. Film se z větší části odehrává buď v autobuse, nebo u vody, což jsou dvě zvukově velmi nepříjemná prostředí. Hezké romantické šumění moře je jen filmový trik. Kdybychom scénu natočili s reálným zvukem moře, v kině by to nejspíš znělo jako randál z kamenolomu. Navíc jsme chtěli točit v širších záběrech, při kterých se mikrofonista nikam nevejde, a protože herci byli věčně jen v plavkách, nedaly se nikam schovat ani mikroporty... i když mikrofonista tvrdil, že u hereček by to dokázal." (NIRO)
  • Bohumil Klepl hrál v té době v cca 15 představeních, takže natáčení pro něj bylo mimořádně náročné. Nakonec to vypadalo tak, že ráno sedl do auta, dovezli ho na pláž, kde točil tak hodinu a večer už opět hrál v divadle. (Specs)
  • Eva Leinweberová se nechala slyšet, že když pustila film své dceři Dorotce, tak ta z něho měla újmu kvůli jejím scénám v tangách. „Od té doby jsou u nás Účastníci zájezdu tabu,“ prohlásila. [Zdroj: Denik.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama