Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (426)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů seriálové tvorby posledních let. "Řím" je natolik drsný a má takový spád, že i "Deadwood" vedle něj působí jako rozvláčná a krotká podívaná. Reálie jsou nad očekávání povedené, tvůrci se nezalekli sexu ani násilí, po herecké stránce vše funguje na výbornou a ani milovník historie nebude sklamán. Nepřesnosti v detailech se jistě najdou - ale pokud není divák skutečný hnidopich, klady seriálu bohatě převáží jeho nedostatky. Po první sérii 4/5 *. (O římské historii období, jehož se "Řím" týká, píše patrně nejpodrobněji Apiános: Občanské války II - III. Mimo jiné se zde dozvíte zajímavé podrobnosti o bitvě u Farsalu, Césarových vrazích nebo sebevraždě senátora Catona, která neměla zdaleka tak snadný průběh jako v seriálu :-) ). ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Antický Řím nebylo zrovna idylické místo k životu. Ulice v chudších čtvrtích byly plné špíny a žebráků, otroci se považovali za pouhý majetek svého pána a za porušení zákona jste mohli stanout v gladiátorské aréně. To, že ve filmech je toto období znázorňováno jako doba vznešených ideálů, statečných vojevůdců a přepychu pro všechny, už je věc jiná a seriál Řím se tento obraz snaží svým realistickým pohledem vyvrátit. A považujte mě za blázna, mně je tento Řím mnohem sympatičtější. Líbí se mi přehrávaná gesta řečníků. Líbí se mi fakt, že se režiséři nebojí zabrat herce zcela nahé, aniž by v tom musel být nějaký sexuální podtext. Líbí se mi odlišná morálka, která konečně nepůsobí tak, jako kdyby někdo narval názory 21. století do historických kulis. Líbí se mi krvavé obřady. Líbí se mi Caesar, který - ař neplešatící - získal s Ciaránem Hindsem takovou dávku charismatu a charakteru, že s ním budu už navěky všechny filmové a seriálové Caesary nejspíše porovnávat. A líbí se mi to natolik, že si druhou řadu nenechám ujít. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

První série se blíží ke konci a považuji za málo pravděpodobné, že by se kvalita zvedla nebo naopak klesla natolik, abych seriálu udělila jiné hodnocení než 4*. Spousta zdejších komentářů se rozplývá nad dobovou autentičností, což nedokážu posoudit - nejsem tak stará, abych si pamatovala starověký Řím;-). Kulisy mě neposadily na zadek, ale také mě nic vyloženě netahalo rušivě za oči. Spojení skutečných historických postav s osudy několika fiktivních obyčejných lidí se rozhodně povedlo, zásluhu na tom má výborné obsazení - nepříliš známí herci skvěle odpovídají daným charakterům. Všichni hrdinové jsou lidé se všemi jejich přednostmi i nectnostmi, záporné postavy ukážou i záblesky dobra, klaďasové dělají i špatné věci, nic není černobílé. Je těžké najít si oblíbence ve spleti špinavých intrik, takže z tohoto souboje popularity vítězně vyjdou vymyšlení legionáři Vorenus a Pullo, s jejich komplikovaným přátelstvím navzdory odlišným povahovým vlastnostem. Celkově je seriál zajímavý, nenudí, byť bych občas uvítala menší zkratkovitost např. v taženích a bojích Julia Caesara. Jsem skutečně zvědavá na závěr série, zvláště tedy na osudy těch, jimž los neurčila historie;-). 79% EDIT: Druhá série je výrazným krokem dolů, dějové linie nejsou tak zajímavé, postavy jsou jaksi méně sympatické, přibylo sexu a násilí. Celkově se to jeví na ubrání hvězdičky, ale počkám na dokončení a rozhodnu se pak... EDIT2: Celkový dojem po obou sériích 70%, obávám se, aby plánovaná třetí řada neznamenala další kvalitativní krok dolů:-/. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

22/22 Kde jsou ty časy, kdy HBO nebylo synonymem pro Hry o trůny? Ve srovnání s jinými antickými seriály jiných kabelovek je sice Řím nuda, ale ne každý projekt může být tak dokonalý jako Spartacus: Gods of Arena. Herecky mi nikdo neutkvěl v paměti, ohranější drama starověku, než je ten Caesarův příběh ani být nemůže. Proklamovaná práce s autenticitou se produkci nakonec nevyplatila, protože více než 2 série už nikdo platit nechtěl. Co je ale důležité, je skutečnost, že obliba historických seriálů se zvedla a dveře byly otevřené pro všechny ty pozdější Tudorovce nebo Vikingy. #hbo ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý seriál o Římě takovém jaký opravdu dříve byl. Vůbec se zde nešetří krví, vraždami, a všelijakými chuťárnami až mi přijde nemožné co se tam všechno dělo. Ani u jednoho dílu jsem se nenudil i když by se to zdálo nudné není to pravda. Je vidět že HBO má stále chuť dělat výborné historické seriály. Možná bych mu vytkl až příliš morbidní Řím, ale zase díky tomu se mi Řím zaryl do hlavy a řekl bych, že jen tak nezmizí. (87%) ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • O vojácích jménem Lucius Vorenus a Titus Pullo se Caesar zmiňuje v páté knize svých Zápisků o válce galské. (mahler)
  • Na foru pracovalo přes 400 řemeslníků z celé Evropy a několik specialistů z Indie. Stavba byla postavena za 5 měsíců. (Yardak)
  • Prakticky všechen kompars tvořící dav byli praví Římané. Producentům a režisérům totiž přišly způsob chování a chůze Italů více přesvědčivé pro antický Řím. (CliffLee)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama