Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vodník Jakoubek (J. Korn) se musí kvůli jednomu nemoudrému knížecímu rozhodnutí odstěhovat ze svého domova. Dozví se to jeho syn Tonda (V. Jílek) a rozhodne se, že tomu zabrání. Což ovšem není pro obyčejného venkovského chasníka zrovna snadný úkol. A navíc se vmísí do děje ještě pan kníže (J. Abrhám), princezna Aneta (Z. Kajnarová), její nápadník, urozený vikomt z dalekých krajů (O. Vízner), a Vendula, napůl tulačka a napůl zlodějka (T. Pauhofová). Tonda nakonec svého tátu vodníka zachrání a přitom najde i své štěstí… (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

Alenuch 

všechny recenze uživatele

Soudě podle obsazení jsem se na pohádku fakt těšila, ale byla jsem hrozně zklamaná (a to říkám jako někdo, kdo má pohádky rád a je k nim shovívavý). Vadil mi hlavní "polovodník" a jeho trapné scénky s nějakými zbrojnoši u vchodu do zámku, vadila mi jeho matka, která přehrávala až se hory zelenaly, navíc co slovo, to perla, vadily mi zbytečně patetické a slzopudné scény neodlehčené ani kapkou humoru. Vodníkovi jeho bývalá milá každý den posílá jídlo, ale on neví, jestli by ho chtěla a jestli na něj nezapomněla? Pche - normálně bych do zápletky pohádky nehrabala, ale přesně v takovýchhle chvílích se ve mě probouzí cynik. Princezna a král jako kdyby přišli z nějaké jiné (lepší) pohádky, ale díky aspoň za ně - byli jediné příjemné oživení celého toho díla. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kdeže je tá atmosféra starších českých rozprávok? Táto nemala nápad ani šťavu, ale herci a prostredie neboli zlé. Horšie bolo, že veľmi ťažko sa na tom mohli baviť dospelí a už vôbec nie deti. Pranierovanie chamtivosti a oslava skromnosti a úprimnosti je pekná vec, ale takto bez humoru ma to sklamalo. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

K současným pohádkám přistupuji se značnou nedůvěrou a o těch televizních ani nemluvě. O tento film bych nohou asi nezavadil, ale Olmer v říši za sedmero horami a sedmero lesy mě zajímal. Výsledek není nejhorší, režisér si odpustil využití trapných kulis a vituálně připravil slušné zázemí. Obsazení vypovídá o Olmerově renomé (které je slabé...). Ačkoli neuvidíte pohádkovou školu s nejlepších časů Olmer natočil příjemnou vsuvku naší veřejnoprávní televize, což je na něj dobrý. ()

honeysuckle 

všechny recenze uživatele

Pohádka s ukázkově hrozivým scénářem, který postrádá nosnou zápletku. No řekněte sami: Vodník má být vyhoštěn kvůli intrikám rádců. Jeho syn Tonda se vydává na zámek, kde ho král i princezna přemluví, aby se o princeznu naoko ucházel a tím oddálil její sňatek s hloupým vikomtem. Poté, co vyjde najevo Tondův prostý původ ho zavřou do šatlavy. Král si pak dupne, rádce pošle pryč a Tondu zase pustí. Rádci potrestáni, Tonda pomůže králi a princezně vyřešit jejich komunikační problémy a sám si pak vezme půvabnou Vendulku. Jestli měl být "moment krize" zobrazen scénou, ve které rádci fyzicky zaútočí krále a princeznu, aby byli posléze definitivně zpacifikováni...no nevím, mně to přišlo dost křečovité. Pohádka o ničem. K nevydržení příšerná hudba Pavla Hrubeše, která zní téměř elektronicky, je místy zbytečně dramatická a hraje i ve scénách, kde je hudební podkres až rušivý. A proč vojáci mluví v rýmech jsem taky nepochopila. Kostýmy představuje stylově nejednotný mišmaš. Pěkné exteriéry. Několik digitálních, ale naprosto zbytečných, efektů. Herci místy prkenní - ale z toho viním zejména ty šroubované dialogy, které jsou jim vkládány do úst. Pár kladů na závěr: hezký Václav Jílek (zajděte na něj do Divadla na Jezerce, není vůbec špatný), roztomilá Pauhofová a tradičně dobrá stará garda: Skopeček, Abrhám, Vízner. I ten Jirka Korn se...snaží. Ale na víc hvězdiček to prostě není. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když má jeden tátu vodníka a mámu člověka je polovodník? A co to udělá s jeho výkony ve vodních sportech? Vodník Jakoubek je luxusní vodník, škoda že je v pohádce tak málo. Pan kníže si myslí, že se jeho dcera chce vdát a princezna Aneta si naoplátku myslí, že po jejím sňatku touží pan kníže a nechce tatínka zarmoutit. Vodníkův syn, "rytíř Antonín z Jakoubkova říkejte mi Tondo" tenhle komunikační problém vyřeší. Vyřeší ještě kde co jiného a dočkáme se jednoho ze dvou nabízejících se dobrých konců. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Část příběhu se natáčela v blízkosti zámku v Březnici v okrese Příbram. Filmovalo se také ve Slavonicích. (Záry)

Reklama

Reklama