Reklama

Reklama

Nedovolili jim spolu žít. Nemohli jim však zabránit společně zemřít... Příběh tragické lásky korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové. Rudolf, který hledal zapomnění na své manželství bez lásky s belgickou princeznou Stefanií v nesčetných milostných avantýrách, který se marně pokoušel prosadit ve zkostnatělém Rakousku-Uhersku pokrokovější ideje, a byl proto v neustálých sporech se svým otcem, císařem Františkem Josefem, našel v lásce k mladičké, nevinné Marii nový smysl své existence. Poprvé v životě skutečně miloval a byl odhodlán vybojovat si právo na život s milovanou ženou navzdory všem a všemu. Brzy měl však poznat, že následník habsburského trůnu má před sebou jen jednu možnou cestu: tu, kterou mu určila odvěká (a v 19. století ještě zdaleka neměnná) tradice… (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

Panthea 

všechny recenze uživatele

Nemohli žít spolu, tak raději volili smrt. Kolikrát už to tady bylo, ať už jako Romeo a Julie nebo Tristan a Izolda, Sayonara, Věčný návrat a další a další. Přesto velká láska je to, po čem všichni toužíme, láska opětovaná, bezvýhradná a věčná. Potřeba být milován je jako lidská potřeba, bez níž umírá i samotná chuť žít. Jedno z největších témat ve filmu, jež nikdy nezmizí tak jako touha milovat a být milován. Velký film s krásnou Catherine Deneuve a Omarem Sharifem, kteří hrají jako o život, nádherná výprava a kostýmy. Hluboký filmový zážitek. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasické historické "kdyby". Kdyby se princ Rudlof dožil nástupnictví po Františku Josefovi, mohlo Rakousko-Uhersko vypadat jinak, kdoví, jak vypadala První světová válka a jaká by dnes byla Evropa. Nestalo se, ale dají se o tom ročit aspoň filmy. Mayerling je rozmáchlý historický projekt s dokonalou výpravou a kostýmy, bohužel silně přeromantizovaný a v závěru přeslazený. "Kdyby" v něm bylo více (nepochybně nesmírně zajímavé) politiky a méně idealizované love strory, bylo by líp. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jsme takoví, jací jsme - ale musíme být takoví, jaké nás chtějí mít." ----- Pravdivý základ, na kterém je velkorysá, výpravná konstrukce snímku vystavěná, je ukrytý až někde hluboko pod mnohavrstvým dobovým obalem, zkrášleným pastelovými barvami a šminkami, kterým sluší filmové plátno. Pokud přehnaně nelpíte na historické věrnosti a spokojíte se s precizně natočenou romantickou baladou zasazenou do divácky vděčného historického rámce - a jestliže vám vyhovuje zeširoka, volným stylem plynoucí vyprávění ... pak je příběh velké lásky následníka trůnu Rudolfa Habsburského a baronesy Marie Vetserové určený právě vám. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jak to dopadne když Britové a Francouzi v čele s bondovským režisérem točí film o rakouském mocnářství? Vznikne historický film stylu který absolutně nesnáším. Překrásná výprava, kostýmy, kamera, hudba, lidé a pod tím nic. Jen brutálně přeslazená červená knihovna, které sice nechybí slavní herci, ale je to příšerně přeromantizované, nudné a kromě pár náznaků se o době a zemi kde se to odehrává skoro nic nedovíme. Ženatý znuděný princ se zamiluje do mladé dívky a protože jim otec císař brání aby byli spolu tak SPOILER spáchají sebevraždu KONEC SPOILERu. Navíc si to komplet vytírá zadek s historií (Rudolf se nezabil z nešťastné lásky) a to včetně vzhledu postav. František Josef byl plešatý vousatý děda, tady má hlavu plnou vlasů. Totéž byl nepříliš pohledný Rudolf (zde fešák s knírkem) a Marie byla obtloustlá černovláska s odulým obličejem, ne křehká blondýna. Prostě hloupá pohádka. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé rakúsko-uhorské zasadenie, o ktoré sa západná kinematografia až toľko nezaujíma, zaujímavé je aj obsadenie, zlyháva však v preromantizovanej zápletke, ktorá vo veľkej stopáži dostáva priveľa priestoru. A to na úkor zaujímavejších dejových liniek ako je (ne)napredovanie cisárstva, vnútroštátne vzťahy Rakúska s Uhorskom či rodinné vzťahy v cisárskej rodine. Do hlavnej úlohy cisárskeho následníka bol obsadený francúzsky hovoriaci Egypťan Sharif (ale dobre zahraný) a do role rakúskeho panovníka hviezdny britský herec James Mason, ktorý ma bavil zo všetkých asi najviac. Romantický vzťah, ktorý je nosnou časťou filmu, je historicky dostatočne nepodložený a teda dosť fabulujúci. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama