Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Brilantně zrežírovaná propagandistická one man show pro nezbytně sympatického řečníka. Pokud nejste Venca Klaus, nemůžete si pomoct a prostě musíte přikyvovat - i když si přiznejme, že spousta lidí je k tomu ochotna jenom proto, že náš el presidente dělá opak:) Aby on nakonec ještě nedostal nějaké ocenění za zásluhy o boj proti změnám klimatu - nebylo by to nic neobvyklého, nakonec Nobelovu cenu míru taky mohou přebírat teroristé;) Ale zpátky k věci - jistěže z Nepříjemné Pravdy, respektive z tam prezentovaných faktů občas vyčouhne osten účelové interpretace, ale i díky cituplným vsuvkám ze života Ala Gorea jste ochotni na to zapomenout, protože - to si přiznejme - tvrdit, že globální oteplování neexistuje, je prostě blbost. A i když bychom se mohli dohadovat o tom, jestli za to může lidstvo (což by vzhledem k obrovskému nárůstu světové populace a s tím souvisejících civilizačních "produktů" podle mě bylo logické předpokládat) anebo jde o přirozený proces, nikde není vidět, že by se na ty nadcházející VELKÉ a NEVYHNUTELNÉ změny ta naše slavná civilizace nějak připravovala, a proto rozhodně není marné získat nějaký čas a oddálit ten okamžik, kdy se nám nebeská klenba zřítí na hlavy. Je zcela nesporným a mnohokrát vyzkoušeným pravidlem, že prevence stojí daleko méně zdrojů a úsilí než odstraňování následků. Přemýšlejte o tom - proto tenhle vynikající film vznikl. A narozdíl od mnoha jiných si ten váš intelektuální výkon zasluhuje. 90% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Fakt doufám, že Al kecá! Dýchám v hojné míře benzopyren a stav planety mi není lhostejný: třídím odpad, jezdím na kole, na zahradě uvědoměle sázím zeleň a neváhám verbálně (i fyzicky, kdyby bylo třeba;-)) napadnout ta bolševická hovada, co projedou kolem sběrného dvora a půl kilometru za ním vyklopí svůj sajrajt do křoví. Venca Klausů by mě nazval ekoteroristou... nešť, já jeho občas tituluji hůř:-). Chápu, že věci nejsou černobílé a nedělám si iluze: Al Gore jistě líčí tu nejhorší ze všech možných variant. Dokument umně a jednoduše podává vědecká fakta v kombinaci s klíčovými životními okamžiky někdejšího prezidentského kandidáta. Výklad je podán tak prostě, aby vše pochopil i ten nejtupější americký buran (Jiřík W. Křoví mladší to asi beztak nepobral;-)). Podívejme se na to takhle: pokud lidstvo začne něco dělat, aby zabránilo potenciální hrozbě a potom se ukáže, že šlo o kachnu, co se stane? Vůbec nic, akorát se nám snad zlepší prostředí k životu a možná v létě nebudeme chcípat vedrem. A co když "oteplovači" mají pravdu a lidstvo přesto dál bude sedět na prdeli se založenými pařáty a odmítavě mávat rukou nad ekoteroristickými bláboly? Tak se za pár desítek let budeme mít opravdu zle-nedobře, naši vnukové nás budou proklínat a nadávat nám do sobeckých, nezodpovědných kurev. Al Gore na mě každopádně zapůsobil dojmem inteligentního člověka, zapáleného pro svou věc. Obyvatelé USA v mých očích zas o něco klesli, když si místo něj zvolili toho přiblblého kašpárka Bushe (a dokonce 2x, svatá prostato!), asi je na ně Al příliš chytrý. Blahoslavení chudí duchem, neb jejich je království nebeské... možná proto tak serou na Zemi. "Nepříjemná pravda" mě kdovíjak nebavila a nejde jistě o celou pravdu, ale je moc dobře, že se někdo snaží a křičí do světa. Nechováme se totiž ke svému domovu macešsky, spíše jako pedofilní otčímové se sklony kopat do své ratolesti, topit ji ve splašcích, pálit cigaretou a sem tam jí chrstnout do ksichtu lavor vřícího oleje. 80% - ne za agitační přednášku, pouze za úsilí vzbudit v lidech zájem a odpovědnost za chátrající stav naší planety. ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

Fakta jsou vcelku zajímavá a přesvědčila mne, pan Gore si ale jinak v celém filmu nesmírně honí triko, musí to být egoista jako blázen a Guggenheim to tak trochu nezvládl. Škoda, jinak docela zajímavé, včetně malé ukázky z Futuramy :) Jako učební materiál 7/10, jako dokumentární film 5/10 ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument má dvě tváře... Kdybych měl hodnotit jen tu mnohem zajímavější a dynamičtější, pak bych dal plné 4*. Al Gore totiž mluví zasvěceně, přesvědčeně a přesvědčivě. Navíc je skvělý herec (což je vzhledem k jeho dřívějšímu působení překvapení...:-), takže to má i vtip a slušný spád. Tou druhou tváří jsou však patetická a sebechvalná intermezza, která si "bývalý budoucí prezident USA" mohl odpustit. Filmařsky nic objevného, ale samotná přednáška byla určitě zajímavá a minimálně stojí za úvahu. Pokud někdo usoudí, že jde o propagandu či brainwashing, prosím... Ale zodpovědně se to dá říct jedině tehdy, když má člověk v rukávu protiargumenty a ne jen nepříjemný pocit, že Al Gore útočí na zvyky, které dotyčný není ochotný změnit, protože se mu takto žije pohodlně. Každopádně je Nepříjemná pravda důležitý film, i když lidé brezinovského typu budou hodně hlasitě namítat...3,5* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jako ekolog věci řečené v dokumentu znám, ale po 15 letech od natočení dokumentu už jsou změny klimatu viditelné i obyčejným lidem, takže většina vědců sponzorovaných ropnými a dalšími společnostmi musela přeběhnout do tohoto nového paradigmatu. Zatím je tabu mluvit o hlavní příčině - velký populační růst. Každý den je na naší planetě o jedno okresní město lidí více. Mezi lety 2010-2020 přibyla miliarda aut, vykácela se většina pralesů na zemi za účelem pasení masného dobytka (protože pralesní půda je neúrodná). Nynějším "hitem" jsou plantáže palmového oleje a nadměrný rybolov v oceánech zaplavených odpadky atd. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Al Gore sa venuje ekológii už 20 rokov a samozrejme tieto poznatky využil aj v dokumente. (Greenpeacak)
  • DVD obal filmu je vyroben ze 100% recyklovatelného kartonu. (HellFire)
  • Prezentace, kterou ve filmu uvidíte, je naprogramována v Keynote, prezentačním programu Apple. (HellFire)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama