Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O lidské touze přežít a o osudech vojáků 11. československého pěšího praporu v severní Africe na podzim 1941... Filmové zpracování příběhu vojáků Československého 11. pěšího praporu – Východního, kteří pod vedením pplk. Karla Klapálka na podzim 1941 úspěšně bránili pozice u přístavního města Tobruk, je holdem všem válečným veteránům II. světové války. Na osudech dvou nováčků, zařazených na podzim 1941 před boji o Tobruk do československé jednotky, se odehrává drama sebevědomí a vzpoury, hrdinství i přirozené lidské touhy po přežití. Dva hlavní hrdinové příběhu Pospíchal (J. Meduna) a Lieberman (P. Vaněk) přicházejí k jednotce těsně před nasazením do boje. V zápase o holé přežití jsou jejich ideály konfrontovány se syrovou skutečností pouštní války, stejně jako s nejrůznějšími postoji a charaktery podmíněnými hrůzou boje muže proti muži. (Česká televize)

(více)

Diskuze

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

Trosku mi to pripomenulo film "Chlapci a chlapi", ale to je dost slabota ked porovname moderny film s bolsevickou produkciou.
Malo by to potencial, ale treba najat poriadneho scenaristu...
Vizual niekedy dobry, niekedy spickovy a niekedy zase vyloze na hovno.
Chcel som dat tomu filmu lepsie hodnotenie, ale ten film ma unudil k smrti.

Ondro1112

Ondro1112 (hodnocení, recenze)

To bola kravina... Kto takýto grc natočil by si zaslúžil umývať hajzle zubnou kefkou dva týždne. Veď to nemá žiadny dej. A po guliach od anglánov.

Uživatel Ondro1112 smazal svůj příspěvek.

Mahavishnu

Mahavishnu (hodnocení, recenze)

Zaujalo ma, že černoška, ktorá je v titulkoch uvedená ako "nevěstka", hovorila vo filme brazílskou portugalčinou. Meno herečky je Elaine Cristina Weissová, čiže evidentne Brazílčanka vydaná v ČR. Dosť nepravdepodobné, že by sa brazílska černoška objavila v tom čase v severoafrickom nevestinci. Tipujem, že Marhoul sa spoliehal na to, že 99 percent ľudí aj tak nebude rozumieť, čo je to za reč a môže ju tak vydávať za severoafrickú nevěstku :)

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Krysap: Spíš takový dokument, aby se ukázalo jak nemá film vypadat :D

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Bobek27

Bobek27 (hodnocení, recenze)

Bl00dsuck3r: Vůbec nerozumim o čem tom mluvíš... nevim jestli to byl vtípek nebo to měl bejt jenom příspěvek o tom, aby všichni viděli jak umíš hezky používat cizí slova

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Krysap

Krysap (hodnocení, recenze)

Spíš takovej dokument, aby se ukázalo, jak to asi u Tobruku vypadalo.

movieband

movieband (hodnocení, recenze)

jo toš tendle válečný film nebyl jak ty americké řežby.Bylo to větší drama zasažené na životy těch vojáků a chování mezi nimi.Tvrdý film a celkem dobrý.

svorad

svorad (hodnocení, recenze)

No to bude asi něco v tom smyslu, že by tam rád viděl velkolepé rychle se za sebou střídající válečné bitvy, krůpěje krve stříkající do kamery a určitě rozhovor dvou vojáků, z nichž jeden umírá a prosí toho živého, aby něco vzkázal jeho mamince ... jestli je to tak, tak si ten film asi nepochopil

Primus tesla

Primus tesla (hodnocení, recenze)

Snaha se cení. Ale v porovnání s Přežili jsme Ardeny, Velká červená jednička nebo Nebeští jezdci to má slabý scénář i postavy. Nevyrovnaný film. Nebýt to český film, dám i o hvězdičku míň.

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Nic než šeď a prázdnota. Dlouhatánská pasáž, při které hlavní hrdina utekl z linií a několik dnů bloudil pouští pro mě byla utrpením. Dále pak. Ten závěr. Už jsem myslel, že ti dva blbci tam toho desátníka nechají jen tak ležet a chcípnout. A proč ho vůbec tak nenáviděli? Jen proto, že je buzeroval a v boxu občas někomu rozbil hubu? To je předce na vojně normální, ne? Děj je naprosto debilní a přitom se to mohlo natočit tak dobře ! Jen kdyby někdo byl schopen vymyslet lepší scénář. Takhle je to za dvě *

Ištván87

Ištván87 (hodnocení, recenze)

Tobruk je fakt skvělej. U nás se sice filmy z druhé světové války točí docela často, ale málokdy se točí filmy z bojiště. Mě se na Tobruku líbilo, že scénář neměl žádný pevný děj. To je asi nejrealističtější způsob natočení války (kde jde jenom o to zvítězit nebo aspoň nezařvat). Na druhou stranu, na Bratrstvo neohrožených mi nešahejte. To je zase skoro jedinej případ válečnýho filmu (resp. seriálu) kde si spolu dva povídaj, ale už se k ničemu nedoberou, protože je něco přeruší. To je taky skvělá inovace.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

A jak si myslis, ze takovy utok ve valce vypada? ze se jako zpoza horizontu vyroji 20 000 vojaku a vsichni se tam rezou az jsou z toho obrovsky jatka? Necekal jsi snad na severoafrickem bojisti vylodeni v Normandii ci bitvu o Verdun??

Tobruk je vynikajici film.. druha otazka pak je, jestli jsi to videl v kine? Ponevadz jedine pak vynikne ta uzasna atmosfera pouste..

Wysch

Wysch (hodnocení, recenze)

No jako chtít, aby útok na pevnost vedlo deset německých vojáků, to se mi zdá trochu podivné. Komorní jsou scény uvnitř pevnosti, a tady ta komornost má grády, ale když "ohromný" útok znamená pár výstřelů z děla a deset postav na horizontu, pak těžko to přisuzovat k něčemu jinýmu než nedostatku peněz.

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Já si tedy myslím, že ten film není komorní kvůli tomu, že na nic jiného nebyly peníze, ale protože to tak tvůrci chtěli. Mám pocit, že to mnoho lidí ještě neustále zaměňuje.

Wysch

Wysch (hodnocení, recenze)

BILI: Mně se film líbil poměrně dost, na to, jak jsem čekal bůhvíjakou sprosťárnu. Marhoul nasliboval hory doly a za ten směšnej peníz se mu nepodařilo natočit to, co chtěl. Ale v té svojí syrovosti (pramenící z malých peněz) a upřímnosti a vlastně minimalistických hereckých výkonech je Tobruk za dlouhou dobu hodně dobrým českým filmem, který dle mě překonává Tmavomodrej svět na celý čáře. Jestli nějak válka vypadala a vojáci nějací byli, pak si myslím, že se tomu Marhoul přiblížil dost.
Holt by to chtělo víc peněz. 
A hudba byla dobrá.

BILI

BILI (hodnocení, recenze)

Wysch: Já nemyslím akci . Ta tam nemusí být furt . Ale prostě scénář byl slabý a radši vůbec nemluvím o režii . Podání herců bylo děscé jediný jakš takš se snažil Radim Fiala . Film mě moc sklamal a vůbec jsem nečekal něco akčního a dokonalého ,ale i tak to bylo prostě slabé :-( .

woody

woody (hodnocení, recenze)

BILI: vzdáváš jim poctu? pak je potřeba jinak skloňovat...

Wysch

Wysch (hodnocení, recenze)

Ale jistě, všichni přece víme, že válka vypadá jak v Bratrstvu neohrožených nebo v Ryanovi, všichni víme, že se šest let od rána do večera bojovalo a proto tam nesměj bejt přeskoky v časový linii. Ano, všichni nemáme fantazii, a proto proto potřebujeme, aby se po americku vykresloval každej charakter...


Ale notak.

SirTomas

SirTomas (hodnocení, recenze)

Tobruk je dle mého názoru velice špatný film, který podrželo jenom to, že na něj Marhoul měl 80 miliónů. Vám lidi fakt nevadil ten pitomej scénář, šílené přeskoky v dějové linii a nerozvinuté postavy???

Malarkey

Malarkey (hodnocení, recenze)

frodzy: tak tak :-) už se mi ta speciální edice doma taky nějaký ten pátek hoví :-) za tu cenu je to nádhera....

Fordzy

Fordzy (hodnocení, recenze)

no jednoznačně za pět už se těším až mi přijde dvdčko s bonusama nechápu jak někdo múže dát za dve hvězdy a každý si pod pojmem válečný film představuje létající končetiny a podobně o tom to vůbec není

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Jo to taky. Dobra pripominka, sam bych to asi nevymyslel..nejsem zrovna expert na vojenskou techniku :-)

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Mno, vzhledem k tomu, že na konci roku byl sherman pouze v několika prototypech, tak to bylo naivní očekávání :)

SaulTigh

SaulTigh (hodnocení, recenze)

Safra, čekal jsem alespon na nějakýho toho Shermena ... jestli tam byl, tak jsem to prospal....

D.Moore

D.Moore (hodnocení, recenze)

Přátelé, nevíte někdo náhodou, jak to je se soundtrackem k Tobruku? Vyšel/nevyšel? Je to velká škoda, hudba je to perfektní...

Ištván87

Ištván87 (hodnocení, recenze)

berg.12: Naprosto souhlasím... Jasný, válku jsem nezažil, dá se říct, že nemám co říkat, ale na Tobruku se mi líbilo, že se tu většinu času nebojuje, a mimoto taky to, že film neobsahuje žádný nosnější dějový příběh... Ve válce se nejen nebojuje, ale taky tam neexistuje něco jako příběh... Čili jako ty skvělý věci v seriálu Bratrstvo neohrožených - někdo se o něčem baví a nikdy to nedopoví, protože najednou spustí palba... Ale když tu tak často vidím, tak vykládat o tom lidem, kteří nemají české filmy rádi už z přesvědčení, to je marný....

Cortigon

Cortigon (hodnocení, recenze)

ve svetovem meritku film prumerny mozna malinkaty podprumerek ale na cesky pomery se film celkem povedl..

D.Moore

D.Moore (hodnocení, recenze)

Faniss: No napřed jsem se chtěl tvému názoru divit, ale když jsem viděl, že jsi schopný dát jednu hvězdu Pokání a dvě hvězdy Anglickému pacientovi, asi je něco špatně...

Fanisss

Fanisss (hodnocení, recenze)

Trapárna. První válečný film, ve kterém se zapomnělo na válku. Prskavky a podobné efekty vídám každý rok na Silvestra, do kina na ně chodit nemusím. Asi jsem od českého válečného dramatu čekal příliš. Možná by na začátek stačilo, kdyby to byl alespon film a né víkendový projekt partičky středoškolských filmařů.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Helmut02: Já o voze a ty o koze. Přešlápni, asi si totiž stojíš na vedení...

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Šandík: Však vím. Ale není to tak jako v případě českých filmů. To jest, že se do kin dostane úplně všechno. Kdyby se k nám do kin dostalo všechno co se natočí v americe či jiné zemi, tak by také říkal jak je ona kinematografie hrozná. Většina ze všech filmů jsou filmy špatné. Tak je tomu ostatně ve všech odvětvích umění. Nicméně když někdo prohlašuje, že české filmy nesleduje, páč jsou to stejně sračky, tak se tím nemá cenu zabývat...

Malarkey

Malarkey (hodnocení, recenze)

přesně :) dyt to je na tom to hezké, ten film ukazuje, že pro ty vojáky nebyl problém jenom válka samotná, ale taky fakt, že ne každý si nedokázal sednout s každým, i přestože byli stejné národnosti, i když jiného vyznání, voják je obyčejný člověk z masa a kosti a ne nic extra, co jenom vidí před očima boj, a v jednom kuse slyší jak do nepřítele pálí salvu za salvou

DArtanan

DArtanan (hodnocení, recenze)

Nudné memento vojákům bojujících u Tobruku. Podle tohoto filmu si ovšem moc nezabojovali. Za snahu a povedený vizuál 3*. Podruhé tento film ovšem vidět nepotřebuji.

Šandík

Šandík (hodnocení, recenze)

Helmut02: Jen tak na okraj. Ona se k nám ale nedostane ani spousta vynikajících filmů... Český divák je totiž kromobyčekně pohodlný a konzervativní, takže ze zahraničních filmů v kinech očekává v podstatě jenom blockbustery a pak tu nad nima slzí a dává jim pět a více hvězdiček....

Související novinky

Václav Marhoul ulovil Harveyho Keitela

Václav Marhoul ulovil Harveyho Keitela

26.10.2017

Nabarvené ptáče nastaví laťku českého filmu na pěkných pár let dopředu. Adaptace románu Jerzyho Kosińského totiž vypráví o židovském chlapci, jenž se během druhé světové války ukrývá na polském… (více)

Jaká to rozkošná válka

Jaká to rozkošná válka

30.04.2006

Režisér a producent Václav Marhoul, jenž se svým scénářem filmu Tobruk inspirovaným knihou Stephena Cranea Rudý odznak odvahy uspěl v českém kole americké soutěže Hartley-Merrill Prize pro tvůrce z… (více)

Reklama

Reklama