Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (782)

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +famozní a zároveň excelentní Dakota Blue Richards, kvůlí ní jsem šel na tento film a nezklamala, svět a příběh ve kterém se děj odehrává, a nesmím opomenout velice kvalitní technické zpracování i hudební doprovod -bohužel to kazí zkratkovitý stříh, který hodně ubírá na celkové akčnosti a velkoleposti snímku, nebýt toho bylo by hodnocení vyšší a zároveň scénář je jaksi chladný, nebo snad mohu říct prázdný, prostě pěkně se na to kouká, ale že by mě to uneslo, nadchlo a já nemohl dospat dalších dílů.../// Budu to tedy brát jen jako zahřívací kolo pro další příběhy z tohoto světa. Který se autorům podařil udělat velmi originálně se spoustou nových prvků. Nejvíce asi postřehnete palivo pro dopravní prostředky a archytekturu. Rovněž nápad se zvířaty místo duší je báječný. Za tohle klobouk dolů. Navíc k dobru připíšu, že film je dospěleší, než třebas taková Narnie. A závěrečná válečná vřava je úpřímo hustá. A když už jsme u srovnávání s Narnií. Jistě si pamatujete dětské představitele. Asi by jste jim nejraději zakroutili krkem. Zde je hlavní dětská představitelka pravý opak. Toť vše co jsem chtěl říci./// Celkem 76%/// ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Lepšie ako Narnia ako Eragon, horšie ako Hviezdny prach či Pán Prsteňov. Vo výsledku slušná zábava, ktorá ale mohla a hlavne mala byť aj lepšia, hlavne tá skratkovitosť niekedy prekáža až príliš. Istým spôsbom mi to však urobilo radosť, hoci som ku Kompasu po nie práve najpriaznivejších kritikách pristupoval s obavami. Rád by som veril, že sa do toho Weitz znova pustí a časom nám priniesie aj ďalšie diely, veď šanca, že sa nepoučí zo svojich predošlých chýb snáď nemôže byť taká veľká. A ozaj by som chcel vedieť ako bude Lyrin príbeh pokračovať ďalej. And the stars look down upon her, as darkness settles on her, Lyra… Lyra… ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si po Pánu prstenů usmysleli, že fantasy příběhy mají budoucnost. Otázka je, jak moc chytlavé a důrazné ony příběhy budou. Pokud to bude znít opravdu velkolepě, mohutně nebo dětsky a nudně, jako právě Zlatý kompas, kde hlavní hrdina je vlastně holčička a celé je to dětsky laděné, i když věřím, že dospělý se na to s radostí taky podívá. Zlatý kompas, ačkoliv, jsem o knize, ani o úspěšné trilogii jakživ neslyšel je dosti zvláštní příběh odehrávající se v dosti zvláštním světě, což rozhodně není nic špatného, jen s tím rozdílem, že příběh i svět kolem něj mi vyzní jako neskutečný paskvil, který se snaží dát dohromady velkolepý příběh, což je jasné, proto je to trilogie, ale vznikne z toho průměrný příběh, který se s velkolepostí těžko dá srovnávat. Snaha o úspěch u autorů je znát. Už hlavně tím, kteří herci se pod něj podepsali. Sám jsem ale zvědavý, zda-li se tato trilogie dopraví do svého konce. No, a jestli se natočí druhý díl, zřejmě já se na něj koukat už nebudu, protože Zlatý kompas mě příběhově nijak neohromil ani nenadchl, pouze, částečně potěšil. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Jako příběh i ztvárnění neskonale krásné, leč už od prvních okamžiků jsem si v hlavě začal utvářet seznam lidí, kterým se to nebude líbit. Když to řeknu jinak - Kompas se nemůže líbit lidem bez fantazie. Jinak je to nádherný příběh s úžasným vizuálním podkladem. To, že jsem nevěděl, že jde jen o část příběhu (a tak jsem najednou koukal na titulky...) je spíš moje věc, jinak snad až na několik deux ex machina scén vážně nemám co vytknout. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Pro mě to bylo velmi milé překvapení. Zajímavá fantasy s poměrně složitým světem (hodně se mi líbila myšlenka daemonů), celkem hezkými triky a navíc docela drsná. Trošku trapní mi přišli rusky mluvící zlosynové (Proč proboha? Když už museli mluvit jinou řečí, proč nebyla raději vymyšlená?). Malá Lyra, která byla hlavní postavou, byla naštěstí dobře vybraná a zahraná. Takže já osobně se na možné pokračování opravdu těším. Kdybych měla srovnávat s Narnií, tak je pro mě Kompas o třídu výš. No možná i o dvě. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Daniel Craig (lord Asriel) řekl, že byl fanouškem ságy ještě předtím, než byl obsazen. (Elisebah)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama