Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (782)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Trailerová nablýskaná bublina, která splaskla. Kočkopes, který neví, zda být dospělým fantasy, nebo dětskou selankou (kam taky nakonec sklouzává), s enormním množstvím postav (popř. skupin postav), jejichž jedinou úlohou je zjevovat se se švýcarskou pravidelností na poslední chvíli na správném místě jako Deus ex Machina a zachraňovat hlavní hrdince krk (k čertu s logikou, samozřejmě). Zároveň je jich tak strašně moc, že fandit komukoliv není možné, protože se v nich prostě ztratíte. Nebýt souboje ledních medvědů, nebylo by na tomto filmu zajíavého zhola nic. To POMO: Co dělá Daniel Craig na dominantní pozici na plakátě? Vydělává, přece :) Znáš to, ne? Na xicht a na kecy.. Tak kecy dej pryč a co ti zbyde? ;) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vážně budí respekt, jak někdo dokáže prošustrovat vysoký rozpočet, hezký příběh a výtečné obsazení. Ale Weitz je jak velkostatkářův marnivý synek, který rozhazuje tatínkovy miliony s děvčaty nevalné pověsti. Pofidérní vizuál smrdí umělou hmotou a pastelkami, tempo snímku je strašně nevyvážené a neustále po kolena zabředá do vysvětlivek, herecké hvězdy zabíjí nulové vedení. Jo, děti jsou roztomilé (jako z reklamy na čokoládu), Kidmanová má šarm (podobně jako 150 podobných sladkých čarodejnic), hostování vousatého Bonda a bodrého kovboje z Big Lebowského potěší, ale výhradně proto, že tihle chlapi mají charisma nezvásile na zpackaném projektu. Weitz připomíná joudu, který si před natáčením nakoukal Harry Pottera a Pána Prstenů a pak to zkusil udělat podobně. Jenže je to hodně chabá náhražka, když v celém filmu není krom digitálních patlanic lautr nic zajímavého. Snad jen občasné záchvěvy sympatie ke známým hlasům i tvářím. Už tomu pánovi ty vysoké rozpočty nedávajte, on si pro samé triky není schopný pohlídat ani svou doménu: dialogy a vedení postav. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

New Line Cinema otvorila novú knihu aby natočila novú fantasy seriu s hviezdnym obadením porovnateľným len s ich obrovským hitom ako bol Pán Prsteňov ale zveriť také mená ako Daniel Craig, Nicole Kidman, Eva Green, Christopher Lee, Derek Jacobi, Sam Elliot, Freddie Highmore, ... do rúk Chrisa Weitza? To už fakt nechápem a ešte mu nechali napísať aj scenár a potom to nakoniec aj tak dopadlo, úplne povrchná báchorka pri ktorej sa dá akurát tak dobre podriemať, okrem vydarených špeciálnych trikov nás toho moc nečaká, okrem teda bielych medvedov tie vypadali moc animovane. A už sa ani nečudujem že to v USA doslova prepadlo a neviem, neviem či si ešte Chris Weitz zapíska na poli tejto série, boli by producenti fakt trdlá ak by ho pri tejto sérii ponechali, samozrejme pokiaľ ich slabšie tržby úplne neodradia od ďalšieho natáčania. "V dnešnej dobe asi moc talentu netreba na spackanie filmu a premrhanie veľkého rozpočtu!" mali tie peniaze radšej poslať na konto Petra Jacksona ║Rozpočet $180miliónovTržby USA $70,107,728Tržby Celosvetovo $372,234,864║ fantasy filmom sa pomaly končí pôsobenie na poli očakávaných spektáklov roka, nuž pokračovanie Narnie to cez leto 2008 nebude mať vôbec ľahké(čo sa nakoniec aj vyplnilo s tou Narniou 2) ▐ Tržby za predaj DVD v USA $41,551,207 //počet predaných kusov 1,956,911/videl v kine: 45%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nech nás skúsi zastaviť.“ Až som prekvapený, ako ma to bavilo (bez debaty ma to bavilo stokrát viac, ako podobná, tiež z roku 2007 pochádzajúca, fantasy HVIEZDNY PRACH). Od úvodných sekúnd vysoko nasadené tempo vydrží až do konca. Triky sú pochybnej úrovne, no scenár je taký kvalitný, že to neprekáža a niektoré čisto digitálne postavy sú dokonca lepšie, ako živí herci (hrdinkin bojazlivo odvážny „deabol“ Pantalaimon, vlastnými démonmi poničený biely medvedí alkoholický bojovník Iorek Byrnison). Režisér Chris Weitz, na ktorého AKO NA VEC nedám dopustiť, však pracuje i so slabými hercami tak dobre, až som sa pristihol, že si prajem väčší priestor pre Daniel Craiga – čo je herec, ktorého rozhodne dvakrát nemusím. Detskí herci sú fajn, bosorka Eva Greenová dostala krásnu roličku (a je dobre, že ju neodmietla) a na fúzatého pilota Sama Elliota je radosť pozerať (ale musíte tam hore poriadne zakloniť tvár a dávať si bacha, ak ste zlí, aby vás netrafil). „Univerzum“ mi pripadalo nečakane zrozumiteľné, čo sa o HVIEZDNOM PRACHU povedať nedalo. Za najväčšie mínus pokladám bezradný záver, ktorý mal byť prvou kapitolou pôvodne plánovanej série (podľa knižiek Philipa Pullmana). Snímka však komerčne nezaujala a druhý diel bohužiaľ asi nikdy neuvidíme. Kvôli tomu prvý (a de facto posledný) ZLATÝ KOMPAS pôsobí ako prvá polovička super knihy, ktorej niekto vytrhal koniec. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zlatý kompas mě nalákal na obsah děje a herecké obsazení. Podmanil si mě a zaujal, svou, bezesporu lákavou a efektní vizuální stránkou. Je však velká škoda, že podobných kvalit se nedostalo i zpracování samotného námětu. Celý příběh je spíše slabší, průměrný a jednoduchý, podáván jakoby z povrchu. Velkolepá triková stránka je tak asi tím jediným, která vše drží nad vodou. Ještě spolu s krásnou Nicole Kidman a šikovnou Dakotou Blue Richards. Kdyby tvůrci více zapracovali na příběhu, mohlo jít o velkolepou fantasy. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Natáčelo se od 4. září 2006 do ledna 2007 v Anglii, Švýcarsku, Maďarsku, Norsku a Kanadě. (Varan)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama