Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Někdo by mohl namítnout, že Bolkovo skloňování slova "piča" ve všech možných pádech, je jen o lidovém humoru, ale on fakt MŮŽE. Z jeho úst to snad ani nezní sprostě. I s přihlédnutím k tomu, jakou hraje postavu. No jo, ale co dál? Pár vyloženě vydařených vtipů se tam najde, natočené to není špatně, romský epos dobrý nápad je, jen se ve dvou třetinách značně ohraje, tak tedy co? Správně. MARIÁN LABUDA. Nevím, zda to bylo onou osudnou nehodou, po které se ROMing čerstvě natáčel, každopádně jeho výkon pozvedá snímek ještě do větších vyýšin, než je onen jeřáb, na který musel vylézt Somali. Stačí se podívat do Labudových melancholických očí a všechno je vám hned jasné. 70%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

S podobným nápadom by sa dali robiť zázraky. A hlavne keď sú k nemu ponúknutí takíto luxusní herci. Hlavný dej je len nedovrzaná road-sranda. O dejové spestrenie sa snaží vedľajšia, pomocná eposová línia, čomu dávam plus. Z oboch by sa dalo ale ubrať, pretože rozťahanosti plus nedávam. Toto bola teda jednoznačne Polívkova najsedlákovejšia rola od 'Dědičství...' a musím priznať, že hlavne on znova držal humor filmu v pozerateľnej úrovni. Aj keď stupídnym, ale trefným sposôbom. Slovo *íča vyskloňoval, vyčasoval, vystupňoval a vytvaroval v toľkých spôsoboch, že by sa z toho dal spraviť slovník. 65%. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Film z Rómského prostředí, který podle mě nespadá moc do žánru komedie, ale to je jen můj pocit. Film je založený na tom, že Marián Labuda se rozhodne napsat epos o Rómském králi, který nám celou dobu vypráví a s tím se prolíná i skutečná dějová linie, která už tak zajímavá není. Ve filmu je hodně výrazný Bolek Polívka (ve špatném slova smyslu), který mi zde přišel příliš hrubý a sprostý. To bylo už moc nejen na mě, ale řekl bych, že i na něj to bylo dost nepřirozený. Každopádně pochválit se dá atmosféra i příběh, který nám dává možnost nakouknout do Rómského prostředí. Strašně rozporuplný film, kde se budu stydět nejméně asi za 3 hvězdičky, ale myslím, že z toho šlo dostat mnohem víc. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Že do toho strčil svoje producentské prachy Biermann, ma dosť prekvapilo. Ale možno aj jeho. Lebo výsledok je totálny zlepenec pičovania, totálne nepresvedčivých hereckých výkonom, s beštiálne slabým strihom a vyprchaným scenárom. Absolútne sklamanie, ktoré u mňa padlo dokonca až na úroveň Kameňáku. Kedysi, v 60-tych rokoch aj Havetta, či Jakubisko využívali "služby" amatérskych nehercov, ale toto .... to, čo som mal možnosť videť v ROMingu, tak to bol narýchlo zbúchaný úbohý pokus zobraziť rómsku kvázikultúru a ich harmonické spolužitie s väčšinovým obyvateľstvom. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Film, který neví čí je. Možná je to dílem produkce, protože "hořké komedie ze života" u nás mají pořád ještě dobrý zvuk, takže je producenti chápou jako klíč k úspěchu a alespoň nějaké rentabilitě filmového podnikání, ale možná to zprominutím podělal pan režisér. Námět má nepochybně hlavu a patu, ovšem opět se tu ukazuje, že to, co je silné na papíře, nevyzní tak silně natočeno na filmový pás: To, že vedle reálného děje sledujeme také onen, v průběhu filmu sepisovaný "epos", divák postřehne až někde v polovině, což je dle mého chyba, neboť tím dochází k zánrovému i dějovému zmatení. Policejní kontrola či křestní obřad jsou žel vrcholem nechtěné trapnosti a filmového neumětelství. Některé motivy zůstaly celkem zbytečně zcela na půli cesty. Například se nic moc nedozvíme o nevěstě, za níž se všichni celou tu dobu pachtí, takže závěr vyzní poněkud do ztracena. Také onen romský "epos" se se samotným dějem filmu prolíná a proplétá pouze velmi uměle, což je nepochybně škoda. Podobně i románek Jury s Bebetkou končí najednou a do ztracena, ačkoliv jej tvůrci připravovali prakticky polovinu filmu... Jakoby bylo pro scénáristu i režiséra podstatnější diváky překvapovat než budovat děj. Překvapivost sama o sobě však evidentně spíše působí dojmem rozvratu, než že by byla vhodným prostředkem vyprávění a pointování příběhu. Škoda. Přitom řada věcí funguje dosti bezchybně, především kamera, střih a zvuk (přesněji hudba, přičemž tvůrcům tiše odpouštím nepokryté vykrádání Emira Kusturici). PS: Nejsem Rom, ale mám pocit, že tohle není film o Romech, nýbrž o tom, jak si někteří gádžové Romy představují. Ne, že by to bylo úplně špatně, ale úplně dobře to také není... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu je nafouknut balonek, který poté letí k nebi. Balonky naplněné obyčejným vzduchem však k nebi nestoupají. (Terva)
  • Režisér Jíří Vejdělek svůj film nevnímal jako specificky etnickou záležitost, přinejmenším v době jeho natáčení: "Pro mě je Roming příběhem o svobodě, lásce a přátelství, o hledání vztahu otce a syna, o hledání smyslu a života a všechno je to balé do legrace: přátelé vyjednou na cestu a na ní zažijou spoustu karambolů. Na rozdíl od filmů, které romskou tematiku zpracovávaly jakoby dokumentárně a snažily se řešit nějaký sociální problém, já jsem v tomhle ohledu nechtěl řešit vůbec nic. Netroufl bych si na to, poněvadž mi přijde, že se v tom nevyznám. Spíš jsem hledal věci, se kterými se ztotožňuji a se kterými, aspoň doufám, se ztotožní i diváci. Romství nám umožňovalo větší barevnost a temperament, odkrýt v nás věci, které by nám jinak připadaly přehnané, ale u Romů nám přehnané nepřijdou. Rozhodně ale neřeším žádnou romskou otázku. Překvapilo mě, že řešení romské otázky se svorně báli jak Češi, tak Romové - ani jedni o to nestáli, naopak byli rádi, když pochopili, že nejde o žádnou sociální sondu, ale o komedii. Když jsme film pustili zprvu nedůvěřivým romským poradcům, byli spokojení a někteří dokonce nadšení a dojatí. Bavili se a hodně se smáli sami sobě, a tak to v komedii má být. Jako jsem se smál Čechům na dovolené, tak teď směju Romům. A jako jsem se snažil pochopit Čechy na dovolené, tak jsem se teď snažil pochopit Romy." (NIRO)
  • Natáčení probíhalo v Mostě na sídlišti Chanov. Scéna křtu byla nafilmována v kostele sv. Kateřiny v Choteči u Prahy. (M.B)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama