Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděná road movie o putování tří Romů ze severu Čech na Slovensko. Jura je moderní, racionálně uvažující mladý muž, který úspěšně studuje vysokou školu v Praze, kde má i svou přítelkyni. Když ho jeho otec, za kterým přijel na krátkou povinnou návštěvu, požádá, aby s ním odcestoval na Slovensko za nevěstou, kterou mu ještě jako chlapci domluvil se svým nejlepším přítelem, nemůže tomu Jura uvěřit. Zprvu absurdní žádost odmítá, ale rychle podlehne tatínkovu citovému vydírání. Společně s temperamentním a nezkrotným rodinným přítelem Stanem vyrážejí v otřískaném náklaďáčku na cestu napříč oběma republikami… Do hlavních rolí obsadil režisér Jiří Vejdělek oblíbené herce – Mariána Labudu a Bolka Polívku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (708)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

ROMing je vcelku zaujímavým a na naše pomery netradičným filmom, ktorý ale dopláca na fakt, že Vejdělek sa snažil urobiť film ako Kusturica a jednoducho na to nemá. Napriek tomu sa dá na filme dobre zabaviť, najmä keď pretrpíte úvodnú tretinu. Potom sa už táto road-movie pekne rozbehne, najmä vďaka spomínanému výkonu Bolka Polívku a divák si užije zopár veľmi zábavných scén, ale na druhej strane sa bude pravdepodobne nudiť pri tých poetických. Film ale za zhliadnutie stojí, napriek nevyrovnanosti deja. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Ústřední dějová linka o svatbě a bláznivé cestě k nevěstě není napsaná vůbec zle. Má vtip, má dobře napsané situace a má bohovského Polívku, který pyčuje na všechny světové strany. Problémem je neustále přerušování nejzáživnějších pasáží těmi nic neříkajícími nudnými intermezzy evokující snad nějaký magický surrealismus s duševní hloubkou (?). ROMing se tak stává nezáživným slepencem více či méně banálních situací a ve výsledku se nechutně vleče. [Přesná stopáž: 108 min] ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

České filmy moc nemusím ale uznávám, že na tenhle jsem se docela těšil. O to větší však bylo moje zklámání, jelikož se film ani trochu nepovedl. Je to sice lepší nežli režisérovi předchozí "Účastníci zájezdu" ale i tak slabota. Vše zachraňuje Bolek Polívka i když je pravda, že i on (a jeho slovník složený z p*čus apod.) později omrzí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„No tak ideme na spičený výlet, no! Mne je to fuk.“ Ak česko-slovenský film pokladá niečo za tabu, tak (okrem nahých mužov) vulgárny slovník. Občas sa zanadáva, ale to je všetko. Preto je píčus Stano Bolka Polívku vďačnou, zábavnou a originálnou postavou. Ktorá bohužiaľ zostane zaseknutá u nadávok, kým Labudov Roman zasa u Cigána, ktorý sa hanbí, že je Cigán (hoci on tvrdí, že je to solidarita). No a taký je celý pôvabný ROMING – uprostred. Scenárista Marek Epstein dokáže písať reálne dialógy, odpozorované zo života bez toho, aby smrdel šmelinou. Bohužiaľ, kým rozprávková rovina so Somálim (Jean Constantin) film zdanlivo zdržuje, akonáhle ustúpi do úzadia a radšej prenechá priestor road movie, okrem výborne zrežírovaných scén (policajti) prichádza nuda. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Film, který neví čí je. Možná je to dílem produkce, protože "hořké komedie ze života" u nás mají pořád ještě dobrý zvuk, takže je producenti chápou jako klíč k úspěchu a alespoň nějaké rentabilitě filmového podnikání, ale možná to zprominutím podělal pan režisér. Námět má nepochybně hlavu a patu, ovšem opět se tu ukazuje, že to, co je silné na papíře, nevyzní tak silně natočeno na filmový pás: To, že vedle reálného děje sledujeme také onen, v průběhu filmu sepisovaný "epos", divák postřehne až někde v polovině, což je dle mého chyba, neboť tím dochází k zánrovému i dějovému zmatení. Policejní kontrola či křestní obřad jsou žel vrcholem nechtěné trapnosti a filmového neumětelství. Některé motivy zůstaly celkem zbytečně zcela na půli cesty. Například se nic moc nedozvíme o nevěstě, za níž se všichni celou tu dobu pachtí, takže závěr vyzní poněkud do ztracena. Také onen romský "epos" se se samotným dějem filmu prolíná a proplétá pouze velmi uměle, což je nepochybně škoda. Podobně i románek Jury s Bebetkou končí najednou a do ztracena, ačkoliv jej tvůrci připravovali prakticky polovinu filmu... Jakoby bylo pro scénáristu i režiséra podstatnější diváky překvapovat než budovat děj. Překvapivost sama o sobě však evidentně spíše působí dojmem rozvratu, než že by byla vhodným prostředkem vyprávění a pointování příběhu. Škoda. Přitom řada věcí funguje dosti bezchybně, především kamera, střih a zvuk (přesněji hudba, přičemž tvůrcům tiše odpouštím nepokryté vykrádání Emira Kusturici). PS: Nejsem Rom, ale mám pocit, že tohle není film o Romech, nýbrž o tom, jak si někteří gádžové Romy představují. Ne, že by to bylo úplně špatně, ale úplně dobře to také není... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Bolek Polívka byl nominován na Českého lva za výkon ve vedlejší roli. (Elisebah)
  • Herci Marián Labuda (Roman) a Boleslav Polívka (Stano) řekli, že natáčení tohoto filmu pro ně bylo jedno z vůbec nejnáročnějších. Režisér Jiří Vejdělek to komentoval: "Prostě se snažím, aby film dopadl co nejlíp, aby si diváci za svoje peníze přišli na své. U Romingu to měli pánové Polívka a Labuda o to těžší, že film byl náročný nejen po herecké stránce, na což jsou zvyklí, ale i po fyzické. Chtěl jsem po nich mnohdy kaskadérské kousky: topil jsem je, házel ze skříní a přes plot, nechával hořet... Roming má spoustu speciálních efektů, tedy něčeho, co není pro české filmy úplně typické. Obnášelo to spoustu dýmostrojů, dešťů, bouřek, větrů... A do toho všeho jsem si s herci špital o emocích. O to větší radost mám z toho, že když jsme všechny živlostroje ve střižně zklidnili, tak se nám herci neztratili, vyšli z toho kraválu moc dobře. Mají tam spoustu jemných míst, ze kterých jsem nadšený." (NIRO)
  • Během natáčení scény, kdy měl Bolek Polívka, který má hrůzu z vody a výšek, přeskočit na dvoře almaru, dostal herec takový strach, že prohlásil, že zde není proto, aby dělal kaskadéra, a k natočení scény téměř nedošlo. (Jizni Tlapa)

Související novinky

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama