Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Srdíčko, název detektivky, má v tomto případě dvojí význam: je to zlatý starožitný šperk srdcovitého tvaru, který je doličným předmětem pátrání, ale jde i o nemocné srdce paní Máří. Přestože trpěla srdeční slabostí, její smrt nebyla přirozená. Matouš (P. Meissel), syn mrtvé, se zhroutil, její o dvacet let mladší sestra Magdalena (J. Preissová) na tom není o moc lépe. Zavražděná žena měla po otci zlatníkovi ukrytou šperkovnici, a tak se vyšetřování nejprve soustřeďuje na krádež zlatých šperků. V podezření je také synova přítelkyně Carmen (Y. Blanarovičová), která údajně dostala šperk ve tvaru srdíčka od zavražděné Máří. Sestra mrtvé Magdalena má tajemného a šaramantního přítele, známého sňatkového podvodníka (J. Kodet), který je dalším podezřelým. Kdo je pachatelem vraždy? Případ vyšetřuje kriminalistka (J. Hlaváčová), která má po rozvodu sama starosti o dospívajícího syna… (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

kingik 

všechny recenze uživatele

Neotřelý záměr vyprávění této detektivce docela vychází. Jen na Janu Hlaváčovou v roli hlavní vyšetřující dámy se obtížně zvykalo. Věra Kubánková, zavražděná oběť vlastnící inkriminovanou šperkovnici se vzácným šperkem, je opravdu nesnesitelná babizna, co předvádí nejvýraznější hereckou kreaci. Podezřelých z její vraždy je povícero. Sestra oběti, syn, jeho přítelkyně a sňatkový podvodník. Odhalit vraha opravdu nebyl přetěžký úkol. Vyšetřovatelka dělá jen velmi málo pro poutavost děje. A tak se režisérka Eva Sadková pustila do méně vídaného stylu vyprávění, kdy činí příběh spletitým, vydatně se pouští do působivých flashbacků s pov efektem. Plynulost i určitou tajemnost pátrání narušují nezajímavé náhledy do soukromí vyšetřovatelky, kde se potýká s problematickou povahou svého dospívajícího syna. Někdy je pachatel naprosto zřejmý a režie se úporně snaží překombinovaným způsobem strhnout pozornost na jinou osobu. A vyloženě směšně působí pokusy dostat Hlaváčovou za hranice konverzace směrem k akčnosti <viz její pronásledování podezřelé, které končí upadnutím na schodech s následným poraněním nohy>. Vesměs se jedná o televizní krimi, co nabízí kus netradičního stylu, který se potýká s dávkou rušivých momentů. 6|10 ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Velmi depresivní. Nejen příběh, ale snad ještě víc záběry na jednu z nejkrásnějších částí Prahy, na Nový Svět, který – v úhoru osmdesátých let zchátralý a rozpadající se – skutečně navozuje téměř hororovou atmosféru. Výborná Kubánková a Preissová... Žel, Eva Sadková uměla mnohem zajímavější televizní inscenace. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Stará Praha má něco do sebe. Miluju tu neopakovatelnou atmosféru křivolakých uliček a zákoutí. Jako by se na těch místech zastavil čas. Výběr místa pro detektivní příběh mě tedy potěšil. Janu Hlaváčovou mám velmi ráda. Je to jedna z našich nejlepších hereček, ale do role detektivky, ktrerá řeší zločin, mi nesedla. Tipovala jsem jiného vraha. Motiv mohl mít vlastně kdokoliv. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Bylo to takové celé nějaké divné, ale zase to nebylo vůbec špatné. Zkrátka taková podivně natočená inscenace, kde téměř všichni ve vedlejších rolích jsou lepší než ti, kteří hrají role hlavní. Paní Hlaváčovou mám moc ráda, je to skvělá herečka, jen tady mě zkrátka moc nepřesvědčila. Ono to celé bylo dost nepřesvědčivé. Uličky Starého města byly úžasné, hudba Václava Zahradníka byla také dobrá... Snad pokus o něco... Ale potenciál vynikající a námět a zápletka velmi silná. Škoda, že to tak lehce prošumělo. Mohl vzniknout dosti výrazný film. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Víš, to bylo tak... I když se tvůrci snaží tuhle slabě dramatickou detektivku zatraktivnit odhodlanou ženskou kriminalistkou, četnými retrospektivními scénami majícími postupně odhalovat pravdu či záhadou pozůstalosti dávno mrtvého zlatníka, je to břečka. Když opomenu, že drama a napětí se vybudovat naprosto nepodařilo, tak mi přišel casting nějakej mimo, postavy často podivné a dost nevěrohodné a především hlavní hrdinka zcela neschopná. Pátrání po zloději mě nestrhlo, plácalo se sem a tam, celý děj byl přifouknut vedlejšími postavami a i přes leckteré herecké jméno sterilní a nenápadité. Jako by režisér postavil herce na scénu, oni odříkali své a jelo se dál. Ani se jim nedivím, protože i ten pro detektivku celkem klasickej námět nebyl pořádně vytěžen. Je to taková ohlodaná kostra případu na který sem tam zbyl kus flaksy a vesele si tleje. Jo, je to mrtvola, ale i supy už to zabalili a odkroužili pryč. Tak takové to tedy bylo... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se bok po boku objevují životní partneři Jana Hlaváčová a Luděk Munzar. (M.B)
  • Exteriéry se natáčely v Praze na Novém Světě. (rakovnik)

Reklama

Reklama