Reklama

Reklama

Poslední člověk na Zemi není sám. Will Smith v roli toho, který přežil. Já, legenda – impozantní, akční dobrodružství plné znepokojivých záběrů vylidněného Manhattanu. Vojensky virolog Robert Neville (Smith) je nevysvětlitelným způsobem imunní vůči nezastavitelnému a nevyléčitelnému viru, který postihl obyvatele New Yorku, možná celého světa. Zmutované oběti neznámého moru se plíží ve stínech a sledují každý Nevillův pohyb. Čekají, až udělá osudnou chybu. Nevilla pohání jediný cíl – vyrobit lék z vlastní krve a čas pracuje proti němu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 741)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Will Smith je prostě ikona a má tak sebevědomý herecký projev a charizma, že bych mu bez obav svěřil hlavní dvojroli v Batman vs Superman... Francis Lawrence má zase bezesporu režisérský talent, z jeho tři roky prázdného a chátrajícího New Yorku tryská mrazivá atmosféra do všech stran. Za to páni scénáristé film v druhé polovině zařízli jako vypasenou slepici. Dobrá atmosféra, dobré lekačky, zapamatování si hodné obrazy, vtipné i smutné okamžiky, průměrné efekty, rozpačitý konec. Určitě si ale film pusťte. 70% P.S.: připadá mi, že nejdražší scénou filmu není ona proklamovaná sekvence ´odříznutí ostrova a první útoky zmutovaných´, nýbrž ´dva golfové míčky odpálené ze zadního křídla SR-71 Blackbird s prázdným městem v pozadí´... 150 miliónů dolarů(rozpočet)/582 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Kniznu predlohu som necital, ale I am Legend je prinajmensom "entertainment" vydarenou transformaciou filmovej verzie The Last Man on Earth s V. Priceom z 1964. Akykolvek myslienkovy presah je zredukovany takmer na nulu, ovsem osobne mi to vobec nevadilo, kedze "nahrada" v podobe presvecivej postapokalyptickej atmosfery vyludneneho velkomesta bola dokonala. Navyse, ta okata trikovost kreatur mi skvelo podtrhovala ich de-evolucnu animalnost a zaroven zintenzifikovala survival mod hlavnej postavy v akcnych pasazach. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

A já se tolik těšil! Rozjezd filmu je parádní, atmosféra vylidněného New Yorku úžasná, bohužel PŘÍBĚH se nedostavil. Já, legenda se točí v kruhu, neví, co vlastně chce vyprávět, nedočkáte se ničeho opravdu zajímavého, nečekaného, zkrátka nechutně tuctová záležitost (tuto záhadu objasnila dvě slova v závěrečných titulcích - AKIVA GOLDSMAN). Dvě "oscarové" (v tomcruiseovském slova smyslu) scény ke konci snímku mě málem rozbrečely svým zoufalstvím. Velký rozpočet zkrátka ještě dobrý film nedělá. /DVD screener/ P.S. Asi tak desetkrát jsem během sledování kontroloval timer, což taky o něčem vypovídá. P.P.S. Podle stejné předlohy vznikl i černobílý horor s Vincentem Pricem The Last Man On Earth - u něj jsem se bavil podstatně lépe. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Teda, tolik sympaťáků v jednom filmu aby člověk pohledal. Nejvíce se mi líbili zmutovaní hafani, pak mutant, co běžel po molu čtvrtý zleva asi na 16. místě a pak ten mutant šplhající po zdi sedmnáctý zprava. Jo, a málem bych zapomněl na tu chic modelku v půjčovně! Každopádně tomu nechybělo napětí, k vidění byla i řada solidních sportovních výkonů, jako sprint na 368 metrů, šplh po zdi s přískokem nebo let plavmo směrem vzhůru pod úhlem 72 stupňů. A koukám, že Fresh Prince vede své dětičky taky po hollywoodské cestičce, vystlané červeným kobercem. No, ještě by jim mohl propůjčit špetičku svého charisma. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Já, legenda je podivnost. Film, který je vlastně v dnešním SF Hollywoodu naprosto neobvyklý. Minimum postav, nepříliš bombastické efekty, snaha o hlubší děj i nějakou tu pointu, snaha přenechat herci prostor k vyjádření a nechat ho jak se říká hrát. Druhá strana mince je, že to moc nefunguje a největším důvodem toho je opět jako prakticky poslední dobou vždycky v Hollywoodu nedodělaný scénář. Dějově to je velice podobné mnoha příběhům, kde je hlavní hrdina spoustu let sám, protože všichni ostatní lidé jsou mrtví, nebo se jim něco stalo. Prostě začne blbnout a pak musí nastat něco, co ho z toho blbnutí buď dostane, nebo co ho zabije. Jako román by to mohlo být zajímavé čtení, pokud by to napsal průměrný autor, jako film by to musel napsat výborný autor-filozof, který se nebojí dostat do děje své nitro (protože věřte nevěřte, o tom je autorství, vyjádřit sebe a své nitro). Herecky, Will Smith je herec a hrát umí, ale ani on neutáhne všechno sám, není prostě Atlas. Jinak, prázdnota scénáře tohoto filmu je krásně ukázaná těmi mnoha "levnými" metry (které byly ale jak se patří drahé, když doktor Neville jede autem po prázdném New Yorku. A taky je krása, jak jsou všechny auta naskládaný u krajnic a jenom trošku zaprášený a špinavý. Dovedete si představit, kolik tisíc hodin by strávil tím, že by ty auta odhrnoval na bok třeba jen nějakým velkým tahačem? A to by byly rozflákaný a ony jsou očividně odstavený ke kraji. Lidi by totiž chtěli pryč z města, umírali by po tisících, ale chtěli by zmizet. Umírali by všude, venku, v autech, domech... Dovedete si představit, co by to bylo za smrad, co by to bylo za líheň nemocí? Mor a cholera, úplavice a tyfus, to by bylo to poslední, co by z toho vzniklo. A jsem si jistej, že proti tomu nebyl imunní ani doktor Legenda. No a dostávám se k tomu opravdu hloupýmu konci. Tedy, ten byl opravdu hloupej. Tak dobře rozjetej film a takhle strašně to zprasí tak ohavným happyendem. Divím se jen, že tam nerozvedli tu linii posledního muže a poslední ženy, čili VSL (velká světová láska). Styďte se, pánové... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (68)

  • V knižní předloze byl Robert Neville (ve filmu Will Smith) imunní vůči nákaze díky kousnutí infikovaným netopýrem. (Ampi)
  • Will Smith (Robert Neville) se během natáčení tak sblížil se svou psí partnerkou Abbey (která hrála Samanthu), že se ji po natáčení pokusil adoptovat. Její majitel a trenér se jí ale nechtěl vzdát. (Ruuzha)
  • Režisér Francis Lawrence byl nucen na naléhání studia Warner Bros. přetočit závěr filmu, přestože ten původní se více blížil knižní předloze Richarda Mathesona. Nepoužitá verze je k vidění na Blu-ray nosičích. (Bart)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Já, legenda dostane pokračování

Já, legenda dostane pokračování

05.03.2022

Postapokalyptický akční snímek Já, legenda, v němž si v roce 2007 zahrál hlavní roli Will Smith (Mizerové), se oficiálně dočká dvojky. Scénář opět napíše Akiva Goldsman (Šifra mistra Leonarda, Čistá… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama