Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (617)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky jednoduché, maximálně úsporné, dynamické a příjemně koukatelné bez zbytečného kecání. Rovněž se tu nehraje na ničí stranu. To znamená, že agenti FBI tu nejsou stroje na amerikanismus a zdaleka ne všichni arabové jsou pro Alláha ochotni páchat sebevraždy. Určitá politická nekorektnost tu je, ale natočit film o takto ostrém a aktuálním tématu je už samo o sobě při tak vysokém rozpočtu relativně kumšt, takže tvůrce po této stránce hanit příliš nelze. A nelze je vlastně hanit ani co se technické stránky týče. Tam spíše zaslouží pochválit vrchní producent Mann, neboť když akce, tak je spíše "jeho". Typické vizuální prvky, střihová skladba a hlavně skvostný zvuk a přehlednost. Akce je zkrátka vynikající, syrová, rychlá. Především pak závěrečná desetiminutová přepadovka je nejlepší akcí letošního roku. Ano, lepší než Bourne. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Peter Berg natocil slusny thriller, ktory vyvrcholil kvalitnou nahanackou a prestrelkou a zaroven je aj na zamyslenie. V poslednom case som si vsimol, ze Chris Cooper sa rad ukazuje vo filmoch s politickou tematikou ako napriklad vo filmoch Syriana, Marinak, Breach alebo teraz Kralovstvo. 09.11.2007 ()

Reklama

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::::: No, je to spíš takových 3 a půl ***. Trochu jsem se taky nudil. Natočené, sestříhané, zahrané, zrežírované, zprodukované, osvětlené, ošacené a akční to bylo velmi dobře, ale............... podruhé už se na to nepodívám. _______ Měl jsem pravdu, tenhle komentář jsem napsal cca 2 dny po shlédnutí filmu, což už jsou asi dva roky a za tu dobu jsem opravdu film znovu neviděl, tím samozřejmě nechci potencionální diváky odrazovat, to vůbec ne ! Naopak ! Prostě mě film jen ničím nenadchnul, to je vše ........... ::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Tohle že má být film roku anebo aspoň zdařilý Bergův pokus o přestoupení z žánrových zábavných podívaných k filmům, které se snaži něco řict? To možná tak pro ty, kteři se nechají oklamat stylisticky působivým filmem, jemuž se nedá upřit, že Berg má opravdu nakoukáno a sleduje současné moderní trendy, kdy si tu bere greengrassovskou roztřepanou kameru navozující hrdinů(v) stav mysli, támhle se zase co do efektivnosti inspiroval CSI a závěrečnou řež inscenuje jako něco mezi Černým jestřábem sestřeleným a Miami vice, ale to vše použivá k tomu, aby zakryl fakt, že prostě není dobrý vypravěč._____ Proč jsme otravováni odporně kýčovitými výjevy s malými dětmi a silným černým chlapákem Jamie Foxxem, když se to do toho filmu nehodí, proč celá vyšetřovací hodinka, jejíž potěšení má pramenit z oddalovaného, má na celý film tak ploché postavy a proč proboha je nám silně pravicově zaměřená rétorika filmu tolik mlácena ohlavu, aby to i ten poslední Daniel Zeman z Otrokovic pochopil? Film, který by byl možná snesitelnou žánrovou podívanou, kdyby se nesnažil cokoliv sdělovat o aktuálních problémech ve videoklipovité, pro teenagery naprosto ideální formě, navíc není schopný při využivání stylistických prostředků z let minulých dosáhnout stejného efektu jako díla, z kterých čerpá - roztřesená kamera nezpůsobuje fyzický stav i divákovi a maximálně mate v prostoru (to jsme u Bournea neměli ani v jednom díle), závěrečná acke oproti tomu by chtěla být realisticky omračující jako v připadě Miami Vice, ale zatímco by spoléhala na zvukové efekty a dosáhla by tak plastičnosti, musí ji pomáhat mimochodem výborná hudba, atd.._____ Zatímco v Krvavém diamantu jsme měli tŕi postavy, u kterých jsme si mohli vybrat, či optikou se na problematiku budeme dívat a přeslazený závěr byl opodstatnitelný vzhledem k tomu, že se změnila optika vyprávění z pohledu jedné postavy na druhou, v Království máme skrumáž postaviček, kterým nejde upřít, že je hrají herci kvalitně, i když je to většinou jenom figurkaření, ale závěrečné opodstatnění předchozích dvou hodin a ústřední motivace, odhalená až na konec, dělá z filmu jenom nabubřelou a jednoduchou westernovku pro pravičáky. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Matthew Michael Carnahan .. Peter Berg se moc nezměnil, ani nepolepšil. Sice si vzal na paškál ožehavé aktuální téma, ale to podání… Suprová je historicky-popisná úvodní titulková sekvence, následována politicky naléhavou zápletkou. Tu ale vystřídá heroický nástup čtyřech statečných agentů FBI do zasažené oblasti, kde se pomoci nudného vyšetřování, patetických rozhovorů s dětmi či místními prokoušou až k akčně laděnému rozuzlení. Tady má film alespoň nějaké grády, ovšem žádná oslavná óda mne nenapadá. Vždyť jde jen o pár, muslimy masakrujících, kulo/raket přestřelek. Tuto část lze oproti jiným přesto pochválit neboť je co sledovat bez náznaků ubíjejících situací. Berg (resp. Mauro Fiore) snímá dění současným stylově roztřeseným postupem, což v některých opravdu špatně podaných záběrech až irituje. Herci, kromě drsných výrazů, nemají moc co hrát, zato hudba Danny Elman hraje mnohde a výtečně. Výstižnost paralelní kompozice s poslední větou je jediným odvážným, smutně pravdivým momentem - klid zde bude asi až ropa dojde (jenže to pak nebudou mít za co kupovat vodu, že..!). ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • V úvode filmu je povedané, že ropa bola v Saudskej Arábii náhodou objavená v roku 1933 a v roku 1938 vznikla spoločnosť ARAMCO (Saudská Arábia–Spojené štáty). V skutočnosti to však bolo naopak. ARAMCO v roku 1933 založila spoločnosť Chevron a ropa bola nájdená v roku 1938. (Real Tom Hardy)
  • Dej filmu je založený na viacerých skutočných udalostiach, vychádza najmä z bombového útoku na bytový komplex Khobar Towers neďaleko rafinérií Saudi Aramco v meste Khobar, masakru z roku 2004 taktiež v meste Khobar priamo v rafinériách Saudi Aramco a tiež bombových útokov na bytové komplexy v Rijáde z roku 2003. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama