Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (617)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako typický civil znalý ozbrojeného střetu leda z filmu a počítačových her si nedovedu udělat představu, jaká asi tak je reálná úspěšnost střelby na pohyblivý cíl v městské zástavbě, ani jak moc to s vámi švihne, když vám pět metrů za zadkem vybuchne auto po zásahu z RPG (šťastné sedmičky, jak jinak), ale místy se mi ty poměry zdály dost odlišné podle toho, kdo zrovna stál na které straně zbraně. Ale co, musulmanské milice přece musí mít horší mušku než elitní agenti FBI a hrdinní saudští policejní důstojníci;) Hlavně že akce frčí a je dostatečně efektní (což je). Škoda jen té laciné ideologické agitky a pokusů o nějaké to ilustrování špinavého politického pozadí toho všeho, protože to zkrátka není Bergova parketa, ať na ni má jak chce dobrý herecký materiál. Ale abych tuhle část jen nehaněl, scéna ukazující, co který z hrdinů dělá mimo službu (překvapivě vede naprosto normální život se svými vlastními starostmi a radostmi), byla velice dobře natočená i zasazená, stejně jako závěrečné oboustranné "kill them all". Těžko říct, co konkrétně byla ještě práce Michaela Manna coby scénáristy, a co už je Bergův rukopis, nicméně faktem je, že výsledek jejich společného úsilí je tak dobrý, že se mi příčí označit ho za zábavný. Takže řeknu, že přes určité výhrady k ideologické stránce věci a lacinému citovému vydírání nemám problém dát si tuhle "guns blazing" projížďku Saúdským Královstvím někdy znovu, a to by stačilo na sedmdesátku. Jenže za žaludek svírajícím způsobem o život se rvoucího Jasona Batemana a ultradrsnou Jenn Garner a její špinavou bitku s teroristickou gorilou nemůžu něco nepřihodit. Takže výsledkem je 80%. A PS: IMHO se už situace po těch desetiletích eskalace vyhrotila natolik, že na nějakou vzájemnou úctu a porozumění je pozdě - proteklo už příliš mnoho krve a příliš mnoho manželek a matek pochovalo svoje muže a syny, kteří měli syny a bratry, a mají ty "nejlepší" důvody k nenávisti. A jak chcete vyjednávat a vést k porozumění někoho, pro koho nevyvratitelně představujete absolutní zlo, a pro koho je vaše smrt - spolu s ideálně co největším počtem vašich souvěrců, lhostejno jestli vojáků, policistů nebo klučinů tahajících za sebou kačera a běhajících s odřeným kolenem za mámou - jízdenkou k věčné blaženosti? Nemluvě o tom, co se asi stane s tou umírněnou skupinou nebo snad dokonce většinou, která tento fundamentalistický názor nesdílí... spanilé jízdy Talibanských frajerů o tom myslím vypovídají dostatečně. A jestli to pro někoho znamená, že jsem všivý komerční západní fašista, so be it. Svět prostě neobývají jenom sluníčkoví lidičkové plní tolerance a touhy po smíření. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tak mám pocit, že hochům z Moviezone promítali úplně jiný film než mně. Jen tak si vysvětluji, že někdo tenhle povrchní, klišovitý a před vlastním názorem ustrašený film může vynášet do nebe. Království se drží klasického schématu a klišé (neuspokojivého) kriminálního thrileru, na Araby se dívá s blahosklonným americkým povýšenectvím (všichni ale nejsou zlí - to bude asi to chytré nazírání na danou problematiku - viz komentáře imfa nebo MrHlada) a Saudskou Arábii pouze využívá jako exotickou lokaci, kde může detektivní pátrání vyvrcholit nějakou pořádnou přestřelkou. Uznávám, že Berg točit umí. Jenže jeho (nikterak osobitý) styl se hodí spíš do neškodné žánrové podívané, než do ambiciózního snímku, který by se měl snažít zachytit svět, v kterém žijeme. P.S. Poslední dvě věty po trapném závěru trošku zlepšují dojem. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Stabilní základy reality, atraktivní téma, zajímavé prostředí, jen ten děj se ubírá příliš "emerickým" směrem, což není úplně ku prospěchu věci. Počátky vyšetřování, učení se pravidlům Saudské arábie, navazování spolupráce je výborné. Zásluhu na tom má převážně svižná Bergova režie, vynikající kamera, vcelku rychlé tempo a vlastně i špetka nečekaného humoru (Jason Bateman), která udržuje svěžest filmu... Nechápu, proč se do vcelku kvalitního thrilleru vkládají vyloženě patetické vsuvky (Jamie Foxx jako otec roku) a nepříliš brilantní rozuzlení... 7/10 ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Danny Elfman: 1. The Kingdom Titles [4:29] ,2. Waiting [2:19] ,3. Attack on the Compound [2:43] ,4. The Detonator [1:57] ,5. The Killing Room/Trouble Coming [2:01] ,6. To the Prince's [1:09] ,7. Digging Deep [1:17] ,8. Starting to Click/Saving Leavitt [4:55] ,9. Friendship [3:49] ,10. The Chase [4:49] ,11. The Sales Pitch [2:12] ,12. The Marble [1:08] ,13. Finale [6:50], ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Měl jsem takový pocit, že jsem sledoval film, který natočil někdo, kdo má hodně podobný režisérský um jako Tony Scott. Jenže tenhle film byl přeci něco jiného. První půle je jasně politická, ale řeší se tu otázka aktuální a záludná, z druhé půle už slova nestačí a tak na řadu přichází tvrdí chlapi a jejich zbraně. Akce je parádní, nádherně se to popisuje jenže ta první část je stejnak trochu nudnější a to nemám rád. Rozhodně je k věci, ale stejnak je toho trochu moc. Byl jsem namlsán z traileru a co jsem chtěl jsem dostal. Možná by neškodilo trochu víc akce, ale mám ten dojem, že autoři chtěli předat poselství do budoucna celému světu. Sledovat Araby takové a makové, věřící v jedno náboženství a přitom dokazující nemožné rozhodně stojí za to a i tak se divák podívá někam, kam se jen tak často nepodívá, do centra dění teroristických skupin. Toto téma totiž aktuální nepřestane nejspíš být už nikdy. --- Jak to dnes jde, seržante? - Slunce svítí, vítr fouká. Jak asi může být. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • Dej filmu je založený na viacerých skutočných udalostiach, vychádza najmä z bombového útoku na bytový komplex Khobar Towers neďaleko rafinérií Saudi Aramco v meste Khobar, masakru z roku 2004 taktiež v meste Khobar priamo v rafinériách Saudi Aramco a tiež bombových útokov na bytové komplexy v Rijáde z roku 2003. (Real Tom Hardy)
  • Herci se do Saúdské Arábie vůbec nepodívali. Záběry tamních exteriérů pořídil jen druhý štáb a Blízký východ "hrála" Arizona. (Siriuss)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama