Reklama

Reklama

Strážci - Watchmen

Trailer 1
Akční / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, 2009, 162 min (Special Edition: 215 min, Director's Cut: 186 min)

Režie:

Zack Snyder

Předloha:

Alan Moore (komiks)

Kamera:

Larry Fong

Hudba:

Tyler Bates

Hrají:

Billy Crudup, Malin Åkerman, Carla Gugino, Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Matt Frewer, Stephen McHattie (více)
(další profese)

Anglický komiksový scenárista Alan Moore bývá považován za jednoho z nejschopnějších a nejvšestrannějších autorů. Legendární komiksový tvůrce se proslavil tituly jako V jako vendeta nebo Bažináč, ale za jeho přelomové dílo bývá považována komiksová minisérie Strážci (v originále Watchmen), kterou vytvořil s kreslířem Dave Gibbonsem v roce 1986. Strážci se setkali s nadšeným kritickým přijetím a představují milník v moderním pojetí komiksového žánru. Alan Moore vytvořil temný mnohovrstevnatý příběh, v němž dekonstruoval superhrdinský mýtus a současně reflektoval tehdejší ohrožení jadernou válkou. Spletité mnohovrstevnaté vyprávění odehrávající se v zároveň v časové souběžnosti i minulosti využívalo všech možností komiksového média a dlouho zaznívaly domněnky, že předlohu nelze převést na stříbrné plátno. Filmové adaptace se nakonec ujal režisér Zack Snyder, který si předtím vydobyl renomé adaptací komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Děj Strážců se odehrává v alternativní historii Spojených států amerických v roce 1985, kdy naplno zuří studená válka a svět se ocitá na pokraji jaderné zkázy. Zápletka se zaměřuje na příběhy jednotlivých superhrdinů během vyšetřování vraždy jednoho z nich – Komedianta. Nekompromisní Rorschach za jeho smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny. Ti už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, ale živoří na okraji společnosti. Rorschach se je pokusí zmobilizovat ve snaze zabránit jaderné katastrofě. Jejich cílem by mělo být strážit lidstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (2 106)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozhodne to neni takovej super mega narez, aby mi to utrhlo koule, ale v zadnym pripade nejsem zklamanej. Snyder v podstate dodrzel to, co slibil. Natocil vyjimecnej komiks, kterej se zadnymu jinymu komiksovymu filmu nepodoba, vyhnul se spouste klise a pojal to v pekne drsnym a cynickym stylu. Na druhou stranu, co si budem namlouvat, stejne sem si uzil nejvic ty typicky komiksovy akce superhrdinu. I kdyz samozrejme ne uplne typicky, tady se v klidu umira a znasilnuje. Co se tyce pribehu, nemuzu se zbavit pocitu, ze by se to klidne dalo vtesnat do dvou hodin, misty to je precejen trochu rozvlekly a konec je lehce natahovanej. Komiks sem sice nikdy necet, videl sem z neho tak maximalne obal, ale pribeh mi zas tak moc komplikovanej neprisel, Snyder sice nesetri s flashbackama, az se kolikrat ta hlavni dejova linie ztraci, ale ja se v tom celkem slusne orientoval. No a co se tyce samotnejch superhrdinu. Je to celkem sympaticka sestava, i kdyz se tady neda nikdo oznacit vylozene za kladase, ale tak nak mi prislo divny, jaktoze vsichni umi tak skvele bojovat, kdyz to sou vlastne obycejny lidi bez zvlastnich schopnosti. Druhej drobnej problem sem mel s Manhattanem, prehlidnu fakt, ze mu ruzne mizi a zas se objevujou spodky, ale zaslouzil by si proste drsnejsi hlas. No a herci jsou fajn, ne ze by podavali nejaky oskarovy vykony, ono ostatne zadnej z nich nema nejak moc prostoru, ale Patrick Wilson je paradni a hlavne me potesil Jackie Earle Haley, kterej pripomina uchyla z Jako male deti. No a dalsi pochvalu si Snyder zaslouzi za vizualni stranku, triky jsou perfektni, ale rozhodne se nejedna o nejakou digitalni podivanou a pusobi to dojmem, ze takovej svet fakt muze existovat. No a posledni pochvala je za paradni hudbu. Snyder proste natocil vyjimecnej, ale ne bezchybnej, komiksovej film a je jen otazkou, do jaky miry na tom ma podil udajne kvalitni predloha. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Stalo se přesně to, čeho sem se trošku obával při pohledu na 2 a půl hodinovou stopáž a to, že to jaksi bude hrozně zdlouhavý. Sice hned než se člověk pořádně usadí, tak nám Snyder pustí absolutně kulervoucí souboj Komedianta se zabijákem maskovaných, kterej mě málem složil i se sedačkou, protože takovou cool akční nálož hned v prvních minutách sem nečekal ani ve snu, navíc celý Watchmeny, i tenhle úvod, táhne naprosto perfektní soundtrack a boží vizuální stránka, jenomže to je na dlouhou dobu vše, co fakt vyrazí dech, pak je sice několik zábavných vsuvek z bývalých akcí Watchmenů ve kterých nejvíc baví zejména Komediant, taky aby ne, že jo, ale neni to nic, co by navodilo stejnou atmosféru jako začátek, krom toho zbytečných keců a kliček je v příběhu až přespříliš moc na úkor akce, což je podle mě velká škoda a kvůli tomu to je zdlouhavý a kvůli tomu to nemá spád a kvůli tomu se musí sedět v kině 160 minut. Co se týká samotných postav, tak o nejlepší postavu si to rozdali Komediant a Rorschach a nakonec o kousek vyhrál Rorschach kvůli super vsuvce z vězení, kde mi připomněl starýho dobrýho Marva ze Sin city a navíc Komediant se po začátku nadobro vytratí a nahradí ho nemastnej neslanej Nite Owl II, kterej vypadá jako plastovej a sparodovanej Batman a nevyužitá, ale sexy Silk, naštěstí je ale celkem využívanej Dr. Manhattan, kterej měl sice se svejma schopnostma daleko větší potenciál na vytvoření gigantickýho mega pekla, ale i jeho rozprašování nepřátel stojí za to, akorát mu na jeho auře nepřemožitelnýho borce ubírá to, jak pořád chodí s holou prdelí a s bimbasem navrch. Celkově nejsem nějak zklamanej, bavil sem se, ale je to podle mě zbytečně udělaný, aby to vypadalo jako děsně kvalitní film odproštěnej od komiksových i jiných klišé, ale tak trošku na úkor zábavy ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

[komiksom som nedotknutý] 20% stopáže je aktuálne dianie, 80% sú flashbacky, oboznamujúce nás s postavami, ku ktorým som si za celý ten čas nenašiel cestičku a z ktorých iba jedna - Rorschach - je dobre napísaná a zahraná (t.j. zaujímavá). Akcie tu prakticky niet, ale všetko je zabalené do krásneho vizuálu, plného nápaditých montáží, spomalených záberov a fantasy feelingu, kde nič nie je nemožné a kde neónovo modrý superhero neustále filozofuje o niečom nesmierne duchaplnom mimo chápanie nás pozemšťanov. Prvú tretinu Watchmen som bol ohúrený a nadšený (a milo prekvapený mierou sexu, brutality a morálnou skazenosťou hlavných hrdinov), ale tešil som sa na to, kedy flashbacky skončia a začne filmové dobrodružstvo. Druhú tretinu neprišla žiadna zmena, začal som byť znudený a znepokojený. Poslednú tretinu som doslova PRETRPEL. Byť producentom tejto megalomanskej politicko-(pseudo)filozoficko-fantasy-konverzačky s certifikáciou R, rovno si to hodím… ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film může mít spoustu přívlastků. Je efektní, vizuálně vybroušený, komiksově přepjatý, stylově akční. Je to bombastická podívaná, která mi připomíná naši spartakiádu nebo ještě spíš zahájení olympijských her v Pekingu. Bohužel já měl vždycky radši divadla malých forem a podobná show, kde se nějak vytrácí myšlenka na úkor efektní akce, na mě nedělá dojem. Je to přestylizované, nelogické a studené. Jde o určitou poctu komiksu, ovšem zrovna tomu, který mě nikdy nebral, tzn. jeho superhrdinské části. Jedná se přesně ten typ produkce, kde mi přijde, že se hrdinové filmu strašně nadřou, aby se dopracovali k banálnímu cíli. Vždycky si vzpomenu na scénu z prvního Indiana Jonese, kde domorodý bojovník sáhodlouze šermuje mečem před udiveným Indiana Jonesem, aby ten nakonec vytáhl pistoli a s výrokem "Jdi do hajzlu" dotyčného zastřelil. Mám na mysli např. scénu, kde zlosyn vpadne do bytu své oběti, dlouhou dobu s ním mlátí o všechny kusy nábytku v pokoji, přerazí s ním stůl, aby ho nakonec prohodil speciálně tvrzeným sklem na vozovku místo aby vytáhl bouchačku a střelil. Je to sice efektní, ale neuvěřitelně pitomé. Strážci jsou přesně ten druh filmu, kde je styl a efekt vším. Celkový dojem: 60 %. Nelituju toho, že jsem Strážce viděl, ale vracet se k nim v budoucnosti nehodlám. Příznivci blockbusterů si mohou klidně přidat dvě hvězdičky. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Výborně! Jeden z nejlepších comicsových filmů, co znám, což je o to podivuhodnější, když uvážíme, o jak složité a nezfilmovatelné dílo se jedná. Scénář byl zručně poskládán dohromady, takže jsem ani neměl problém se v něm orientovat. Hezká retro stylizace, příjemná znepokojující atmosféra a krásně padnoucí oldie songy (obzvlášť Bob Dylan ve skutečně nádherných úvodních titulcích a celá pasáž s Philipem Glassem). Potěšili i herci, především Jackie Earle Haley a Billy Crudup, jen obsazení Matthewa Goodea se moc nepovedlo. Comics jsem nečetl, ale film mě přiměl to udělat - jde o první comicsový film, kterému se to podařilo. Doufám, že film bude mít úspěch, v opačném případě by mi to bylo opravdu líto. ()

Galerie (236)

Zajímavosti (96)

  • Jméno Rorschacha (Jackie Earle Haley) má, stejně jako jeho maska zobrazující neustále se měnící inkoustovou skvrnu, původ v jedné z nejvýznamnějších a nejdiskutovanějších psychologických metod užívaných k rozboru osobnosti. Principem je zobrazování karet s mnohoznačnými tvary, kdy má pacient udávat, co na obrázku vidí. Rorschachovým testem (podle švýcarského psychiatra Hermanna Rorschacha) si ve filmu projde i samotný Rorschach, a to při výslechu ve věznici. (Teebo)

Související novinky

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Jeremy Irons přebírá stráž

Jeremy Irons přebírá stráž

27.06.2018

Už nějakou dobu víme, že kabelová stanice HBO připravuje seriálovou adaptaci slavného komiksu Alana Moorea Strážci – Watchmen. Projekt nebude mít nic společného s filmem Zacka Snydera z roku 2009,… (více)

Watchmeni míří do televize

Watchmeni míří do televize

25.06.2017

Zack Snyder před osmi lety zadaptoval asi nejslavnější comicsovou minisérii všech dob. Kultovní Watchmeni v jeho podání stáli 130 milionů dolarů, vydělali však "jen" 185 milionů, takže je nejde… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno