Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý thriller zaoberajúci sa komplikovanou politikou americkej vlády týkajúcej sa tzv. "mimoriadneho vydávania podozrivých" – extraordinary rendition - globálneho tajného systému prepravy, väznenia a vypočúvania, ktorý bol zriadený po útokoch z 11. septembra 2001 a nepodlieha súdnej kontrole ani požiadavkám extradície. Rendition sa zameriava na životy Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) – analytika CIA, ktorý začne pochybovať o svojom povolaní po tom, čo bol svedkom brutálneho a nekonvenčného vypočúvania Američana egyptského pôvodu tajnou severoafrickou políciou; Anwara El Ibrahimiho (Omar Metwally) – egyptského chemického inžiniera, ktorý ešte ako chlapec spolu s rodinou emigroval do Spojených štátov, a ktorý je teraz podozrivý z teroristickej činnosti; jeho tehotnej ženy Isabelly El-Ibrahimi (Reese Witherspoon) snažiacej sa nájsť svojho manžela, ktorý údajne zmizol počas letu z Cape Townu do Washingtonu; Alana Smitha (Peter Sarsgaard) – poradcu senátora Hawkinsa (Alan Arkin), ktorý odhalí, že Anwara na príkaz šéfky CIA v boji proti terorizmu (Meryl Streep) odtransportovali do krajiny tretieho sveta, kde ho vypočúvajú; a Abasi Fawala (Igal Naor) – šéfa tajného väzenia, ktorý má svoje vlastné osobné problémy s rebelantskou dcérou Fatimou (Zineb Oukach) a jej priateľom – islamským fundamentalistom Khalidom (Moa Khouas). Rendition trúfalo skúma šedú oblasť medzi správnym a nesprávnym, medzi vpravo a vľavo a odpovede, ktoré nachádza, nie sú jednoduché... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (267)

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Politicko-náboženský thriller zasazen do americko-afrického prostředí poukazuje na někdy až bezohlednou tvrdošíjnost lidí ve významných funkcích, kteří odmítají nahlédnout pod povrch trvalých teroristických hrozeb a neústupně trvají na procesech a pravidlech neumožňujících žádnou jinou volbu. Snadno se tak dostane do spárů tajných vyšetřovacích služeb člověk, který již od počátku nevypadá na zločince, a kterého i přes nepříjemný výslech čeká mnohem horší peklo. Příběh je nastíněn, kostky jsou vrženy, výbuch zabíjí nevinné. Ten je ostatně klíčovým momentem celého snímku a prolíná najednou několik příběhů – zdánlivě nesouvisejících, ale v konečných minutách filmu až mrazivě spojujících se. Chvíli mi tedy trvalo, než mi došla pointa. Díky položeným otázkám jsem se s příběhem dostala o úroveň výše a absurdita celého koloběhu výslechů a ponížení ještě více posílila. V tomto příběhu ani tak nejde o silné herecké role, které i přesto obsadily výrazné tváře filmového showbyznysu (Za zmínku stojí Omar Metwally a jeho role mučeného zajatce, Jake Gyllenhaal v roli začínajícího zahraničního experta přihlížejícího nesmyslnému mučení člověka, nebo taková Reese Witherspoon, která se představila jako těhotná (a velmi oddaná) manželka uneseného muže a Meryl Streep jde hraní bezcitných nadřízených jak jinak než na výbornou.), ale spíše o samotný koncept a postupně odkrývané poselství divákovi. To je v konečném důsledku stejně to nejdůležitější a nic moc na tom nemění ani fakt, že některé scény by potřebovaly lépe domyslet (abychom si je nemuseli my diváci za pochodu domýšlet sami), vypilovat a některé bych možná i úplně (pro zachování napětí a kontinuity) vypustila. I přesto, že politické snímky moc nemusím, nelituji ani jedné minuty, kterou jsem strávila ve společnosti tohoto snímku. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý ale spletitý a zbytečně komplikovaný pohled na problematiku světového terorismu a strachu z něj. Film je to rozhodně povedený ale přišlo mi, že je opravdu hodně komplikovaný a je zde až moc příběhů. Sice se na konci ukáže, že každý z přítomných hraje ve filmu důležitou roli a každý nějak přispěje do této spletité mozaiky ale rozhodně by se to dalo natočit přehledněji. Dost se mi stávalo, že jsem se ztrácel a nevěděl jsem kdo je kdo. Co se týká herců tak všichni zúčastnění zde podávají takový svůj standard a nikdo se nesnaží přehrávat. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný a napínavý thriller s jedným prekvapivým okamihom na záver. Síce vás nezarazí tak, ako v Šiestom zmysle, ale filmári si zaň zaslúžia poklonu, pretože to spravili mimoriadne šikovne. Čo sa týka hercov, Jake Gyllenhaal bol dosť nevýrazný, zato Meryl Streep sa opäť raz zaskvela v úlohe chladnej beštie. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Odvlečen je spíše civilně zpracovaný snímek bez nějakých okázalých velkolepostí, ať už, co se týče zpracování, či obsazení. Ač právě hereckému obsazení dominují "hvězdná" jména, jako Jake Gyllenhaal, Meryl Streep, Peter Sarsgaard či J.K. Simmons, přišlo mi, že jejich party zastávaly poměrně málo prostoru. Myslím, že v tomto případě dostal "neamerický" casting mnohem více prostoru, než právě ony zmiňované Hollywoodské stálice. A myslím, že je to tak správně. Herecky se totiž všichni činili nadmíru dobře. Fanynky Jakea si téměř v úvodu filmu mohou užít pohledy na jeho svalnaté tělo a vášnivé scény s jakousi holkou:) Jinak bych ale řekla, že "Jacky boy" je v tomto filmu, co se hereckého výkonu týče, spíše pasivní pozorovatel, než aby se nějak aktivně činil. Možná to bylo jeho postavou, ale přišel mi poněkud netečný:) ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Politický thriller o vyšetřovacích metodách CIA. Někdy je vážně chyba nekoukat na trailer. Někdy naopak trailer zkazí celý film, ale tady upřímně už nebylo co kazit. Čtení obsahu by mi taky pranic nepomohlo, protože "napínavý thriller" tohle fakt není. Thriller by měl mít napětí a v tom lepším případě způsobovat mrazení v zádech. Ovšem v Odvlečen není žádné napětí ani omylem. Jake Gyllenhaal je absolutně nevýrazný a vůbec by se dalo říct, že se nejedná o hlavní roli. U filmu je jak páté kolo u vozu a nedostává žádný svůj prostor. Máme tu i Streep a Simmonse, ale většinu času se příběh točí okolo zcela jiných postav. Zajímavá je myšlenka dvou časových rovin, ale ve výsledku je to kormě Jakea to jediné, co je na filmu trošku zajímavé. Dvě hodiny je Odvlečen ubíjející nuda, kde se manželka snaží najít uneseného manžela. Pro mě v tom nebyli žádné emoce a děj byl nezajímavý. Navíc i trochu předvídatelný. Řekl bych, ať si CIA s teroristama dělá, co chce, ale nakonec já bude ten poslední, kdo se bude smát, až tady začnou lítat bomby i na Hlavním nádraží. (40 %) ()

Galerie (136)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2007 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Film je natočen podle skutečného příběhu Khalida El-Masriho, německého občana, který byl zaměnen za Khalida al-Masriho, který se měl údajně podílet na teroristických útocích z 11. září 2001. V roce 2004 byl El-Masri zatčen a přemístěn na neznámé místo v Afghánistánu, kde byl vyslýchán, mučen a sexuálně zneužíván po dobu pěti měsíců, než ho CIA propustila. Později tajná služba přiznala, že jeho zajetí a mučení bylo velkou chybou. (jezurka42)

Související novinky

Místo Avataru Noc v muzeu 2

Místo Avataru Noc v muzeu 2

20.12.2007

Pravá blondýnka Reese Witherspoon se po těžkotonážním dramatu Odvlečen vrací k lehčím žánrům. Režisér Seth Gordon už brzy odstartuje natáčení komedie Four Christmases, námětem vzdáleně připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama