Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra souboru, který je zakládajícím členem Pražské 5, vznikla na motivy "raného opusu" Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou. Děj se odehrává za socialismu kdesi ve vojenském útvaru. Jednoduchá zápletka, točící se okolo zastřelení civilisty při strážní službě, poskytla východisko pro jedovatou satirickou komedii, věrně zachycující podobu lidové armády jako zcela absurdního stroje na ničení lidských charakterů. Přesně odpozorované situace, jalové dialogy a odpovídající jednání všech postav dokáže patrně ocenit především ten, kdo tehdejší vojenskou službu zažil na vlastní kůži. Ve spoustě komických okamžiků, vypointovaných gagů a v neustálé kaskádě hereckých kousků se poněkud ztrácí hlubší smysl, vypovídající o tom, že každý musí sám za sebe neustále rozhodovat, zda zvolí pravdu či lež. Sklepácká inscenace Mlýnů je postavena zejména na situační komice a na svérázném hereckém projevu. Režisér televizní verze Ondřej Trojan natočil záznam představení, uváděného na jevišti v plenéru u skutečných kasáren. Exteriéry a reály pak "hrají" v různých prostřizích, podobně jako vojáci z tamního vojenského útvaru či samotní diváci. Stálé divácké reakce dotvářejí účinek inscenace, jež věrně zachycuje poetiku originálního divadelního souboru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Vašek, to ale tak nenapsal, divila se prý podle Hanáka paní Olga, když shlédla po jejich úpravě drama Mlýny. Ale tvůrci a herci v jedné osobě divadla SKLEP dali hlavy dohromady a vytvořili něco, co nejlépe charakterizuje boj jedince s okolním světem, když chce vlastně málo, tedy jen být čestný, nelhát, a je ve věku, kdy by rád byl správným člověkěm. A jak se mu to daří, tak právě i MLÝNY nás touhle snahou jedince provedou. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"'Tady zase čtenář.. asi Remarque, co? Na frontě klid, že jo?' 'Kdepak.. Čapek - Válka s mloky.' 'Teda, chlapi, ale máte tady smrad jako v pekle.. jo, to jde tady, od Šimáka, Šimák, copak ty to tady kutíš? Šimák, Šimák, Šimák, ale todleto, todle já znám, dyť to je ten, to je ten - Zvolen!'" Sice jsem na vojně nebyl (žádná modrá knížka, nýbrž profesionální armáda), ale dostal jsem celkem fajn komentář od svého otce, takže si myslím, že jsem ve finále pochopil vše. :) Hlášky a herecké (i fyzicky náročné) výkony jsou vážně nezapomenutelné, třeba akrobacie s vojenskou čepicí.. neskutečné. :D "'Soudruhu poručíku, během mé služby se nic zvláštního nestalo!' 'Takžes tady byl celou dobu na hovno, že jo?!'" "'A to je asi všechno, musím na lampiónový průvod.' 'Soudruhu podplukovníku, ale lampiónový průvod byl v říjnu.' 'Chvost ještě stihnu.'" :D ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Divadlo sklep v té nejlepší formě. Neuvěřitelné představení... Zároveň nekonečně absurdní a přitom nesmírně přesně a naprosto dokonale popisující socialistickou armádu se vším všudy... „Kurva, tady někdo leží, to bude průser! ... nebo pochvala! ... “ Kam se hrabou všichni seriáloví i filmoví Kefalínové ve ve srovnání s tímhle? Na DVD k tomu navíc ještě úžasné bonusy... ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Divadlo Sklep vždy dokázalo nastudovat vážný kus a vdechnout mu život vlastním pojetím. To vše se beze zbytku podařilo. Tomáš Hanák, mnoho násobný držitel tituly Nejpřitažlivějšího muže ČR, zde dokonale zahrál lidskou trosku, veš v kožichu armády. David Vávra mu však zdatně sekunduje a ve společných scénách ho jasně překonává. Ze spousty situací se pak hodně cituje v běžných konverzacích. Ztřeštěnost všech postav jakoby odpovídala obrazu ČSLA. Ještě štěstí, že jsem neměl tu čest. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Humor divadla Sklep je zvláštní a ojedinělý, ale nebýt těch ojedinělých a zvláštních lidí, které v něm hrají a které on dokázal najít, nedokážu si představit, čemu bych se nakonec tak smál. Mlýny jsou příkladem toho, že jestli toto nepochopíte, nemáte vkus. Tak soudím já. Problém je, že sledovat "pouhý" televizní záznam není takové jako to vidět na živo. Člověk se tolik nesměje, kde by určitě chtěl a řada věcí mu nedojde okamžitě, tak jak by žádal. I tak je toto představení právem ohodnoceno jako jedno z nejlepších vůbec. Všichni ti herci totiž dokázali za tu dobu do dneška takových věcí, které se neztratí, že je nemůžete mít rádi, stejně jako Mlýny. Je to zvláštní, je to apolitické, ale rozhodně zábavné a humorné, jen je třeba se na tu Sklepní vlnu naladit. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Trumpetista na střeše je hlavní osvětlovač. Hercům trvalo dlouho, než ho k tomu přemluvili a on sám se musel před tímto výkonem "posilnit". (ČSFD)
  • Divadlo Sklep pozvalo na generálku i Václava Havla, ten kvůli pracovnímu vytížení nemohl, ale paní Olga pozvání přijala. Celou dobu se smála a pak jen dodala, že je to opravdu svérazná adaptace a že si je jistá, že by se to Vaškovi líbilo. (ČSFD)

Reklama

Reklama