Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

No tak nevím, řekl bych že něco podobného jsem videl již před 2 lety s Orlandem Bloomem. A Království nebeské na severský způsob mě teda moc neuchvátil, spíše vůbec. Přesto jde poměrně dobře udělaný film, který si vzal námět Kralovství nebeského a dal tam nějaké ty změny, aby se neřeklo. Sečteno podtrženo ** nemusím koukat na film, který jsem již viděl a navíc otřesná hudba. Prostě klasická německá tvorba. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnotím neúplnými 5*..Arn se mi líbil velmi, avšak v porovnání s jinými historickými filmy lehce zaostává, proto není plný počet čistokrevný. Trochu mi vadilo zpracování některých bitev, které místy působily příliš povrchně líčeny - dalo se s nimi pracovat. Nejlépe tento snímek vystihuje text písně od jedné legendární české punkové kapely: "Brána města se otvírá a vyjíždí průvod, nekonečná řada mužů na koních. V srdcích tepe touha, hlavy hrdě vztyčené, pohled někam za obzor mají upřený. Odjíždějí do dálek pod vlajkami s křížem svým a kdy se vlastně vrátí - nikdo netuší. .. Ve jménu jejich boha, ve jménu jejich víry, ve jménu jejich zbraní a ve jménu kořisti, jedou s nimi i kněží, co maj drátěné košile, co jim budou žehnat před každičkým útokem. Jedou pod vlajkou s křížem - vstříc své budoucnosti jaká vlastně bude - nikdo netuší. .. Roky tiše uplývají a ten průvod řídne trýzeň, nemoc, bída, hlad - kdopak je sem zval a k tomu ještě nepřítel, který domov brání, domov co každý z rytířů v dáli zanechal, nezbývá než cesta zpět - pro ty co jestě zbyli pod zbytky vlajky s křížem - kdo by to byl tušil. .. Brána města se otvírá a vchází do ní průvod, vrací se s hlavou sklopenou, zbylo jich jen pár, kdo vrátil se zdravý - může být vlastně šťastný, třicetiletí starci s vlasy ze stříbra. Když odjeli do dálek pod vlajkami s křížem svým, že se takhle vrátí - nikdo netušil!" Chyba: Propouštěcí listina pro Arna je ve tvaru svitku, což je historicky nepřesné. V této době se psalo na pergamen, který se skládal a nestáčel. Papyrusové svitky se používaly už jen v papežské kanceláři, odkud ale listina pro Arna nebyla. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Historický snímek, který je zasazen do stejné doby jako film Království nebeské a místy i tento hollywoodský velkofilm připomíná, ale jinak je (i jako celek) o třídu lepší. Co za to mohlo? Lepší režisér? Herci? Hudba? Střih? Ne, Arn dokazuje, že jádrem kvalitního příběhu je scénář. Díky němu je tento film takový, jaký je a i za nižší rozpočet působí velkolepě. Sice je místy dosti táhlý, ale i tak si udržel mou pozornost. 75% ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtová, komorní verze Království nebeského bez pacifistických myšlenek, Riddleyho Scotta, Liama Neesona a Orlando Blooma. Vše v ní vypadá názorně, epický rozsah je zastoupen čtyřmi, pěti lokacemi, saladinovo vojsko čítá odhadem sta mužů, scénář není právě oscarový výtvor, ani postavy příliš nezaujmou, nepočítaje sympatického týpka z Říma. Přeze všechny vyjmenované nedostatky mi byl Arn svým způsobem velmi sympatický a ráda se podívám i na plánovaný druhý díl, kdy si na konci Arn s Cecilií konečně padnou do náručí. (Alespoň předpokládám...) ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Milujem staro/stredoveké historické vojnové filmy. Tento film vlastne rozpráva príbeh lásky na pozadí mocenských bojov medzi klanmi na severe a konečnú fázu, či posledné chvíle druhej okupácie Jeruzalema kresťanmi. Na európsku, severskú, produkciu veľmi, veľmi vydarený snímok. Masové scény, dobové kostýmy, nádherná hudba a výborná režisérska práca robia z filmu nádherný zážitok. Dobré je, že film sa nezameriava len na boje veľkú úlohu tu hrá hlavne psychológia a česť. Je jasné, že film nieje v americkej produkcii už aj v tom, že Arabi či moslimovia sú vykreslení, ako ľudia a nie fanatici a podrazáci. Každý, kto nieje úplne nasiaknutý americkým brain-washigom nájde v tomto filme svoje zaľúbenie. U mňa sa dostáva do top 10, hneď za čínskymi historickými filmami. Film sa nedá nič len odporučiť- NÁDHERA! ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Spolufinancovať projekt sa teda nakoniec podujala konkurenčná TV4. (Smok)
  • Dňa 21. júna 2007, výkonný producent Johan Mardell potvrdil, že film prekročil rozpočet už v priebehu výroby. (Smok)
  • Mníšky v opátstve, kam posielajú Cecíliu (Sofia Helin), majú na sebe Hnedý škapuliar často spájaný s karmelitánkami. Zatiaľ čo karmelitánsky rád v tomto časovom období existoval, škapuliar nie. Jeho použitie sa začalo asi v roku 1251 - 65 rokov po skončení filmu. (Weezy22)

Reklama

Reklama