Reklama

Reklama

Vlaštovka (pionýrská)

(pořad)
  • Slovensko Pionierska lastovicka
všechny plakáty

Obsahy(1)

Pionýrská vlaštovka byla v dobách normalizace propagandistickým televizním pořadem Československé televize určeným dětem a dorostencům. Vysílala se v sobotu a byla připravována střídavě v českých a slovenských studiích Československé televize. (Karlos80)

Recenze (23)

fragre

všechny recenze uživatele

Protože v obsahu je vzpomenute jen Vlaštovka doby normalizační, rád bych zanechal vzpomínku na dobu přednormalizační. V šedesátých letech patřila Vlaštovka mezi mé nejoblíbenější programy, na černobílou znělku s objektivem a vlaštovkou skládající se z papíru si vzpomínám dodnes, a její moderátorku Olgu Čuříkovou jsem miloval. Pamatuji se, že tam občas bylo něco o indiánech, což tehdy v době Vinnetouománie byla bomba. Jednou tam dokonce bylo interviewováno děvče, které bylo až v bájné Americe. S nástupem krizových let se tam objevovali i reportáže o skautech. A matná vzpomínka se mi vyplavuje i na srpen '68, kdy OČ ve Vlaštovce pronesla neobvykle vážné zamyšlení o tom jak byla u tanku č. 23, když přijely další tanky. Když OČ zmizela z obrazovky, bylo i mně v útlém dětském věku jasné, že se něco děje. Ve Vlaštovce, moderované Š. Haničincovou, se začaly objevovat reporáže o strážcích hranic či obnovované PO SSM. Začala to být nuda a otrava a já Vlaštovku zavrhl. Ale té neznormalizované Vlaštovce bych pět hvězd dal. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Celkem nudný pořad, který měl však jednu nepopiratelnou výhodu: v rámci Pionýrské vlaštovky byly vysílány populární seriály pro mládež. Trochu mě překvapuje jméno Haničincové v soupisu účinkujících, ale matně si vybavuji a je tudíž i celkem pravděpodobné, že součástí sobotního dopoledního vysílání byl i Malý televizní kabaret. ()

Reklama

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Vlaštovka byl v 60. letech dosti populární a zajímavý publicistický pořad pro větší děti vysílaný několik let v sobotu odpoledne, který od začátku moderovala Olga Čuříková, než ji z politických důvodů v září r. 1969 z TV vyhodili, aby nepůsobila ideově negativně na děti. Na Š. Haničincovou si v pořadu vůbec nevzpomínám, ale možná, že ho nějakou dobu moderovala po odešlé Čuříkové, než byl pořad zrušen úplně. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Komunistická mašinéria selektovala a spracovávala jednotlivca už od útlej mladosti. Potreba robiť z ľudí bezduché poslušné zombie, ktoré nevyčnievajú zo zástupu bola pre tento zvrátený režim prioritou. Pretože len zničená, zadupaná osobnosť dokonale vyhovovala ich predstave sporiadaného občana. Odlišnosť sa netolerovala. Iskrička, pionier, zväzák, voják, komunista, dôchodca... iná cesta viedla do záhuby. Propagandistické zvratky tejto doby, akým bola aj "Pionierská lastovička" ma dokážu doteraz maximálne znechutiť, len čo si na ne spomeniem. Fuj tajbl! Nechutný odpad! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pionýrskou vlaštovku znám z druhé poloviny ´80 let, jako pořad, který se příliš nelišil od toho, co se děti oficiální cestou dozvídaly ve škole či kroužcích. Výchovný účel ale v mém případě příliš dobře neplnil, sice se v něm tu a tam objevila nějaká ta zajímavá reportáž, jinak to byl samý modelář či kýho ďasa mladý budovatel a i zásluhou moderátorů nezáživná suchařina, kterou jsem pravidelně vynechával. Střídání českých a slovenských relací bylo fajn, skoro jsem měl raději ty slovenské, díky silně nesympatické Marcele Augustové na české straně. O to větší bylo mé překvapení vidět ji později komentovat "Hry bez hranic" a posléze i zpravodajské relace. ()

Zajímavosti (2)

  • Původně se cyklus jmenoval jen Vlaštovka, až později v době normalizace došlo k přejmenování na Pionýrská vlaštovka. (sator)
  • Česká verze pořadu se vysílala z televizního studia Skaut ve Vodičkově ulici v Praze. (sator)

Reklama

Reklama