Reklama

Reklama

Hlavními hrdiny filmu jsou Roger Ferris, který pracuje na Blízkém východě jako agent CIA, a jeho nadřízený Ed Hoffman. Po bombovém útoku v Manchestru v Anglii dostane Ferris za úkol najít Al-Salima, vůdce teroristické organizace odpovědné za výbuch. Problém je, že Al-Salim je velmi opatrný muž, který nepoužívá žádnou elektroniku. Přitom by stačil jediný hovor přes mobilní telefon a CIA by ho hned našla. Ferris i Hoffman mají stejný cíl, ale jiné metody. Mladý agent je zvyklý operovat přímo v terénu, je schopen vyjednávat a pohybovat se v zónách, ze kterých se dostane živý málokdo. Hoffman, který řídí každý jeho pohyb, je jeho pravým opakem - arogantní byrokrat, který málokdy opouští Washington, všechno vyřizuje po telefonu. Lži a podvody mu nejsou cizí a hlavně, pro úspěch mise je ochotný jít přes mrtvoly. Zatímco se Ferris spojí se šéfem jordánské rozvědky Hánim Salámem, který mu pomůže, pokud v něm vzbudí důvěru, Hoffman řídí některé části operace bez jejich vědomí... (TV Nova)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (891)

Radko 

všechny recenze uživatele

Arabi sú skvelí luhári a západné spravodajské služby sa majú čo od nich učiť. Pri špiónskom súboji s islamským terorizmom ide často o hru mačky s myšou. Akurát, že neviete, kto je kedy mačkou a kto myšou. A ktoré zo zvierat má zároveň viac tvárí. Pavučinou lží je pokryté celé toto prostredie. Film lživé nitky vcelku logicky odokrýva, no neodhaľuje naplno. Poznámka: V knihe Nepohodlní mŕvi (Čo chýba to chýba), ktorú napísal Subcomandante Marcos spolu s Pacom Ignaciom Taibom II. je načrtnutá teória, že všetky videá Usámu bin Ládina boli v skutočnosti nakrúcané v najväčších pornografických štúdiách firmy Digital Playground v americkom Burbanku (mestečko neďaleko LA), pričom všetky šialené prejavy boli písané politicko-ideologickými poradcami vtedajšieho prezidenta Busha. Dabérom diabolského islamistu bol niekdajší predavač tacos z Mexika, ktorý neskôr ilegálne zdrhol práve do Burbanku, aby si tam zriadil mäsiarstvo. Púštna krajina neďaleko Burbanku je, takže o autentické kulisy videí bolo postarané. Jednou z indícií bol práve neuveriteľne prihlúply výzor samotného bin-Ládina v turbane a so samopalom v rukách na zverejňovaných videách. Úplne v rozpore s jeho deklarovanou vzdelanosťou. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc se mi na to ani nechtělo koukat, protože už jsem trochu přejedenej těch thrillerů s arabskou tématikou, ale Ridley je prostě borec. Hrozně mě potěšilo, že to bylo velmi přehledně natočené a vůbec jsem se neztrácel ve všech těch intrikách, a že jich ve filmu bylo požehnaně. Akce byla taky dobrá a herci perfektní. Největší frajer byl Mark Strong aka Hani Salaam. Takovýhle charisma už jsem dlouho u nikoho nezaznamenal. ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Slabší než Black Hawk Down, ale zase záživnější než Bergův snímek The Kingdom, tak bych charakterizoval zatím poslední zážitek natočený Ridley Scottem. DiCaprio je slušně zarostlý "Arab", Crowe zas představuje pěkně vykrmenou "kancelářskou" krysu, ale nejvíce zde exceluje výborný Mark Strong. Je vidět, že Ridley je dost zkušený na to, aby byla zaručena určitá kvalita výsledného díla, a zároveň zde opět potvrzuje svůj styl - stylová kamera, výbuchy nebo technologická piplátka. Další pochvalu zaslouží skvělá doprovodná hudba od Streitenfelda a tím výčet kladů končí. Zápory jsou v podstatě jen dva - 1) film není tak akční, jak by mohl být a 2) téma teroristů vs. USA v dnešní době může sice dostatečně působit na americké publikum, ale po zvyšující se sérii filmů s touto tématikou v posledních letech jsem jimi již trochu unaven. (7/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Svět je extrémně nebezpečné místo na život!! Roger Ferris je utajeným agentem CIA, kdesi na Blízkém Východě. Lusknete prstem a je na druhém konci planety. Jeho přímým nadřízeným je pupkáč Ed Hoffman, taktéž agent, jen o něco pohodlnější a řídící své operace z pohodlí své rezidence. Oba obklopuje zajímavý svět, oba vedou válku vlastní cestou. Válku, jejíž metody jsou kruté i lhostejné k okolí. Nad obzorem se četně objevují různé podvody, záludnosti, pochyby i pocity viny za to, že ten či onen posílá vlastní lidi na smrt. Čímž se pak kapku odporuje s celým systémem CIA. Kdykoliv se ale na scéně objeví černé mercedesy, nastupuje drsná akce (naštěstí realistická, bez digitálních berliček), nasáklá adrenalinem a sytými obrazovými filtry v plné pohotovosti á la Ridley Scott. Americké technologie a možnosti jdou do extrémů, naopak teroristé jako před lety využívají prakticky stejných principů. Britský veterán akci opět dává tak trochu na vedlejší kolej, naopak samotné vyprávění je pro něho prioritou. S naskakujícími minutami ale naskočí i několik slabších intermezz vinou polopatického scénáře a Scott to i s pomocí románku se zdravotní sestřičkou (sympatický, snesitelný) celé dotlačí až do finále dosti krotkým tempem. Vyjedou titulky a divák se cítí jakoby podveden. Výpovědní hodnota zůstala kdesi na povrchu prašných cest chudých a vpravdě nebezpečných ulic a tržnic. Nuže, máme tu solidní práci, střiženou dle moderních technologií. Jen trošku nevzrušivě podanou, dá-li se to tak napsat. Vedle toho všeho herecké duo DiCaprio-Crowe (společně 6 nominací na Oscara a 12 na Zlatý Glóbus), oba trošku bojující se scénářem, Crowe navíc bez výraznějšího prostoru a jasného charakteru (zaslepený mocí, kdy nikdy neopustí sluchátko, ani v drahocenných chvílích s vlastními dětmi). Potěší však elegán Mark Strong coby šéf jordánské tajné služby. Zastíní oba hvězdné kolegy s nejasnou motivací. Všichni tři se vezou tak nějak odnikud nikam, ale poctivá sedmdesátka je na světě!! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ridley zabrousil do tematických vod bratra Tonyho, aniž by si naštěstí osvojil i jeho epileptický styl a natočil komerční (pro širokou diváckou obec srozumitelný) pohled do zákulisí boje o labyrint na pískovišti zvaném Blízký východ. O to nekonečné bludiště, které je postaveno z peněz, moci, ropy a Svaté války a kdyby v něm náhodou nechala princezna Ariadna klubko nití, tak ti hoši budou dělat v rámci politických a náboženských zájmů, že jej nevidí.. V každém filmu, co jsem s ním viděl, je Mark Strong jeho the strongest stránkou, ovšem všeobecné nadšení z DiCapria nemohu sdílet a třeba jeho obsazení zde považuji za castingový omyl. To, že si půjčí vousy od Benicia Che Guevary z něj ještě rozhodně neudělá rodáka z Bagdádu s arabskými rysy, nicméně když jsem ho viděl s tou dlouhou bradkou a představil si ho bez vlasů, vidím jeho budoucnost v krásném životopisném filmu o Vladimiru Iljiči Uljanovovi, nejen bolševickým ksindlům též známém, jako Lenin. Ta podoba se prostě nezapře.. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (32)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 70 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Herečka Golshifteh Farahani, která hraje zdravotní sestru Aishu, pochází z Iránu, na který USA uvalilo embargo a i v oblasti zahraničních vztahů byla v době vzniku filmu situace značně napjatá. Aby jí mohl být vyplacen honorář, musela jí americká produkce velice obtížně obstarat pracovní povolení. Dalším problémem bylo povolení k pobytu pro tuto herečku na Maltě, která také neměla s Iránem dobré vztahy. Produkce potřebný dokument nakonec získala díky dobrým kontaktům Ridleyho Scotta s maltským prezidentem, v jehož zemi už několikrát natáčel. (FilmFan24)
  • Komparz ve scéně z turecké kavárny často čte noviny. Můžeme si všimnout, že pouze někteří z nich čtou arabské noviny správně - tedy zprava doleva. Patrné je to zejména při obracení stran. (Othello)

Související novinky

Ridley Scott míří do televize

Ridley Scott míří do televize

09.10.2018

Ridley Scott (Labyrint lží, Marťan) je dalším filmovým režisérem, který si poprvé vyzkouší režii seriálu. Natočí sci-fi drama Raised by Wolves, které získalo objednávku rovnou na celou sérii od… (více)

Gladiátor ze Sherwoodu?

Gladiátor ze Sherwoodu?

01.03.2009

O projektu, který se původně jmenoval Nottingham, jsme už psali několikrát. Prošel podivuhodným vývojem. Na začátku byl scénář Ethana Reiffe a Cyruse Vorise, za který studio Universal zaplatilo… (více)

Ridley Scott válčí s mimozemšťany

Ridley Scott válčí s mimozemšťany

14.10.2008

Vlažné tržby Labyrintu lží, který se o víkendu umístil až na třetím místě zámořského komerčního řebříčku, naznačují, že pokud chce pan Ridley na stará kolena natočit ještě nějaký hit, bude si muset… (více)

Zásadní zvrat v Nottinghamu

Zásadní zvrat v Nottinghamu

29.09.2008

Tak tenhle klep si zaslouží samostatnou novinku. O projektu Nottingham, který má obrátit legendu o Robinu Hoodovi naruby, protože tradičně padoušský šerif z Nottinghamu (Russell Crowe) se stane… (více)

Reklama

Reklama