Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (219)

tron 

všechny recenze uživatele

„Bola krásna...“ – „Ale nedala sa skrotiť.“ Milá, svižná a svieža rozprávka, v ktorej nenájdete veľa „nadprirodzených motívov“, ale páčilo sa mi, že je predsa len troška drsnejšia, než ostatné. Napríklad si nepamätám inú českú rozprávku, v ktorej by bolo tak jasne naznačené, že postavy medzi sebou majú sex a aj ten sedliak, drsne reagujúci na žiadosť pomocníka o ruku jeho dcéry, je o poznanie brutálnejší, ako býva v inak dobráckom českom „výstavnom“ žánri zvykom. Najviac ma ale potešilo, že tvorcovia na kasting išli inak, ako Troška. Jeho rozprávky mám celkom rád (NEVESTA Z MLYNA 1 – 2, Z PEKLA ŠŤASTIE 1 – 2), ale vždy mi na nich strašne prekážali manekýni v hlavných rolách. V TROCH PRIANIACH (pod týmto názvom bola snímka uvádzaná v slovenských TV časopisoch) boli obsadení mladí herci, ktorí na rozdiel od Troškových pôsobia dojmom, že majú aj niečo v hlavách. Nechcem urážať, hovorím, ako na mňa pôsobili, nie o tom, akí sú/nie sú v skutočnosti. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Kdeže loňské sněhy jsou !! Tuto rádoby moderní pohádku s přehledem převalcují staré, 50 let okoukané pohádky. Ne, příteli, pokud nemáš talent na psaní opravdových pohádek, se vším všudy co k tomu patří, tak od toho dej své kumštýřské ruce pryč. Na takové umělé pohádky bez fantazie a nápaditosti je škoda filmového materiálu. Z takové tvorby jde opravdu STRACH. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Co to bylo? Štědrovečerní pomsta České televize? Přežil bych celkovou lacinost, kvůli které museli hrdinové pořád chodit po polích nebo po lese, přežil bych (přinejlepším) nevýrazné herce, ale neměla by pohádka mít nějakou aspoň trochu zajímavou zápletku? Nebylo to napínavé, nebylo to vtipné, nebylo to nic... 77 minut nudy. Jedna hvězdička za zadek hlavní hrdinky. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mezi slepými jednooký králem. Pohádka, která se dokonce dá dokoukat, to je mezi současnou pohádkovou tvorbou takřka obdivuhodný výkon. Při troše práce by z námětu mohlo něco být, ale schopnost vyprávět příběh poutavě je pro naše filmaře včetně Jiřího Stracha zřejmě nesplnitelný úkol. Současné pohádky působí spíš jako povinný domácí úkol, bez kouzla, bez poetiky. Být učitelem, napíšu takové 3+. Molnárová v obličeji nic moc, ovšem tělo docela slušné, jak se lze přesvědčit poměrně důkladně. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Ač byla pohádka vyrobena v roce 2007, já ji viděl až nyní, o šest let později, a musím říci, že nelituji toho času, který jsem s touto pohádkou strávil. Dokonce si troufám říci, že tato pohádka režiséra Jiřího Stracha se mi líbila nejvíce z těch třech pohádek co jsem od něj viděl (těmi dalšími dvěma pohádkami jsou Anděl Páně a Šťastný smolař). Tahle pohádka totiž nabídla dobré herecké výkony, nádherné exteriéry, zajímavý a napínavý příběh, úžasně zlého záporáka a vůbec byla tak nějak temnější než jiné pohádky, a to se mi kupodivu líbilo. Jediné, co mi vadilo byl příšerný vlasový sestřih Vojty Dyka, ten účes ho dělal starším, než je, i když chápu, že třeba k té historické době patří, ale nelíbilo se mi to. Ve výsledku je pro mě tato pohádka hodně příjemným překvapením a rozhodně patří k tomu leppšímu, co u nás v rámci žánru v posledních letech vzniklo. Uděluji čtyři hvězdy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Aničku před proměnou a po proměně hrají dvě osoby - sestry Lucie a Petra Molnárovy. Zajímavého napětí, které mezi oběma dvojčaty vzniká díky jejich částečné stejnosti a částečné rozdílnosti, využil režisér Strach také ve filmu Santiniho jazyk (2011). Tam Lucie a Petra naopak ztvárňují sestry, které jsou zpočátku považovány za jednu osobu. (Ak.žena)
  • Při pádu Aničky do Čímického jezírka je vidět odtržená ruka, která padá za ní. (Allster)
  • Točilo se ve skanzenu Veselí kopec, na hradě Helfenburg, v Českém Krumlově, Lipnici nad Sázavou, Mochově u Klatov, Čimicích, skanzenu Veselý kopec, Rejštejn - Huťská hora, Čertovo jezerno na Šumavě, Prášily a Anníně. Sídlo zlého poručíka bylo na vodním hradě Švihov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama