foto

Václav Šašek

  • nar. 14.10.1933 (83 let)
    Hnidousy u Kladna, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeden z nejvýznamnějších českých scenáristů a dramaturgů. Pro film a televizi napsal více než tři desítky scénářů. Počet filmů, na kterých spolupracoval jako dramaturg, se blíží šedesátce.

Vystudoval Filozofickou fakultu, obor česká literatura. Po ukončení studia byl zaměstnán ve Večerní Praze. V roce 1960 se stal dramaturgem na Barrandově ve slavné tvůrčí skupině Šebor-Bor a ocitl se tak v centru tzv. české nové vlny. Jeho první prací byla dramaturgie scénáře Miloše Formana podle povídky Josefa Škvoreckého EINE KLEINE JAZZMUSIK. Natáčení bylo nakonec kvůli nedorozumění zakázáno, ale spolupráce s Milošem Formanem pokračovala – Václav Šašek byl dramaturgem všech Formanových filmů před jeho odchodem do USA. Po Formanově emigraci dále spolupracuje s režisérem Jaroslavem Papouškem (např. trilogie o Homolkových), s dvojicí Smoljak-Svěrák (NA SAMOTĚ U LESA, KULOVÝ BLESK a další) a později na samostatných scénářích Zdeňka Svěráka (VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ, OBECNÁ ŠKOLA, KOLJA, TMAVOMODRÝ SVĚT, VRATNÉ LAHVE,...).

Už od 60. let také sám píše scénáře. Jeho nejvýznamnějším příspěvkem k české nové vlně je scénář snímku INTIMNÍ OSVĚTLENÍ, který vytvořil společně s Jaroslavem Papouškem a Ivanem Passerem. Několikrát úspěšně adaptoval pro film a televizi dílo svého oblíbeného spisovatele Jaroslava Havlíčka (PETROLEJOVÉ LAMPY, PROKLETÍ DOMU HAJNŮ, HELIMADOE, TA TŘETÍ) - za scénář ke snímku HELIMADOE získal v roce 1994 Českého lva. Jeho dalšími adaptacemi literárních děl jsou například scénář k filmu VÝCHOVA DÍVEK V ČECHÁCH podle stejnojmenného románu Michala Viewegha, nebo k televiznímu seriálu PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU podle předlohy Evy Kantůrkové. Scénáře píše také společně s manželkou Věrou Šaškovou. Vytvořili spolu mimo jiné asi třicet scénářů k televiznímu cyklu ÚSMĚVY. Jejich zatím posledním počinem je adaptace několika povídek Karla Čapka pro televizní sérii ČAPKOVY KAPSY.

Juvelino "juvelinokivi" Kivi

Scenáristická filmografie

2016 Zločin v Polné (TV film)
2012 Aplaus (TV film)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Případy pana Janíka (E11)
Ztracený dopis (E10)
Básník (E01)
2010 Kráska a netvor 1950 (TV film)
2007 Tři životy (TV film)
V hlavní roli (TV film)
2004 Nadměrné maličkosti: Stavovské rozdíly (TV film)
2003 Malovaný děti (TV film)
2001 Ta třetí (TV film)
2000 Na zámku (TV film)
1998 Vše pro firmu (TV film)
1997 Doktor Munory a jiní lidé (TV film)
Výchova dívek v Čechách
1996 Na hraně (TV film)
1995 Má je pomsta
1994 Jak si zasloužit princeznu
1992 Helimadoe
Kačenka a zase ta strašidla
Případ s černým vzadu (TV film)
Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (E04)
Helga (E03)
Andy (E02)
Dům smutku (E01)
1990 Drobné něžnosti (TV film)
Chybná diagnóza (TV film)
Jen o rodinných záležitostech
1989 Muka obraznosti
1988 Bude řeč o penězích (TV film)
Prokletí domu Hajnů
1987 Svět nic neví
Zrcadlo nenávisti (TV film)
1983 Duch soudce Pauknera (TV film)
1981 Řetěz
Ta chvíle, ten okamžik
1979 Kam nikdo nesmí
Tvář za sklem
1977 Zlaté rybky
1975 Plavení hříbat
1974 Případ mrtvého muže
1973 Zatykač na královnu
Známost sestry Aleny
1971 Petrolejové lampy
1970 Jeden z nich je vrah
1969 Záhada hlavolamu (TV seriál)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody
1967 Hra bez pravidel
1965 Intimní osvětlení
Lásky jedné plavovlásky

Herecká filmografie

1967 Hra bez pravidel

Dokumentární

2014 Československý filmový zázrak (TV seriál)
2011 Příběhy slavných: Všeuměl (TV film)
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Film o filmu: Petrolejové lampy (TV film)

TV pořady

2008 Zoom (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace