Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (219)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Mysli si třeba, že to je úžasná lahůdka…Tak to byla ta nejúžasnější lahůdka na světě." Něco na téhle pohádce vskutku lahodné je. Samotný scénář (se zápletkou o očarování Aničky důstojníkem) je možná trošku prostinký, zato kamera kouzlí po krásné české (šumavské) krajině a to za doprovodu velmi libé Bokovi hudby. Hned v úvodu se divák nemůže nabažit třech krásných dívek v kulisách magické zříceniny hradu Helfenburk a pak se na scéně objeví Anička, jejíž cudné vnady můžeme nejprve pozorovat z okénka za světla svíčky a posléze, když se nahá koupe v Čertově jezeře. Jak lahodné. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

No páni - jsem v šoku! Z čeho? Z toho, co nám naše veřejnoprávní ČT1 naservírovala jako štědrovečerní gurmánskou premiérovou specialitku. Hned v úvodu mě odzbrojily 3 polonahé svůdnice s rafinovaným, typicky ženským, úkolem... obstojí pouze Jakub, který je hlavním hrdinou. Za půl hodiny mě opět dostane scéna nahé Anny - v pohádce pro děti....no - odvážný to kousek, při kterém se brácha zvedl pro panáka Baileys se slovy "tak to je hardcore". Děj pokračuje, dozvíme se, že Jakub je ješitný chlap a kvůli medailónku se dostane do pěkného průseru.... efektní shození ze skály, za které by se ani Sedmero krkavců stydět nemuselo a v závěru rozkošný detail na dekolt a následně hodně komický konec - ten blesk byl "luxusní":-) Čekala jsem alespoň z části něco ve stylu Anděla páně... bohužel jsem se nedočkala. Jediné, co tenhle film spojuje s bezchybnou pohádkou Anděl páně je režisér (bohužel - být Jirkou Strachem, tak se k téhle hrůze neznám) a hudba, která je psaná skoro jak přes kopírák. No nic - musím si jít cvaknout nějakého toho protijedu:-) ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

rozhodně je třeba ocenit na pohádku poněkud neobvyklé téma sexuálního zneužívání mladých žen (včetně podivné zkoušky cudnosti tří vojáků), stejně tak jako celkem novátorská myšlenka sňatku bez přítomnosti jakéhokoli lidského svědka, natožpak oddávajícího. Strach je režisérský profík, takže se pohádka obejde bez trapností a lapsů, vizuálně se objeví několik poetických motivů pracujících hlavně s panoramatickými záběry krajiny (včetně těch, zavánějících barvotiskovostí, ale to se dá odpustit). Pár scénáristicky slabších motivů (třeba údajné trauma z medailonku) vyvažují zase scény na dnešní pohádku až neobvykle silné či působivé (dobrý je třeba shovívavý dráb Oldřicha Vlacha i ta výměna metres). Velmi mne pobavil trest ve formě bleskosvodu a up-to-date námluvy v lánu řepky olejky. Akorát jsem moc nepochopila hlášku o tom, že se přátelství neslučuje s vděčností. A mimochodem, distributor v textu si taky pěkně zařádil: jaké "tváře zakryté" a "nepoodhalování závojů"? Jací vojáci z kamene? K čemu by tam pak byli ti dva psi? ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to nebyla plnohodnotná, plnokrevná pohádka. Spíše takový slepenec známých pohádkových motivů, který držel pohromadě jen taktak. Tím to ale nechci úplně odsoudit, jen se domnívám, že tento kousek nebude patřit do zlatého fondu. Dá se to vidět, ale stačí jednou. Ještě bych mohl dodat, že forma byla lepší než obsah. Tři životy - tři hvězdičky. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, která asi není zrovna uplně pro děti, ale já oceňuji rozhodně tu odvahu do pohádky dát takové scény, jako nahou Aničku v jezeře a vůbec celkově scény, které upozorňují na sexualitu jako takovou. Hodnocení v podobě odpadu mi přijde vážně zarážející. A naprosto souhlasím s komentářem od Galadriel. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Aničku před proměnou a po proměně hrají dvě osoby - sestry Lucie a Petra Molnárovy. Zajímavého napětí, které mezi oběma dvojčaty vzniká díky jejich částečné stejnosti a částečné rozdílnosti, využil režisér Strach také ve filmu Santiniho jazyk (2011). Tam Lucie a Petra naopak ztvárňují sestry, které jsou zpočátku považovány za jednu osobu. (Ak.žena)
  • Při pádu Aničky do Čímického jezírka je vidět odtržená ruka, která padá za ní. (Allster)
  • Slovenské herečky Lucia a Petra Molnárové neovládají češtinu, a proto jsou v českých filmech při postsynchronech vždy předabovány. Tentokrát jejich postavě Anny (Petra Molnárová) propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. Černou princeznu, kterou ztvárnila zpěvačka Iva Frühlingová, nadabovala Zuzana Stivínová ml. (funhouse)

Reklama

Reklama