Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (219)

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Jiří Strach má zkrátka talent a dovede bravurně vyvést televizní pohádku z její často tak tragické papundeklovitosti. Václav a Věra Šaškovi se s tím rozhodně nepárali - poručík chce přefiknout pěknou dívčinu? Obludí ji lektvarem báby kořenářky. Dívčina už mu není po vůli? Šup s ní ze skály a obludíme další... Vedle skvělých záporáků Jiřího Dvořáka a jeho pobočníka Marka Taclíka však vypadá hlavní milenecká dvojice Vojtěcha Dyka a Lucie Molnárové poněkud unyle. Škoda. Ale i tak na televizní poměry velmi podařený a neobvykle výpravný počin... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Předchozí tvorba Jiřího Stracha naznačila, že mladá režisérská generace bude mít pro příští roky jasnou vůdčí osobnost, jenže chyba lávky, protože tady šlápnul (bez pardonu) do hovna v podobě tragického scénáře, za jehož schválení bych dramaturgy na Kavčích horách nechal spráskat bičem. Mám rád jednoduché pohádky, které jasně rozdělí dobro a zlo, mají přímý tah na bránu a nesnaží se o vyšší cíle, jenže tohle byl primitivismus, který bych se styděl pustit i těm nejmenším. Moji rodiče tuhle štědrovečerní hrůzu, jež nám ČT naservírovala pod stromeček zalili sklenkou vína. Já víno moc nemusím, tak alespoň hodnotím, tak jak hodnotím. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dalo se to přežít, ale tak nějak to nebylo ničím zajímavé. Vojta Dyk dle mého skromného názoru nemá moc predispozice k hlavní herecké roli táhnoucí pohádku vzhůru. Molnárová blond má sice pěkné pozadí, ale toť asi vše. Až příliš lehce zapomenutelný film, splývající s třemi valníky podobných počinů. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Skřípu zubama, nejdříve slušný začátek, pak pomalý rozjezd a pak už jen dojezd. Pominu spoustu faktických hrubých chyb (Kovář s takovou vilou? , ...). Suché dialogy a scénář, vyloženě hloupá hlavní zápletka s brutální proměnou charakteru Molnárové. I když mi to přišlo lépe zpracované, než pohádky Trošky, stejně to nestálo za moc. Popravdě nevím proč jsem to dokoukal do konce. Dávám 40% = 2-/5 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak si myslím, že Jirka Strach prostě pohádky neumí, že to není jeho parketa. Být kratší, líbila by se mi z jeho pohádek tak Probuzená skála a druhá půlka Šťastného smolaře. A už asi tuším, proč mne tak nebral, jako mé kolegy a známé, Anděl Páně. U této pohádky jsem měl chvílemi pocit, že koukám na Princeznu ze mlejna. Voják, místo Élišky kovářovic napohled vyžilá dcera, podobné kulisy... Některé amatérské herecké výkony a podivné repliky. Táňa Pauhofová jako vždy dřevěná. Scénář zbytečně natahovaný. Jak je u Stracha zvykem, dokonalá výprava a kulisy, dokonce opět podzemí, ale jen samotná výprava nenahradí chybějící a potřebné ingredience. Kýčovité scény - proč? A na pohádku až moc smyslných a erotických narážek (Jak chcete dítěti vysvětlovat, že se vojáci nesmějí zakletých dívek na loži dotknout?), navíc nahotinka v jezeře mi v pohádce přijde už moc. Naprosto zbytečná scéna. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Točilo se ve skanzenu Veselí kopec, na hradě Helfenburg, v Českém Krumlově, Lipnici nad Sázavou, Mochově u Klatov, Čimicích, skanzenu Veselý kopec, Rejštejn - Huťská hora, Čertovo jezerno na Šumavě, Prášily a Anníně. Sídlo zlého poručíka bylo na vodním hradě Švihov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Film byl natočen nejen podle odkazu Boženy Němcové, ale i na motivy moderních fantasy námětů. (Lynette)
  • Slovenské herečky Lucia a Petra Molnárové neovládají češtinu, a proto jsou v českých filmech při postsynchronech vždy předabovány. Tentokrát jejich postavě Anny (Petra Molnárová) propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. Černou princeznu, kterou ztvárnila zpěvačka Iva Frühlingová, nadabovala Zuzana Stivínová ml. (funhouse)

Reklama

Reklama