Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (643)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Rio de Janeiro a totálny bordel plný feťákov a skorumpovaných fízlov. Scenár je prekvapivo skvelý a tak ako na papieri, tak aj vo filme proti tomu bordelu výrazy špeciálna jednotka, ktorá má nie len drsné podmienky na prijatie, ale aj drsné podmienky na bojovom poli a drsnú atmosféru k tomu. Prvá polovica skvelo nastrelí dej a ta druha skvelo zastrelí koniec. 80% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rio to nejsou jen krásné pláže, osmahlé dívky, drinky, tanec a Ježíš na skále. Rio jsou i drogy a slumy. Dělat v tomhle bordelu poldu musí bejt peklo. Vaši šéfové mají navíc rajóny rozdělené tak aby si navzájem nelezli do zelí a každej tam má toho svého dealera, kterým, se nechá vyplácet. Na oplátku se policie často dívá jinam, než by měla.... Nad tím vším stojí vojenská elitní speciální jednotka BOPA. Chlápci v ní maj na baretech lebku probodlou dýkou a dealeři se jich bojí jak čert kříže. Ti totiž neberou nikoho k soudu. Soudí se hned na místě. A právě v této jednotce se protne osud tří hlavních hrdinů, velitele výcviku a dvou rekrutů, z nichž jeden ho má nahradit... --- No řeknu vám, nedělal bych tihle práci ani za milion. I kdybych někdy chtěl do Ria jet, po tomhle bych si to asi rozmyslel... 4 balíčky haše * * * * ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pomalejší rozjezd je kompenzován zběsilým tempem od momentu výcviku nováčků. Zamrzí, že film předkládá hotové řešení, kdo je hodný a kdo zlý. A přitom bychom snad za jedinou kladnou postavu mohli prohlásit ono čerstvě narozené nemluvně. Leč ani to nezmění kapitánův postoj, že násilí lze potlačit pouze ještě větším násilím. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Bráulio Mantovani .. Elite Squad skvěle našlápne, jenže pak zakopne a do konce dělá jen nepřesvědčivé kotrmelce, schované pod rouškou módní autentické formy s vyklepanou kamerou, divným voice-overem a černobílým viděním problémů. Divím se, jak tento poměrně špatně napsaný, kostrbatě vyprávěný, lacině kontroverzní pseudodokument každý bez žvýkání jen polkl - tím dostal do sfér podvědomí vcelku příjemnou povrchní chuť, ale unikl odtažité pachuti jádra! ____ Němčouři mají z takových silně pravicových snímku jistě odůvodnitelnou radost... 50%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zpřízněnost se známým Městem bohů je vzdálená a odehrává se čistě v tématické rovině. Elitní jednotka nahlíží na problém favel, chudoby a zločinnosti z úplně jiného úhlu a používá i jiné filmové prostředky. Je to osobní zpověď velitele speciálního policejního komanda v podobě jeho vnitřního komentáře, který doplňuje roztřesená ruční kamera navozující polodokumentární dojem. Řemeslná stránka snímku je na slabší 4*, i když s řadou výtek, které se objevují v komentáři Kidda v zásadě souhlasím. Co mně ale hnulo žlučí, je myšlenková základna, ze které Elitní jednotka vychází. Hlavní hrdina je elitář, který jako by vypadl z oka rytíře Armina z Vláčilova snímku Údolí včel. Armin by nechal přežít anděle, Nascimento chce společnost deratizovat do té míry, že by výsledek byl podobný. Jen velmi málo filmů současnosti, které by tak výrazně propagovaly pravicově autoritářskou a elitářskou ideologii. Film je vlastně obhajobou vzniku a působení nechvalně proslulých brazilských E.M., motorizovaných brigád sanpaulské policie, které od 60. let minulého století "čistily" město od dětských pouličních gangů a kterým se začalo říkat eskadry smrti. Zločinnost a korupci systému chce hrdina filmu léčit popravami a mučením. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Film se stal trhákem již tři měsíce před svým oficiálním uvedením. Uniklé nelegální kopie filmu, kterou režisér nazval "třetí verzí sestřihu", zaplavily ulice všech velkých brazilských měst a prodávaly se v přepočtu za 5 amerických dolarů za kus. Vyšetřování odhalilo, že originální DVD bylo ukradeno společnosti Drei Marc, která měla na starosti titulky k filmu. Nelegální kopii zhlédly nejméně tři miliony lidí, což je o 600 000 více, než kolik jich film vidělo během jeho uvedení v kinech. Přesto byl film v Brazílii v roce 2007 největším kasovním trhákem. (DaViD´82)
  • Finální verze filmu byla mírně odlišná od uniklé nelegální kopie, která se objevila na pirátských webech. Byla přidána jedna nová scéna a posloupnost některých scén byla zpřeházena. Režisér nikdy neuvedl, zda důvodem k tomuto kroku, byla uniklá kopie. (DaViD´82)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama