Reklama

Reklama

Perníkový táta

(seriál)
  • USA Breaking Bad (více)
Trailer 1
USA, (2008–2013), 49 h 16 min (Minutáž: 43–58 min)

Tvůrci:

Vince Gilligan

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Giancarlo Esposito, Jesse Plemons (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(62)

V kompletní druhé sezóně seriálu Perníkový táta Waltovi (dvojnásobný držitel Ceny Emmy® Bryan Cranston) a Jessemu (Aaron Paul) vše přerůstá přes hlavu. Jejich podnikání dosahuje nových rozměrů a oba zažívají, co všechno obnáší obchodování s drogami. Proslulý modrý amfetamin z nich udělal boháče, ale pro Walta je stále složitější skrývat pravdu před svou manželkou Skyler (Anna Gunn), synem Walterem juniorem (RJ Mitte) a švagrem Hankem (Dean Norris), protidrogovým agentem. Ze všech sil se snaží udržet svůj život pod kontrolou, musí se ale potýkat s brutálními drogovými dealery, stále odtažitější ženou a synem, blížícím se narozením dcery a drogově závislým obchodním partnerem – a při tom všem navíc bojovat s rakovinou plic v konečném stádiu. Za kamerou Perníkového táty: Kompletní druhé sezóny stál Michael Slovis, střihu se ujala držitelka Ceny Emmy® Lynne Willingham, A.C.E. Výkonnými producenty byli Vince Gilligan a Mark Johnson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (66)

Série 1 (2008) (S01) 

„Oh, Walte, jsi to vůbec ty?“ Je. Jeho nová verze. Dosud platil za nejnudnějšího člověka široko daleko. A možná i nejzbytečnějšího. Přitom na tamní střední škole promarňoval své schopnosti a znalosti. Čerstvý padesátník, učitel chemie. Dále pak syn trpící mozkovou obrnou, (neplánovaně) těhotná a postupně frustrovaná manželka, která ho tak trochu řídí, chvástal-švagr, který je agentem DEA, a navrch mu právě diagnostikovali pokročilou rakovinu plic. A do toho přichází setkání s bývalým studentem – toho času drobným dealerem drog. Dvojici drogových kumpánů je třeba rozpustit v silné kyselině, následně začít vařit modrý zázrak, aby získal prostředky na lékařskou péči, i vypořádat se s labilním kupcem Tucem. A u toho lhát a vymýšlet si krkolomné historky. Není důležitý cíl, ale cesta. Zaměřeno na postavy. Vince Gilligan, který byl jedním z předních tvůrců legendárních Akta X, to celé postupně náramně vymyslel. Je hlavně kouzelné sledovat, jak se postavy postupně vyvíjejí a jak nebezpečně posouvají svůj morální limit. Černý humor, napětí a skvělí herci v balení, kterak se z naprosto obyčejného člověka stává velké zvíře. ()

Pilotní díl (2008) (S01E01) 

„Oh, Walte, jsi to vůbec ty?“ Je. Jen jeho nová verze. Dosud platil za nejnudnějšího člověka široko daleko. A možná i nejzbytečnějšího. Přitom na tamní střední škole promarňoval své schopnosti a znalosti. Čerstvý padesátník má dvě práce, které ho (jedna určitě) evidentně nebaví, syna trpícího mozkovou obrnou, (neplánovaně) těhotnou manželku, která ho tak trochu řídí, a navrch mu právě diagnostikovali pokročilou rakovinu plic. A pak je tu ještě sebestředný chvástal-švagr, který je agentem DEA a který ho jednou vezme do šichty. A vlastně to celé tak trochu odstartuje, protože Walter začíná s bývalým studentem-dealerem vařit metamfetamin. Hodně cool a hodně ulítlý námět. ()

Kočka v pytli... (2008) (S01E02) 

Karavan je zpátky na cestě, Walter odmítá telefonního prodejce, rozdá pár lekcí z chemie a noví „parťáci“ si hodí mincí, protože jeden z drogových kumpánů jaksi žije. Zatímco jeden by si dal sendvič bez kůrky, u druhého je řešením rozpuštění v silné kyselině (ovšem Jesse jaksi neposlouchal, když mu bývalý učitel chemie vtloukal do hlavy, že se fluorovodíková kyselina skrz plast neprožere, zatímco kovem, sklem nebo třeba vanou se dostane). Výborná scéna. Zatím je moc fajn sledovat, jak se obě postavy postupně vyvíjejí a jsou ochotné zacházet dál a dál. ()

... a pytel je v řece (2008) (S01E03) 

Zaměřeno na postavy. Ač je seriál pomalejší, právě o vývoji jednotlivých postav to celé je. Chlapík ve sklepě se hodlá Walta a Jesseho rozhodit a poštvat proti sobě, celý barák smrdí jak zapařené nohy i chemická čistírna v jednom a polovina „práce“ stále není dokončená. Sbližování s přeživším dealerem fajn, skládání rozbitého talíře ještě víc. Navíc je tu strejdovská chvilka Hanka s Waltem Jr. u feťáckého doupěte. Dean Norris hraje navenek legračního ukecaného agenta DEA výtečně. Vince Gilligan dokazuje, že mu postavy jdou a že má cit pro rozmanité nápady. ()

Muž s rakovinou (2008) (S01E04) 

Středoškolský učitel chemie Walter White nejprve sledoval svého švagra, agenta DEA, při zátahu. Zatímco agenty zaměstnával jeden z dealerů, on spatřil svého bývalého studenta Jesseho, jak jim z místa prchá. Jelikož Walt potřebuje pořádnou finanční injekci, začnou společně vyrábět ten nejčistší metamfetamin, jaký kdo kdy viděl. To bylo na začátku. Nyní uběhlo pár dní a agenti už vědí, komu patří opuštěné auto v poušti, a postrádají bratrance-dealery. Walt musel doma s pravdou ven – ano, pokročilá rakovina plic. Na řadě je tak shánění prostředků na lékařskou péči, zatímco se tenhle díl víc věnuje bývalému „parťákovi“ Jessemu a jeho rodinnému zázemí. Jak vidno, je mnohem komplikovanější osobností, než by to na první pohled mohlo vypadat. PS: Jesus Christ pobavil. ()

Šedá hmota (2008) (S01E05) 

Jakýsi pokus o návrat do normálního života. Jesse ovšem na pracovních pohovorech nezáří, Walt dostává pracovní příležitost od bývalého výzkumného kolegy. Celé je to ale o velkorysé nabídce zaplatit mu léčbu, v čemž má tak trochu prsty Skyler. Ale Walt, který i na naléhání „rodinné rady“ kývne na podstoupení léčby, si ji hodlá zaplatit sám. Proto se znovu spojí s Jessem. Vince Gilligan, který byl jedním z předních tvůrců legendárních Akta X, to celé postupně náramně vymyslel. Je hlavně kouzelné sledovat, jak se postavy postupně vyvíjejí a jak nebezpečně posouvají svůj morální limit. ()

Prázdné ruce (2008) (S01E06) 

Walt začal ztrácet váhu, je mu blbě a Skyler vadí, že jí evidentně neříká všechno. O jeho diagnóze se dozvídá i Jesse, který má být při prodeji nápaditější. Potřebují distributora. A co když jím bude nestálý magor Tuco, kterému krystal zatraceně zachutnal? Walt po něm vyžadoval víc odvahy, Jesse ovšem skončil v nemocnici. Takže do doupěte dealera nakluše sám. A je evidentní, že Walt se mění... V dobách, kdy televizním obrazovkám vládnou nejen vyšetřovatelé, ale i sérioví vrazi či korupcí nasáklí politici, je tu nemocný učitel chemie, který svůj život otočí vzhůru nohama. Není důležitý cíl, ale cesta. ()

Mělo by to být bez násilí (2008) (S01E07) 

Nadále je kouzelné sledovat, jak se postavy postupně vyvíjejí a jak nebezpečně posouvají svůj morální limit. Právě to dlouhodobě prostupuje seriálem jako jedno z hlavních témat. „Jen pamatuj, pro koho pracuješ!“ Finále masakr. Baví tu všichni. Nejen Walt a Jesse. Ale přirozeně i ukecaný švagr Hank nebo manželka Skyler: silná, podezřívavá, frustrovaná, milující. A v pokročilém stadiu těhotenství. Anna Gunn ji dle mého hraje skvěle. Někdo vybral školní chemickou laboratoř, s krádežemi má evidentně problém i švagrová. Walt dál úspěšně zametá stopy, a navíc slíbil Tucovi, že mu budou týdně dodávat víc drog než doposud. Pomůže metylamin z jedné zajímavé noční akce. ()

Série 2 (2009) (S02) 

Cink! Pokud jsem měl s druhou sérií potíž, tak hlavně v tom, že neustále přešlapujeme okolo toho, že Skyler pokládá otázky, ale nedostává na ně smysluplné odpovědi a celé manželství je vlastně založené na (milosrdných) lžích. Ta Waltova průhlednost musí vadit i divákovi. Místy milující táta od rodiny, místy sobec, místy absolutní idiot (tak to cítím a tuším, že to bude sílit). Tenká hranice mezi oběma Waltovými světy se holt poměrně rychle stírá. Nicméně psychopat Tuco, který nesnáší chilli, je ze hry venku, je tudíž potřeba modrou dobrotu distribuovat výhradně po své linii. Druhá řada má řadu vrcholů: kupříkladu „nehodu“ s bankomatem, kdykoliv Jesse „přemýšlí“, Danny Trejo a želví polévka, nástup pochybného právníka Saula, klíčky od karavanu, růžový méďa, sličná a manipulativní brunetka Jane a její noční „nehoda“, taťka leteckým dispečerem... Mimochodem právě na fantastické předfinále (epizoda 12) navázalo velmi solidní finále. Rozehrané je to pořád solidně, uvidíme, co nabídne třetí série. ()

737 (2009) (S02E01) 

Že je kupec Tuco labilní magor, už víme. Zopakujeme si klíčovou událost z konce minulé série a znovu tak nějak přešlapujeme okolo toho, že Skyler pokládá otázky, ale nedostává smysluplné odpovědi a celé manželství je vlastně založené na (milosrdných) lžích. Uvidíme, jakou úlohu sehraje růžový méďa bez oka. Buď stěžejní, nebo nás tvůrci zase vodí za nos. Každopádně zatím lehce opatrný rozjezd série. ()

Na rožni (2009) (S02E02) 

Cink! Je patrné, že tenhle díl skončí s nějakou tou mrtvolou. Walter je fuč a s jeho pátráním pomáhá celá rodina – včetně Hanka. Těkavý Tuco je horká hlava, situace, do které se Walt s Jessem dostali, je nezáviděníhodná. Už to vypadalo dobře, ovšem psychouš Tuco chilli nesnáší… Raději si šňupne modrého zázraku. Napínavé, nápadité. Znovu si nenechám ujít příležitost pochválit casting. Cink. ()

Bodnutí mrtvé včely (2009) (S02E03) 

Pánové si asi potřebovali krapet vydechnout, nicméně tvůrci u toho pár chyb nasekali. Psychopat Tuco minule přece po okolí rozházel jejich věci, a hlavně v domě zůstaly jejich doklady, hodně nedomyšleně působí i několikahodinové zmizení Walta z nemocnice... Ale trochu z jiného soudku: opakovaně (tady) zaznamenávám kritiku k ženským představitelkám a stále dost dobře nechápu proč. Za mě fajn. ()

Na dně (2009) (S02E04) 

Zase ten růžovej méďa… Skyler chodí ráda „ven“, protože Waltovi věří každé druhé slovo. Omluva za jeho emoční nestabilitu a vyžadování soukromí jí jaksi nestačí. Ta jeho průhlednost nicméně musí vadit i divákovi. Ano, má rakovinu, ano, snaží se zajistit rodinu, ale zároveň je absolutní sobec, který se v krizových situacích stává obyčejným bezohledným idiotem. S vařením je na čas utrum, což ale zároveň znamená, že z Jesseho se stává tak trochu bezdomovec. Znovu krapet udržovací díl, mimochodem natočený Johnem Dahlem (který v 90. letech natočil několik velmi solidních kusů: Red Rock West, Hráči). ()

Ztratné (2009) (S02E05) 

Nebude lepší po zkušenostech s psychopatem Tucem distribuovat modrou dobrotu výhradně po své linii? Jesse osloví staré kámoše, ovšem hned to přinese potíže s párečkem feťáků. Hanka čeká zločinecké peklo na hranici s Mexikem. Ač ostrý chlap, je to dobrý nápad po přestřelce s Tucem? Kromě jiného (divák velebí postavy, dějové zvraty, černý humor) je třeba zmínit a pochválit i vizuální stránku, která i přes televizní projekt klade důraz na formu. ()

Schovávaná (2009) (S02E06) 

Sice Jesse feťácké doupě zpočátku prochází zatraceně dlouho, ovšem pak se to na místě solidně rozjede. Spodina společnosti to Jessemu nakonec usnadní. A bankomat nečekaně poslouží. Zatímco Skyler má vlhké oči a děkuje Gretchen, že jejímu manželovi zachraňuje život, ta je na Walta solidně nakrknutá. A Walt před manželkou vysype další ze lží. Walter prostě střídá role, jak kdyby si každý den měnil ponožky. Chvíli nervózní manžel, který se chytá berliček, vzápětí neurvalý výrobce drog. Zdá se, že opětovné spuštění starého Walta je utopií. ()

Černá a modrá (2009) (S02E07) 

V předchozí epizodě jsem si říkal, že Jesse feťácké doupě prochází zatraceně dlouho, nedá se ovšem srovnat s předlouhou mexickou baladou z úvodu. Hank bude brzy otřesený z událostí v El Pasu, Jesse zase z minulé „nehody“ s bankomatem. S prodejem drog ale nelze přestat... Dějově se to trochu tříští (uvidíme, jakou roli sehraje Jesseho sličná sousedka) a takový Danny Trejo si asi želví polévku nebo želví ragú nějaký ten pátek nedá. ()

Radši volejte Saula (2009) (S02E08) 

Hank je z uplynulých událostí v El Pasu solidně rozhozený. DEA v ulicích nicméně zaúřaduje a Jesse s Waltem mají problém. Buď se jednomu z jejich klíčových dealerů ve vězení pořádně roztáhne konečník nebo vysolí nemalé prostředky. Pochybný právník Saul zároveň věří, že by s Waltem mohl vydělat i nadále slušný balík peněz. A právě ten prostě střídá role, jak kdyby si každý den měnil ponožky. Zmiňovaný Saul je každopádně šťavnatý komediální prvek. Jeho postava má potenciál. ()

4 dny volna (2009) (S02E09) 

Chvíli nervózní manžel, který se chytá berliček, vzápětí neurvalý výrobce drog. Zdá se, že opětovné spuštění starého Walta je utopií. „Jesse, když jsem tě požádal, abys dal klíčky na bezpečné místo, kam jsi je dal?“ Walta čeká důležité vyšetření a má náznaky, že to celé nedopadne dobře. Logicky tak vyburcuje Jesseho, vymyslí si další lživou historku pro Skyler a zmizí v poušti uvařit obří dávku drogy. Ač z toho bude opravdový balík, přijde hned několik nepříjemných překážek, protože, no, protože Jesse „přemýšlel“. A podle postupně rezignujícího Walta spíš konečně „identifikovali problém“. ()

Je to za námi (2009) (S02E10) 

Zase tu máme několik tajemných indicií na začátku, jinak se vše točí okolo toho, že se Waltův nádor výrazně zmenšil. Vyhráno zdaleka nemá, přesto už byl se smrtí smířený. Možná proto ty jeho změny nálad, zřejmě zrod Waltova temného já. Protože zatímco předtím byly jeho drogové akce „pochopitelné“ skrze finanční zajištění rodiny, teď ale (třeba v závěru při dobře míněné radě v obchodě) popírá veškeré morální zásady. A chová se jako kokot… ostatně těch momentů, které zamrzí, je víc: třeba od začátku sledujeme manželství založené jen na (milosrdných) lžích, otázky bez smysluplných odpovědí, které Skyler vznesla, by měly zaděláno na velký problém. I když asi se už cosi děje. Tenká hranice mezi oběma Waltovými světy se holt poměrně rychle stírá. ()

Mezi nebem a zemí (2009) (S02E11) 

Mají navařeno, ale netuší, co se svým zbožím udělají. Jeden krok kupředu, další dva zpět. Důležitý kontakt vycouval, Jesseho s Waltem zdaleka nepovažuje za obezřetné a rozvážné. Walt přesto vytrvá. Úvodní střelba cool. A znovu je třeba volat Saulovi. Skyler rodí a Walt potřebuje obratem svůj produkt. Podezřelé situace a otázky bez smysluplných odpovědí v manželství Skyler a Walta každopádně nadále pokračují. Tady měli tvůrci krapet zabrat. Nicméně graduje to solidně. Zkapalo už pár gangsterů i civilistů, na řadě je růžový plyšák. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama