foto

Carlo Rota

  • nar. 17.4.1961 (55 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carlo Rota, herec s charakterním hlubokým hlasem a holohlavou vizáží, se kterou většinou upoutá pozornost, se narodil 17. dubna 1961 v Londýně. Už odmalička často cestoval. Důvodem bylo zaměstnání jeho otce - světově uznávaného šéfkuchaře Dante Roty. Jeho matka Rina se pohybovala taktéž kolem restaurací. Se svými dvěma sestrami a bratrem vyrůstal Carlo nejprve v Soho, poté v Itálii. Ale poté rodina pobývala i v Hong Kongu, na Bahamách a nakonec v kanadském Torontu.

Jeho otec v Carlovi pěstoval vášeň o kvalitní cizokrajné kuchyně a vaření, není proto divu, že Carlo poté, co se proslavil jako herec, začal uvádět a spoluprodukovat populární kanadskou kulinářskou show "The Great Canadian Food Show", se kterou cestuje napříč Kanadou v honbě za kanadskými kulinářskými tajemstvími a potěšeními, ve kterých se hojně projevuje kanadská multikulturní směs národností. Byl také nominován na prestižní cenu James Beard Award za zásluhy "v kulinářské žurnalistice".

Nicméně zbytku světa je znám spíše jako herec. Ačkoliv již vystupoval ve spoustě seriálů a TV filmů před tím (jeho filmografie je celkem bohatá, nicméně bez významnější role, ze seriálů uvedených i v našich končinách se objevil např. v epizodách sérií PROTIÚDER, KUNG-FU: LEGENDA POKRAČUJE, VIPER či OCHRÁNCE), více na sebe upozornil až rolí Micka Schtoppela v úspěšném seriálu LA FEMME NIKITA (1997-2001), kde se z prvu nenápadného souseda titulní hrdinky vyvinul v... řekněme v mnohem důležitější personu. Producent seriálu Joel Surnow prý vytvořil tuto postavu speciálně pro něj. A použil ho i ve svém ještě mnohem úspěšnějším seriálu - 24 HODIN. Tam se Carlo Rota poprvé objevil ve dvou epizodách páté řady jako počítačový expert protiteroristického oddělení Morris O´Brien a svoji postavu si zopakoval i v řadách následujích. Jednu z hlavních rolí vytvořil v TV projektu LITTLE MOSQUE ON THE PRAIRIE (2007-2010), satirickém pohledu na muslimskou komunitu žijící v Kanadě, kde hraje Yasira Hamoudiho. Seriál je populární a zatím pokračuje dál. Z menších rolí v TV seriálech jste mohli Carla nedávno spatřit např. i ve 2 epizodách STARGATE: UNIVERSE, v 9 epizodách QUEER AS FOLK (2002-2004) nebo v epizodách seriálů ŽRALOK či CASTLE. Z filmů se objevil např. v SAW V (2008), ZBOŽŇUJU SVATBY (2005) či LOVE LETTERS.

Carlo Rota nyní žije v Los Angeles, ale část roku tráví v Kanadě, kde natáčí svoji kuchařskou show. Nedávno v kanadském Torontu točil i svůj nový film SHARK CITY. Kromě vášně k vaření se zajímá o motorky a podle jeho slov i o to, jak "co nejlépe uchopit kalifornský životní styl".

Martin "PogoJoe" Nepraš

Herecká filmografie

2017 People You May Know
2016 Conviction (TV seriál)
A Simple Man (E07)
Swedish Dicks (TV seriál)
2015 After the Ball
Hráč (TV seriál)
2014 Doupě
Grimm (TV seriál)
Hrajeme dál (S03E16)
2013 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
2012 Na věky věků (TV seriál)
Souboj bájných tvorů (TV film)
2011 Extáze
Man on the Train
Rehab
2010 Donův syn
Goldilocks (TV seriál)
Love Letters (TV film)
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Hvězdná brána: Hluboký vesmír (TV seriál)
Mortimer
Shark City
2008 Chladnokrevná hra
Othello (TV film)
Saw 5
24 hodin: Vykoupení (TV film)
2007 Little Mosque on the Prairie (TV seriál)
2006 At the Hotel (TV seriál)
Časovaná bomba (TV film)
I Am an Apartment Building (TV film)
Žralok (TV seriál)
2005 Horsie's Retreat
Zbožňuju svatby
2004 Duce canadese, Il (TV seriál)
Last Hit, The
Show Me Yours (TV seriál)
2003 Evangelium podle Jana
Veritas (TV seriál)
2002 Countdown
Global Heresy
Recept na vraždu (TV film)
Společnost Adventure (TV seriál)
Street Time (TV seriál)
2001 Doc (TV film)
Doc (TV seriál)
Let 534 v ohrožení (TV film)
On Their Knees
Zločinný instinkt: Zbytečná smrt (TV film)
24 hodin (TV seriál)
2000 Anne of Green Gables: The Continuing Story (TV film)
Detektiv Nero Wolfe (TV seriál)
Jdi za svou hvězdou (TV film)
Mise na Mars
Passengers
Phantom of the Megaplex (TV film)
Queer as Folk (TV seriál)
V nachovém oparu (TV film)
1999 Have Mercy
Jigsaw
Lovci pokladů (TV seriál)
Nejmladší kmotr (TV film)
Pokrevní bratři
Poslední svědek (TV film)
Smrt milionáře (TV film)
Total Recall 2070 (TV seriál)
1998 Clutch
Highlander: Havran (TV seriál)
Nahé město: Poslední soud (TV film)
1997 Brutální Nikita (TV seriál)
City of Dark
Joe's Wedding
Nesprávný muž
Small Potatoes: A Cautionary Comedy
Země: poslední konflikt (TV seriál)
1996 Black Harbour (TV seriál)
Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
First Degree
Maximální riziko
Ochránce (TV seriál)
Traders (TV seriál)
Viper (TV seriál)
1995 Friends at Last (TV film)
Hajzl (TV film)
1994 TekWar: TekLab (TV film)
1993 Kung Fu: Legenda pokračuje (TV seriál)
Matrix (TV seriál)
Třicet dva krátkých filmů o Glennu Gouldovi
1992 Věčný rytíř (TV seriál)
1990 Protiúder (TV seriál)
1987 Street Legal (TV seriál)

TV pořady

2004 CBC News: The Hour (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace