Reklama

Reklama

Perníkový táta

(seriál)
  • USA Breaking Bad (více)
Trailer 3
USA, (2008–2013), 49 h 16 min (Minutáž: 43–58 min)

Tvůrci:

Vince Gilligan

Hudba:

Dave Porter

Hrají:

Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Giancarlo Esposito, Jesse Plemons (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(62)

V kompletní druhé sezóně seriálu Perníkový táta Waltovi (dvojnásobný držitel Ceny Emmy® Bryan Cranston) a Jessemu (Aaron Paul) vše přerůstá přes hlavu. Jejich podnikání dosahuje nových rozměrů a oba zažívají, co všechno obnáší obchodování s drogami. Proslulý modrý amfetamin z nich udělal boháče, ale pro Walta je stále složitější skrývat pravdu před svou manželkou Skyler (Anna Gunn), synem Walterem juniorem (RJ Mitte) a švagrem Hankem (Dean Norris), protidrogovým agentem. Ze všech sil se snaží udržet svůj život pod kontrolou, musí se ale potýkat s brutálními drogovými dealery, stále odtažitější ženou a synem, blížícím se narozením dcery a drogově závislým obchodním partnerem – a při tom všem navíc bojovat s rakovinou plic v konečném stádiu. Za kamerou Perníkového táty: Kompletní druhé sezóny stál Michael Slovis, střihu se ujala držitelka Ceny Emmy® Lynne Willingham, A.C.E. Výkonnými producenty byli Vince Gilligan a Mark Johnson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Vajonek k tomuto seriálu (13)

Série 2 (2009) (S02) 

Tenhle seriál, k němuž jsem se (jak už se mi to tak stává poměrně často) dostala se zpožděním, má asi jeden z nejpomalejších rozjezdů, jaké jsem u seriálů s více sériemi kdy zažila. Když jsem se dodívala na jedničku, říkala jsem si, že stále moc nechápu to nadšení, které tento počin spustil. Stárnoucí borec, na kterém není vlastně nic moc zajímavého, se jednou za život k něčemu rozhoupá, využije (bohužel negativně) své inteligence a profesních dovedností (které bůhvíproč doteď naplno asi moc nevyužíval) a k překvapení zřejmě nejvíce sám sebe začne vařit perník. Ok, docela originální zápletka, ale zabývat se tím v tolika sériích? Na dvojku jsem se tak po jedničce nevrhala úplně s nadšením. Postupně jsem ale začala zjišťovat, že mě ten seriál čím dál víc zajímá, že se Waltovi a spol. podařilo vtáhnout mě do jejich světa, vzbudit různorodé emoce od zvědavosti, (ne)pochopení, napětí až po třeba znechucení. Baví mě, jak se jednotlivé dílčí zápletky odhalují, spojují a rozpojují postupně, baví mě různé náhody a absurdity, kterými je to čas od času ozvláštněno (místy mi to trochu v tomto směru připomíná Fargo). Líbí se mi, jak si v žádný moment nemůže být člověk úplně jistý, co přijde posléze. Nedá se tomu upřít dobrá atmosféra, výborné herecké výkony i hudební podkresy. Hlavní hrdina od začátku prošel velkou proměnou, která se rozhodně netýká jen účesu (s holou lebkou mu to tedy sluší mnohem víc než s tou věcí zkraje, co vypadala jako paruka; to jen tak na okraj). Jeho vnitřní boje mezi dobrem a zlem, morálkou a amorálností mě bavily od začátku a musím přiznat, že ve chvílích, kdy se z "mouchy sežerte si mě" stával borec, který si "umí dupnout", mi postava Walta byla nejsympatičtější, začala ve mně vzbuzovat i jiné pocity než jen lítost. Zase to ale musí mít trochu nějaké meze a tak, když sleduji, jak ta temná stránka evidentně začíná převažovat (resp. se možná čím dál více projevuje Waltovo pravé já?), jak už to je často více než o nebohém učiteli,  dohnaném nepřízní osudu ke škaredým skutkům, o chlapovi, kterého to celé prostě začalo bavit, trochu se bojím, jestli Walta na konci nebudu už pouze nesnášet. Zvlášť po opravdu skvělém posledním dílu druhé série (ta zbytečná smrt a to, co Walt udělá či spíše neudělá, jak to celé diváka šokuje, zasahuje, jak tím zároveň Walt zase o něco překračuje hranice, o kterých jsme si mohli myslet, že ještě existují; závěrečný monolog Skyler) se tentokrát na trojku opravdu těším a její zhlédnutí asi nebudu oproti dvojce moc odkládat. I když tuším, že se zákonitě zase o něco více ponoříme do s*aček... ()

Konečné řešení (2010) (S03E13) 

Tak jo, můžu říct, že to trochu trvalo (viz můj komentář k druhé sérii), ale s trojkou mě tenhle seriál už asi definitivně pohltil. Možná to o člověku taky něco vypovídá, když si tak užívá příběhy hrdinů, kteří jsou tím, co dělají, vlastně poměrně velcí antihrdinové, hmm? Trojka se zakončila způsobem, který byl asi vážně nevyhnutelný. Ať už proto, že to dokonale sedělo do celkového vývoje nebo čistě pragmaticky (pohledem tvůrců) z důvodu, že pokud chtěli s Waltem jako hlavním hrdinou ještě nějaký ten pátek pokračovat, musel teď prostě vyhrát. Možná je to náhoda, možná další dokonalý tah tvůrců, ale asi nejvíce ve mně po zhlédnutí posledního dílu zůstává až užaslý dojem z toho, jak umně se tu zakomponovává motiv, kterého jsme mohli být s určitou obměnou svědky už pár dílů dozadu, když jsme se museli rozloučit s Jane. Objeví se nám postava, se kterou si naši hlavní hrdinové takřka dokonale rozumí, v podstatě je to taková jejich soulmate, kterou často potkáte možná jednou za život (když dobře). Ale protože je ta postava ve svých kladech i záporech, slabostech i přednostech tak podobná našemu hrdinovi, znamená pro něj nutně i hrozbu, se kterou je dřív nebo později v tom drsném zvráceném drogovém světě potřeba se vypořádat, jinak milého hrdinu zničí. Právě s tímhle se mi to konečné řešení, ta nevyhnutelnost závěru série krutě i kouzelně zároveň pojí asi nejsilněji. Moc se těším, jaká řešení či skryté významy či náhody (co já vím, co to vlastně je), přinese série čtvrtá. ()

Série 4 (2011) (S04) 

Čtvrtá série obsahovala spoustu až geniálních momentů, zároveň ale, zejména v posledních dílech, i hodně chvil, kdy si už člověk říkal, že tu něco nesedí, to či ono je už hodně překombinované, nedomyšlené, nesmyslné. Na to jsme v předchozích řadách, kde bylo vše naopak dotažené do puntíku, nějak nebyli zvyklí. Nebo si případných nedomyšleností člověk pohlcen jinými věcmi jen nevšímal..?  Závěrečné epizody čtverky byly tak zběsilé, že si je budu muset snad pustit někdy znovu, abych to vše pobrala/znovu se nad tím zamyslela. Ty konvalinky ale asi nelze chápat více způsoby, že? Byla bych možná raději, kdyby jo, váhy se tu totiž zase evidentně vychylují na můj vkus až příliš k té temné straně. Což mi možná tak úplně nesedí k tomu, co jsme v průběhu čtvrté série sledovali, zažili. Neměl by se na to ten člověk prostě vykašlat, nepokoušet dál "štěstí"..? Čtvrtou sérií by to klidně mohlo skončit a každý bychom se mohli domýšlet, jak se milý Walt dál rozhodl. Každý dle libosti. Máme tu ale pětku a já se na ni na jednu stranu těším, protože si mě už Perníkový táta prostě získal a chci ho sledovat dál. Na druhou se trochu bojím, aby to nenabralo nějaký úplně jiný směr a neztratilo pozitiva, která dosud (zejména ve třetí sérii a některých momentech čtvrté) mělo. Uvidíme. Čtvrté řadě dávám s oběma zavřenýma očima plný počet, (přesto, že je z mého pohledu poněkud nevyvážená, pořád ji hodnotím lépe než první dvě řady, kterým jsem dala čtyři hvězdy). ()

Otevřený dům (2011) (S04E03) 

On mu ten monokl ladil s košilí!?! Normálně bych si myslela, že je to náhoda, ale v tomhle seriálu, kde bývají sebemenší detaily včetně symboliky barev např. na oblečení vyladěné k dokonalosti, si to snad ani nemyslím a prostě jen žasnu.:D ()

V rohu (2011) (S04E06) 

Obsahuje drobné spoilery... Epizoda, ve které vidíme či až skoro hmatatelně cítíme další posun ve vztahu Walta a Skyler, kdy si ona (pod přívalem jeho drsné slovní smršti, která se v rámci hlášek z tohoto seriálu stala posléze asi jednou z nejcitovanějších, zlidověla nám) možná poprvé uvědomuje, že před ní stojí hodně jiný chlap, než ten, kterého dosud znala. Chlap, kterého se může v některých chvílích i bát, což ji samotnou v kontrastu s tím, jaký prorodinný a někdy až submisivní dobrák to většinou byl, hodně překvapuje... Tah s využitím Mexičanek na drbání perníkových zbytků z pracovních nástrojů byl fakt fail jak prase a silně souhlasím s Tumbikem, že takové rozhodnutí k postavě Walta ale vůbec nesedí, podkopává to jeho stále přítomnou inteligenci, důvtip, opatrnost. Mexičanky mohou být dost rády, že skončily pouze v Hondurasu (pokud tam dorazily živé). ()

Série 5 (2012) (S05) 

Tak už i já jsem dojela na konec tohoto legendárního seriálu. Než jsem se začala dívat, byla jsem poněkud na pochybách, jestli zrovna tato záležitost na mě zapůsobí jako jeden z nejlepších seriálů všech dob. A ty pochyby jsem vlastně měla ještě dlouho po začátku (viz mé komentáře k jednotlivým dílům a řadám). Ale postupně se to rozjelo, já jsem se nechala pohltit a teď už se také řadím k těm, kteří Breaking Bad považují za jeden z vrcholů seriálové tvorby. Nemá smysl se tady asi dlouze rozepisovat, v čem všem je tenhle seriál tak skvělý - kdo viděl, ví (a už sem o tom napsal:)), kdo neviděl, stejně úplně nepochopí (jako kdysi já) a bude si to muset zjistit podíváním sám. Možná snad jen pár mých subjektivních (nikoliv vyčerpávajících) TOPů, které mám přece jen potřebu vypíchnout (některé aspekty jsem se pokoušela už naznačit/shrnout v průběžných komentářích): Čas od času se o nějakém audiovizuálním počinu říká, že se v něm sešla herecká extratřída, zde je to ale fakt pravda, naprosto, věřte tomu (většinu herců jsem předtím vůbec neznala a pak nestačila žasnout, co všechno v nich je, co dokážou předvést, s přibývajícími sériemi a vývojem jejich postav stále něčím překvapovat). Tahle extratřída měla celou dobu co hrát - postavy tu jsou skvěle do hloubky prokreslené, mají vývoj, scénář je dějově nabitý, nechybí různé odbočky, zvraty, napínavé i velmi překvapivé momenty. Z celého seriálu dýchá ale zároveň vám neruší zážitek určitá preciznost, dohlédnutí na sebemenší detaily - je až neuvěřitelné, že v seriálu s tolika zvraty a složitými peripetiemi člověk nenachází vícero logických chyb, které by ho práskly do očí. I zvraty, které vám na první dobrou třeba nepřipadají úplně smysluplné, většinou nakonec zpětně když ne úplně "sežerete", tak alespoň "vezmete na milost" (viz níže např. můj přístup k rozhodnutí Walta pokračovat ve vaření perníku i po divokém závěru čtvrté řady a zametení stop zkraje řady páté). Možná tam nějaké nelogičnosti jsou, ale tvůrcům se daří od nich odvést divákovu pozornost, případně si jich všímáte, ale nevadí vám zase nějak nepřekonatelně či vám to tvůrci vykompenzují zase něčím jiným. Tím narážím na něco, čím je Breaking Bad podle mě také specifický - umně si dokáže pohrávat (v z uměleckého hlediska dobrém slova smyslu) s divákem - zaměřit jeho pozornost, odvést ji (třeba skrze různé absurdní momenty, vtípky i ve vypjatých situacích nebo přemýšlivější pomalejší pasáže) zase jinam a tím mu např. způsobit o to větší překvapení nebo šoky později; nechat působit atmosféru, vzbuzovat různorodé emoce, několikrát třeba i během jednoho dílu vyznění měnit a nechat diváka se v tom "plácat" a prožívat si to; zkoušet, co všechno ještě divák vydrží, co svým oblíbeným postavám ještě odpustí a co už ne. Tím, jak se často ta atmosféra mění, jak nečekané, rychlé některé ty přechody a zvraty jsou, je zážitek o to intenzivnější a zanechává vás to nejednou úplně paf, psychicky rozložené jako málokdy (viz zejména poslední díly páté série). V rámci páté série jsem se i já nechala výše popsaným způsobem překvapovat, žasla jsem, nechala se citově ždímat, přistoupila na hru, ve které jsem pozorovala, co jsem ještě ochotná zkousnout u svých oblíbených postav, abych je měla stále ráda. Mou nejoblíbenější postavou po celou dobu byl (jak jinak než) Walt (protože co by byl Perníkový táta bez Perníkového táty, že) a musím říct, že i když jsem se v průběhu seriálu s tím, jak čím dál více přecházel na stranu zla, obávala, že ho na konci budu už pouze nesnášet, tak k tomu nedošlo. Pořád mám i přes hnusárny, které dělal (zejména další hlavní postavě Jesseemu), pro tu postavu prostě slabost a když už něco, je mi jí spíše líto. S tím asi také úzce souvisí moje ohodnocení páté řady "pouze" čtyřmi hvězdičkami - jednak jsem pořád toho názoru, že by do seriálu i přes veškeré TOP neopakovatelné momenty, které pětka přinesla, i přes to, že mi přes původní pochyby Waltovo rozhodnutí pokračovat ve vaření nakonec s dalším vývojem a odhalením motivů postav začalo docela dávat smysl, dějově více zapadal otevřenější konec ze čtvrté řady. Jednak by se mi pak ty sympatie pro Waltera Whitea pro sebe samu asi trochu lépe ospravedlňovaly:) Každopádně, pokud máte rádi kvalitní seriály, které nejsou jen zábavné, ale také chytré a těší vás nechat se občas emocionálně rozložit tak, že budete mít podobně jako v celé té jeho perníkové jízdě Walt možná až moc intenzivní pocit, že jste "alive", určitě si Perníkového tátu dejte. Jestli vás neodradí pomalý rozjezd, budete bohatě odměněni (je dost pravděpodobné, že i na potřebnost páté série budete mít jiný názor než já, uvědomuju si, že jsem v tomto asi v těžké menšině:)). () (méně) (více)

Madrigal (2012) (S05E02) 

To "Skyler, I forgive you" myslím vydá za tisíc slov...:) ()

Padesát jedna (2012) (S05E04) 

Prý, že člověk, který mu dal tyhle hodinky, si nedávno přál jeho smrt, ale změnil na něj názor. Dobrý vtip, Walte. Názor Jesseemu (na chvíli) poupravily všechny ty tvoje manipulace. Počkej, až zjistí, jak to bylo s konvalinkama, to možná ta bouchačka namířená mezi oči nezůstane nepoužitá... Jinak hodně lidí stále píše, jak je Skyler (při nejlepším) otravná. No nevím, co byste dělali, kdyby se z vašeho mírumilovného manžela stal drogový dealer a postupně i zabiják, který si prostě (nesmyslně, zbytečně) nechce dát pokoj a vy jste do toho zataženi a nemáte jak uniknout. Spíš obdivuju, že do té deprese (s afektivními výpady a třeba různými blbými či blbějšími nápady) Skyler spadla naplno až nyní. A je mi jí docela líto. ()

Odkup podílu (2012) (S05E06) 

Obsahuje drobné spoilery... A já už bych málem na Šedou hmotu zapomněla... Někomu tady asi došlo, že ten vcelku náhlý přerod Walta v šílence, jehož zaťatost, neústupnost, tvrdohlavost šlo chápat dříve, za současných okolností již stěží, by asi přece jen chtělo trochu vysvětlit. A tak jsme se dočkali vysvětlení z úst samotného geniálního chemika. A dobře, lepší než nic, ale já jim to pořád moc nežeru. Celou dobu posloucháme, že ten člověk dělá vše pro rodinu. Kvůli tomu, co dělá, o rodinu přichází. A jeho ve vší té genialitě nenapadne, že když toho nechá, k čemuž má skvělou příležitost, že se ta rozvrácená rodina třeba ještě podaří zachránit? Pokud ho to napadá a stále chce pokračovat, pak popírá sám sebe, to, co opakovaně vykládal, a za mě i jeden z hlavních motivů, které se nám lnou celým seriálem v jeho dosavadním průběhu. Jasně, ta postava se nějak vyvíjí, spousta těch záporáckých skutků se dá chápat, odůvodnit (a ty důvody nemusí být jen racionální), Walter si nám taky občas dost vymýšlí, když něco srdceryvně vykládá. Směr, jakým se to zatím v páté řadě ubírá, mi ale do toho všeho prostě moc nezapadá... ()

Proplouvání nad tím vším (2012) (S05E08) 

Zatím za mě určitě nejlepší epizoda páté série. Silné scény - byznys sekvence s atmosféru dokonale dokreslující písní Crystal Blue Persuasion, monolog Skyler v garáži nad hromadou peněz, poklidná návštěva Walta u Jesseho s výmluvnými pohledy přibližujícími, jak to mezi sebou aktuálně ti dva mají, několik dalších sekvencí, kde se téměř nemluvilo, nehrála hudba, přesto nebo právě proto to bylo všeříkající... Několikrát se nám tu změní nálada a tempo a když už bychom se mohli nechat ukolébat bazénovou pohodou a říkat si, že by mohly přijít světlejší zítřky, je tu závěrečná skvělá záchodová scéna. Sice si nemyslím, že byl byl Walt takto neopatrný, nějak do toho ale ten další (závěrečný?) střet dostat asi museli a udělali to s pro BreBa typickou rafinovaností a sarkasmem, takže proč vlastně ne. Po delší době se těším, co přinese další díl... ()

Doznání (2013) (S05E11) 

Myslím, že jsem snad v historii seriálové (možná ani filmové) tvorby, k níž jsem zatím měla možnost přičichnout, neviděla tak prudce inteligentního, vychytralého, přesvědčivého manipulátora a intrikána, jakým je Walter White. A ještě tak skvěle zahraného - např. to video s doznáním - nemám moc ráda anglikanismy a anglické zkratky cpané do všeho, ale OMG! Navíc je to neuvěřitelně komplexní postava, která dokáže vzbuzovat opravdu rozporuplné pocity od sympatií až po totální nenávist. A ty pocity se mohou měnit opravdu velmi rychle, třeba i několikrát za jeden jediný díl. Už jsme se mohli vícekrát přesvědčit, že i někdo jako Walt dělá chyby, zatím se mu (někdy i s velkou dávkou štěstí nebo skoro až zázrakem) vždycky podařilo vyklouznout. Aktuálně mi sice není úplně jasné, jak přesně si to Jessee s konvalinkami a ricinem zatím sám pro sebe poskládal a tipuji, že Walt z toho zase bude chtít za každou cenu nějak vybruslit. Už nám tu ale jde hodně do tuhého a na každého asi jednou dojde, i na Walta. Jsem zvědavá, jak se to celé semele. ()

Ozymandias (2013) (S05E14) 

Ukázka toho, jak se dají v podstatě veškeré hlavní postavy, které ještě zbyly, zdrtit v jednom díle takovým způsobem, že víc už to snad ani není možné. Tolik ran, které zde byly uštědřeny Hankovi, Marie, Skyler, Flynnovi, Jessemu, Waltovi (u kterého by se mohlo zdát, že ty rány pouze rozdával, ale úplně to tak taky není), dokonce ani mimino nezůstalo úplně ušetřeno... Člověku je vlastně všech tak strašně líto, zároveň ale věděl, že něco takového přijde, že to nemůže být stále jen hra kočky s myší, kdy se na chvíli tomu či onomu vždy podaří vyklouznout, aby se zase karty obrátily a vyhrával nějaký čas ten druhý a aby ještě mohl alespoň v některých rovinách zůstat relativně pokojný stav či zdání nějakého normálna. Jednou se to muselo úplně zbortit a že to tedy je zborcení se vším všudy. Je tu tolik věcí, které neměly být udělány nebo vyřčeny, už se ale stalo a není cesty zpět, není asi žádná šance, že by mohlo alespoň něco být jako kdysi dřív, než měl nejchytřejší muž široko daleko ten nejlepší nápad v historii a (tehdy ještě celkem nevinně a asi skutečně s jediným - v základu chvályhodným - motivem zabezpečení rodiny) vlezl do toho krásného karavanu... Máme tu ale ještě dva díly, takže nás, ač se teď úplně nezdá, že je to možné, zřejmě čeká ještě větší peklo... ()

Žulový stát (2013) (S05E15) 

Po předchozím díle, kdy se zdálo, že už snad nemůže být hůř, se rychle přesvědčujeme, že již zasazené rány lze ještě dále rozdírat, že je pořád kam posouvat práh ubližování jiným, sama sobě. To, co se v tomto díle stane Jesseemu nebo ten rozhovor otce se synem, to bylo tak intenzivní, smutné, kruté! A samozřejmě skvěle zahrané. Plus výjimečná stylová chvilka, kdy poprvé slyšíme úvodní hudební motiv na konci epizody. Finále je za dveřmi, těšme nebo děsme se..? ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama