Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Maq 

všechny recenze uživatele

Film líčí historický příběh s nepředpojatou objektivitou, a snad právě proto mě nechal chladným. Jenže pokud by byla látka pojata romanticky, asi by mě film iritoval jako naivní doják. To musím spravedlivě uznat. --- Gibson prý řekl, že slabinou tohoto filmu byla právě jeho vyváženost. To je možná trefa. Když si totiž připomenu Spielbergův Amistad, který řeší malinko podobnou historickou látku, vidím zřetelný rozdíl. Amistad je strhující nejen kvůli lepší kameře, hudbě, a vůbec filmařině jako takové, ale především díky tomu, že divák není vůbec na pochybách, komu má držet palce. --- Pokud je tomu tak, pak příběh Bounty se zřejmě ke zfilmování moc nehodí. Buď je chladný a popisný, jako tento film, anebo musí lhát. Je zajímavé si povšimnout, jak se morální recepce změnila: v čase vzpoury na Bounty nikdo (včetně vzbouřenců) nepochyboval, na čí straně je právo a spravedlnost. Naopak případ vzbouřenců z Amistadu, který je nám dnes tak jasný, byl tenkrát vnímán velmi rozporně. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Nebýt to tak často rozvleklé a místy více sebejisté, mohl jsem na Bounty vzpomínat stejně tak často a rád jako na Master & Commander. Nuž, není tomu tak, ale náběh na to rozhodně byl, když přičtu nádhernou krajinu, Vangelisův hudební výkon i Hopkinse s Gibsonem, u nich mi ale chyběla větší konfrontace nebo vybudování hlubšího vztahu, i když jako samostatné charaktery obstojí... Rozhodně se ale ještě někdy k filmu vrátím, až si na něj časem pořádně rozpomenu, zatím ale na něj mám stále dobré vzpomínky... ()

Reklama

wafc 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh. Výborné ztvárnění. Unikátní obsazení. Šokující hodnocení, které například taková I-kvocientní kapacita jako je Gimli, kterému se ''málo co vyloženě nelíbí'', ospravedlňuje tím, že je to špatné i na televizní film, lebo zde není žádná akce. Ano, v Superstar jí je tam habaděj, ty šmoulo trojhvězdný. EDIT 2021: Je zcela k nevíře, že tenhle skvost, včetně naprosto dokonalýho soundtracku, je stále jen mezi modrýma filmama. Styďte se, neznabozi. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdobrodružnějších krásných barevných filmů své doby. A kromě toho v podání velkých budoucích hvězd, totiž Anthonyho Hopkinse (no, ten už slavný byl), Mela Gibsona a Liama Neesona. Tihle tři patří dnes k největší špičce herecké elity a nikde se již nesešli, už v tom je jaksi velká síla tohoto bijáku. Pro fajnšmekry určitě. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Příběh vzbouřenecké posádky i dějiny ostrova Pitcairn (Pitcairnova ostrova) jsou součástí evropského kulturního povědomí. Pohled na toto filmové ztvárnění je věcí náhledu: dostát možnostem literární předlohy či usilovat o vlastní filmové ztvárnění překračující tyto limity dané spisovatelskou inspirací? Donaldsonovo dílo vyváženou syntézou líbezné filmové řeči a až dokumentární věrnosti zejména tichomořských exteriérů pokračuje a pohybuje se v první možnosti. Dosažený výsledek, podložený mimořádným kvalitním hereckým obsazením, je určitě pozoruhodný. A myslím, že právě proto již dnes i klasický. Počet hodnocení je přitom v příkrém nepoměru k počtu komentářů (90) i zařazení ve filmotékách (kolem 160-170). Dílo je tedy vnímáno především jako akční (dobrodružná) zábava a podstatně méně jako skutečný příběh tragédie jednoho kapitána a osobitého životního rozuzlení dramatu podstatné části vzbouřenecké posádky. Podle mého názoru to však nemění nic na umělecké hodnotě tohoto mimořádně zdařilého filmového převyprávění klasické literární "lehké" předlohy. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Bounty byla britská fregata, trojstěžník. Původně se jmenovala Bertha. Těsně před plavbou ji přejmenovali na H.M.S Bounty. Posádku lodi tvořilo 45 mužů. Bounty byla konstruována jako obchodní, přesto byla vyzbrojena deseti pozičními děly a 4 těžkymi děly na lafetách. Děla sloužila pouze pro obranu. (blackrain)
  • Natáčení probíhalo na Novém Zélandě, Tahiti a pochopitelně také na ostrově Pitcairn, kde dodnes žijí potomci vzbouřenců z Bounty. Budova, v níž se odehrával soud s Blighem (Anthony Hopkins), je ve skutečnosti Královská námořní škola v Londýně, interiérové scény byly ale pořízeny v reprezentativních prostorách zámku Wilton House v jižní Anglii. (argenson)
  • Keď Bounty opúšťa Tahiti, medzi loďou a prielomom v koralovom útese je možné vidieť moderné majáky. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama