Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Phobia 

všechny recenze uživatele

No... hodně přitažené za vlasy, jak už to tak u většiny katastrofických filmů bývá. Ta jízda lávou... svatá prostoto! Trikově na slušné úrovni, navíc P. Brosnan i L. Hamilton jsou dostatečně sympatičtí, aby diváka dokázali protáhnout místy nesmyslným dějem plným vžitých filmových klišé. Přemýšlet se nad tím rozhodně nesmí, bavit se u toho (napoprvé) jakž-takž dá. 58% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Stavba tohto katastrofického spektáklu je strihnutá podľa osvedčeného vzoru. Najprv spoznáme postavy, potom príde varovanie a potom... Grandiózny trikový ohňostroj, ktorý v žánri sopečných thrillerov nemá obdoby. Perfektný snímok pre veľké plátno a kvalitné ozvučenie. V tomto prípade mi absencia akéhokoľvek umeleckého pozadia nevadí. ()

Reklama

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Když začnou vřít místní termální prameny, končí poklidný život obyvatel severoamerického městečka. Tento snímek považuji za jeden z lepších filmů v oblasti katastrofického žánru. Přijde mi, že bývá neprávem opomíjen v různých žebříčcích. Poprvé jsem film viděla jako malá a natolik mě uchvátil, že ho do dneška nemohu dostat z hlavy. Je doprovázen slušnými trikovými scénami výbuchu sopky, byť možná v některých okamžicích méně reálnými, přesto oproti různým fantasmagoriím, kde si scénáristé neodpouštějí vymyšlenosti, zůstává stále příběh tohoto snímku poměrně velmi reálný. Takové hodnocení dávám pouze filmům, k nimž se čas od času s chutí vracím a které mi poskytnou vždy téměř ten samý emocionální zážitek jako při prvním shlédnutí. Tento film obsahuje scénu, která mě jako malý dítě naprosto sebrala. Jde o moment, kdy babička Ruth seskočí do řeky plné kyseliny, aby zachránila rodinu své snachy. Vzápětí na to umírá. No co vám budu povídat, jako malá jsem z toho měla celkem trauma, protože jsem si v tom představovala svou babičku, kterou jsem nadevše milovala. Do dneška mám z této scény divný pocit. Shrnuto podtrženo, skvělý film. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemná a oddychová akce s neduhy přírodních živlů. Když už se vám pod zadkem rozhodne vybuchnout vulkán, není radno se dlouho zdržovat na tomto místě. Malinko toporný Brosnan byl v pohodě a vše šlo jako na drátkách. Když pominu podivné náhody, úniky na poslední chvíli a věděcké přehmaty, pak je to solidní drama. Kdo mi tam ale naprosto neseděl byla paní Terminátorová. Tenhle xicht mi zkrátka nesedí a Terminátor je jediný film, kde ho ještě snesu. Celkově tedy velmi slušných 60% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Neškodná hollywoodská hračička, chytře orientující své omezené ambice do sféry nápaditě dobrodružného rodinného snímku. Okrajově ve stylu Twistera - s horším vizuálem a méně chytlavým akčním drajvem, zato však s neméně sympatickými hrdiny a uvěřitelnějšími hero-scénami, které jsou sice určeny k zábavě u domácího kina a s volume pořádně doprava, ale nesnaží se (snad jen s jednou výjimkou) dělat z diváků blbce (jako to prováděla stejně stará Sopka). Vzhledem ke kvalitám je zdejší hodnocení opravdu hodně zcestné.. 80% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (63)

  • Po erupcii (po stretnutí v škole) vidíme, že okolo padá veľa elektrických káblov (čas cca 58 minút). V skutočnosti by to spôsobilo skrat v mestskom elektrickom systéme a celé mesto by bolo v tme. (Pat.Ko)
  • Väčšina záberov vnútorných miestností a sál je zachytená pod Holandským uhlom. Ide o techniku, pri ktorej je kamera nastavená medzi 25 a 45 stupňami voči horizontu smerom na jednu stranu alebo druhú, aby vytvorila pocit nepríjemnosti alebo nepohodlia. (Pat.Ko)
  • Harry Dalton (Pierce Brosnan) nameria pH (kyslosť) vody s výsledkom 3,48 (čas 16 minút). Toto ju radí medzi stredne silné kyseliny, niekde medzi perlivým nápojom (s pH približne 5) a akumulátorovou kyselinou (s pH približne 2). (Pat.Ko)

Reklama

Reklama