Reklama

Reklama

Zaprášená restaurace v poušti Mojave se stává ve filmu Legie, velice originálním a děsivém zpracování Apokalypsy od režiséra a scenáristy Scotta Stewarta, dějištěm poslední pozemské bitvy. Zatímco se lidstvo samo ničí v záchvatech divoké zuřivosti, chystá se skupinka lidí, uvězněných kdesi v pustině, na poslední zoufalý pokus o odpor. Pomoci se jim dostává od tajemného a mocného cizince. Bob Hanson (Dennis Quaid), majitel odlehlého motorestu se svým partnerem Percym (Charles S. Dutton) nemají o panice, která se po světě šíří, nejmenší tušení a poklidně se dál věnují své práci. Krásná servírka v pokročilém stupni těhotenství, Charlie (Adrianne Palicki), obsluhuje u snídaně Sandru a Howarda, dobře zajištěný pár (Kate Walsh a Jon Tenney) a jejich dospívající dceru Audrey (Willa Holland), kteří tu čekají na to, až jim Bobův syn Jeep (Lucas Black) opraví auto. Když vypadne televize a posléze i telefony, uvědomují si všichni přítomní, že ztratili veškerý kontakt s okolním světem. Zatímco se snaží přijít na to, co se vlastně stalo – zemětřesení? Teroristický útok? - vstoupí do motorestu příjemná stará žena (Jeanette Miller) a objedná si od Charlie steak. Když ho dostane, začne ale po všech přítomných pokřikovat velice šokující hrozby. V několika málo vteřinách odhalí, že disponuje nadlidskou sílou a zaútočí na Howarda, kterého velice vážně zraní. Zoufalé snahy o zajištění lékařské pomoci skončí předčasně poté, co se z motorestu následkem neproniknutelného oblaku hmyzu stane jediné bezpečné místo široko daleko. Zatímco si lidé v něm začínají zvolna uvědomovat vážnost své situace, objevuje se cizinec (Paul Bettany) s celým arzenálem kradených zbraní. Oznámí Charlie, že její nenarozené dítě je poslední nadějí lidstva a že je ochoten udělat cokoliv, jen aby ho ochránil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (762)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mohla to byť úžasná atmosférická a temná záležitosť, alebo paródia ako od Kevina Smitha. Obe verzie by som si rád pozrel. Ale dostali sme klasické tupé béčko, kde anjeli musia byť cool presne tak, ako si tvorcovia mysleli, že musia byť cool pre teenagerov. Občas sa divák teší, že sa to začína skutočne rozbiehať, ale vždy po nádejnom momente nasleduje iba zameniteľná a ničím zaujímavá akcia. Prečo to Stewart nakrútil presne takto, vie asi iba on, alebo skôr vedenie štúdia. Každý má toho nejakého kostlivca v skrini, pre Bettanyho a Quaida je to práve tento film. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Legie je kvalitativně tak na úrovni Nového měsíce. Stejně jako v něm i zde postavy vedou strašně dementní a za vlasy přitažené dialogy a dělají věci, které jsou v přímém rozporu s logikou a i v tomto případě se nedočkáme ničeho víc než jen průměrného režisérského řemesla. Žádná invence, žádná oku lahodící scéna, za celou dobu sledování se mi prostě nedostalo žádné scény, která by mi utkvěla v paměti na delší dobu…snad jen s výjimkou scény s krvelačnou babkou, která mě jako jediná v celém filmu dokázala výrazněji pobavit. Jinak je Legie jen shlukem pitomých dialogových pasáží a nezáživných akčních scén, přičemž se ve filmu vyskytuje méně, než by se vzhledem k tématu čekalo. Herecké obsazení není nejhorší a upřímně nechápu, proč herci jako Denis Quaid a Paul Bettany na účast v takové hovadině vůbec kývli. Kevin Durand v roli hlavního záporáka je doslova směšný a musím říct, že i andělé Kevina Smitha v komedii Dogma budili větší respekt…a jejich několikaminutové řádění strčí celou Legii do kapsy. Na druhou stranu Bettanymu role akčního hrdiny překvapivě sedne a i když se snaží, seč mu síly stačí, fakt, že se tenhle film bere smrtelně vážně (přitom to je taková kravina!), mu spolehlivě podráží nohy. Nebýt ten film až tak vážný, nepůsobil by tolik směšně a jako čistokrevné béčko by byl možná i snesitelnější. Nový měsíc je určený pro náctileté dívky a na jednu stranu chápu, proč se jim něco takového líbí bez ohledu na to, o jakou kravinu a veskrze špatný film se jedná (odpoutání se od patriarchalismu a konečně nějaký film určený primárně pro ženy/dívky), ale pro koho je určena Legie? Pro milovníky béčkových filmů? Osobně zastávám názor, že není na škodu si od nějakého toho Antonioniho nebo Felliniho občas odpočnout a nějakým tím kvalitním béčkem rozhodně nepohrdnu, ale popravdě znám spoustu béček, která jsou mnohonásobně lepší a zábavnější než Legie. 80. léta jsou nenávratně pryč a pokud jde o akční béčka, spokojím se s prověřenými peckami, které v té době vznikly. Viva la Komando! Viva la Predator! Legii nebrat. 30% ()

Reklama

LihO 

všechny recenze uživatele

Čakal som viac, ale nebol som sklamaný. Celkom v pohode film. Musím povedať, že začiatok bol veľmi slabý. Scéna, kde stará lezie po stene ( viď trailer) je strašne úbohá. Taktiež príchod zmrzlinára, to som celkom nepochopil :D Veľa vecí som si ale aj vychutnal, napríklad strieľanie zombíkov, súboj anjelov, roj múch, hojdanie žiaroviek vo vetre, záber na zombíkov v hmle osvetlených bleskom, .... Odpad to určite nie je, no mohli sa viac posnažiť. Ja to vidím niekde medzi 3 - 4 *. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Paul Bettany jako archanděl Michael přichází na Zem ochránit matku nenarozeného dítěte, které má spasit lidstvo poté, co Bůh na ně seslal apokalypsu. Skupinka lidí na zapadlé benzínce uprostřed pouště Mojave, mezi nimiž jsou Dennis Quaid, Lucas Black, Adrianne Palicki, Tyrese Gibson nebo Willa Holland, budou muset bojovat o holé životy s bandou anděli posedlých lidí, v jejichž čele vstanul archanděl Gabriel alias Kevin Durand. Režisér a spoluautor scénáře Scott Stewart disponuje zajímavým a neotřelým režijním stylem, a tenhle horor obdařil originálně pojatými scénami, ale scénář by přece jen potřeboval doladit, a zatímco si dobře vede v akčních i hororových scénách, především v druhé polovině filmu, tak závěr filmu mohl být i zajímavější. Občas je film i nechtěně k smíchu, protože zde padají, dalo by se říct až stupidní hlášky, nebo řada scén jde až do extrému (zmrzlinář stál fakt za to), a některým hercům role moc nesedla, třeba Dennis Quaid je žalostný. Scénář tedy nepatří k tomu nejlepšímu v oblasti hororu a ne vše v něm spolehlivě funguje, ale zase až tak špatné to tedy rozhodně není a prostředí benzinky pro zánik světa bylo vybráno dobře. Je to takový netradičně pojatý horor, který nemusí sednout každému, ale určitě za podívání stojí, protože se přece jen vymyká standardní hororové produkci, a navíc Paul Bettany svou roli neodflákl. Slibované akční orgie to nejsou, ale zajímavé to bylo v mnoha ohledech, a hlavně, já to bral jako takovou hororovou parodii. Tvůrci totiž tohle určitě nemysleli vážně. 60% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Prvý vážny kandidát na titul "sračka roku 2010". Nehorázna zlátanina bez zmyslu, bez nadhľadu a bez elementárnej logiky (prečo sú všetci posadnutí, len tí v moteli nie? prečo Starý nepošle na ten motel rovno tú namakanú letku anjelov? prečo... atd), ktorá mimoriadne zle natočenú a príšerne zostrihanú akciu strieda s dlhánskymi stupídnymi dialógmi, v ktorých sa postavy smrteľne vážne pokúšajú filozofovať o viere a zmysle živote, ale sú to všetko len neopísateľné kydy. K tomu si pridajte príšerné herecké výkony (Quaidov preslov nad telom mŕtveho kuchára vojde do dejín), mizerné triky a čudnú hudbu. Bettany sa snaží, ale s tými samopalmi mu to veľmi neverím a celkovo nie je zďaleka až tak cool, ako vám niektorí budú tvrdiť. Ešte pouvažujem, či som to s tou jednou hviezdičkou neprehnal. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (11)

  • Většina filmu se natočila v Novém Mexiku v létě 2008. (Chatterer)
  • Choreografiu súboja medzi archanjelmi Michaelom a Gabrielom určoval špecifický bojový štýl, ktorému ľudia zo štábu začali hovoriť anjel-fu. (drake31)
  • Rozpočet filmu byl 26 milionů dolarů. (Chatterer)

Související novinky

Z Camelotu do Města z kostí

Z Camelotu do Města z kostí

01.06.2011

Přestavitel mladého krále Artuše z aktuálního seriálu Camelot Jamie Campbell Bower (foto) si připíše do filmografie další fantasy roli. Zahraje si totiž v adaptaci ságy spisovatelky Cassandry Clare… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

Kolty a magie

Kolty a magie

02.04.2009

Kulku ze šestiraňáku by si zasloužil člověk, který vypustil na internet sice nedokončené, ale obrazově velmi kvalitní X-Men Origins: Wolverine, a magii zase studio Fox, aby se mu povedlo odčarovat z… (více)

S kolty na upíry

S kolty na upíry

18.12.2008

Tento týden jsme psali výhradně o komiksových adaptacích. Dnes tady pro změnu máme... ehm, komiksovou adaptaci. Korejskou „mangu“ Priest (u nás vyšla jako „Kazatel“ – pozor, nezaměňujte s Preacherem,… (více)

Reklama

Reklama