Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

LihO 

všechny recenze uživatele

Neberte ten film ako romantickú komédiu, kde základ väčšinou tvoria sexi herečky a lacný humor. Invention of Lying má v sebe dokonalú myšlienku a núti zamyslieť sa. Fajn podanie, Jennifer Garner, výborná hudba a podobné veci sú len detaily, ktoré tomu filmu pridávajú na kráse. Samozrejme, že to má pár nedostatkov a určite sa to dalo spraviť lepšie, ale napriek tomu je môj celkový dojem z filmu niekde medzi 4 - 5 *. Určite sa oplatí pozrieť si to :) ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Lehce cynický nápad o vynálezu lhaní, který by byl výborný jako komediální skeč (postavy ostatně nejenže nedokážou lhát, ale nedokážou ani držet hubu). Ale těžko se na něm staví americká romantická komedie. První polovina je díky krutě upřímným výstupům postav fajn, druhá polovina je natahovaná, neupřímná a hloupá. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Většina komentářů tvrdí, že film je výrazně lepší ve své první polovině a potom upadá do bezradnosti. Vidím to přesně naopak, první řeknemě třetina snímku se snaží o komedii a ždímá vlastně jediný pořádný nápad (pochopitelně nikoliv originální) o světě, který nezná lež a přetvářku. Jenže ten vtip je často jalový a patří spíš do podprůměru. Až jsem si říkal, že pro baviče světového formátu, za jakého je Gervais obecně považován, je tahle prácička nedůstojná. Ještě ke všemu ten svět je nedotažený, vzpomněl jsem si, kolik týdnů, ba měsíců, času potřebovali Monty Pythoni k napsání svého Života Briana, tady se scénárista moc nenadřel. Ve druhé třetině, kdy se náš hrdina naučí lhát, se film vyšvihne do vyšších obrátek, protože po první lži se záhy zrodí co jiného než náboženství. Na druhou stranu i tady je potenciál nepoměrně větší, než na co se tvůrci zmohli. Je to jakobyste získali milionové dědictví a bavili se tím, jak bankovky hážete do kanálu. Zatímco komediální rovina nefunguje, přinejmenším ne tak, jak by člověk očekával, film je mnohem pevnější v kramflecích v žánru romance. Ta v poslední třetině graduje a i když ani tady nejde o nalézání zbrusu nových konceptů, tak můžu říct, že romantická linie u mě plně obstála, přestože si umím představit lepší herečku než veskrze průměrnou Jennifer Garner. Obecně platí, že čím vážnější polohu tenhle kousek během své stopáže zvolí, tím líp funguje. Celkový dojem: 55 %. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Špičkový a originální film. Tohle slovní spojení dělá ze snímku něco, co je třeba vidět. Ač Invention of lying obsahuje spoustu mínusů a úplně vypiplané to určitě není, tak nabízí spoustu skvělých myšlenek, které jinde k vidění nejsou. Velmi vyšperkovaný scénář mě dosta, aniž by mi nějak vadila romantika, na kterou se ke konci dost tlačí. Možná už jsem tak nenáročný divák, že prostě sežeru vše, co dostanu pod nos. Ovšem možná, že ta originalita a spousty nápadů prostě potlačili malé nedostatky. Já se u filmu nenudil ani chvilku a moje hlava také ne. Oba tedy dáváme za hezké 4 hvězdičky. Velmi příjemné oživení. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že jde o docela dobrý nápad tu moc pozitiv bohužel nevidím. Ricky Gervais rozhodně nepatří mezi moje oblíbené herce a často mi je dost nesympatický. Do hlavní role se mi nehodí už vůbec. A jelikož tenhle film stojí hlavně na něm, nebylo tu nic, co by na mě udělalo dobrý dojem. A to nemluvím o nedomyšlených situacích, které by tvůrci určitě zvládat měli. 1,5 * ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Před první klapkou, v březnu 2008, založil Ricky Gervais na svých stránkách blog, který provázel fanoušky průběhem natáčení filmu. Stal se tak populárním, že ho Gervais udržel i po natáčení jako svůj osobní blog a píše ho aktivně dodnes. Za týden si ho přečte přes půl milionu lidí. (don corleone)
  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)
  • Aby režisér, scenárista a představitel hlavní role Marka Bellisona, Ricky Gervais, dostal do filmu pro roli Jima Philipa Seymour Hoffmana, poslal mu tento email: „Drahý Philipe, zahraješ si prosím v mém novém filmu? Máme hodně nízký rozpočet, protože jsem utratil všechny peníze za nové implantáty varlat, ale nedívej se na ně jako na moje varlata, dívej se na ně jako na naše varlata." (HellFire)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama