foto

Tina Fey

  • nar. 18.5.1970 (46 let)
    Upper Darby, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Elizabeth Stamatina "Tina" Fey je americká herečka, komička, scénáristka a producentka. Za svou kariéru stačila získat 5 cen Emmy, 2 Zlaté glóby, 3 ceny Screen Actors Guild (SAG) a 4 ceny Writers Guild of America. Po absolvování University of Virginia v roce 1992, se přestěhovala do Chicaga a vstoupila do improvizační skupiny komiků jménem The Second City.

V roce 1997 se Tina Fey stala autorkou skečů v komediální televizní show SATURDAY NIGHT LIVE (SNL), v roce 1999 pak povýšila na pozici hlavní scénáristky pořadu. O rok později se začala pravidelně objevovat i na obrazovce a rošířila řady protagonistů show.

Rok 2006 znamenal pro Tinu Fey velký obrat. Po opuštění SNL vytvořila vlatní televizní seriál 30 ROCK – situační komedii odehrávající se v zákulisí televizní show. Tina Fey v seriálu hraje Liz Lemon, hlavní scénáristku fiktivního komického pořadu TGS with Tracy Jordan. V 30 ROCK také hrají například Alec Baldwin, Jane Krakowski a během uplynulých 3 sezón v seriálu hostovali například Steve Martin, Salma Hayek nebo Oprah Winfrey.

Tina Fey si odbyla svůj filmový debut v roce 2004, vedlejší rolí ve filmu PROTIVNÝ SPROSTÝ HOLKY, jehož scénář také sama napsala. V roce 2008, pak hrála v komedii BABY MÁMA spolu se svou kolegyní ze SNL Amy Poehler.

V tomtéž roce se Tina Fey celosvětově proslavila svou nápadnou podobou tehdejší prezidentské kandidátce a Aljašské guvernérce Sarah Palinové, kterou ztvárnila v několika epizodách SNL s Amy Poehler v roli Hilary Clintonové. Tato role jí zajistila obrovskou popularitu, včetně obálky časopisu Vanity Fair na níž jí zvěčnila fotografka Annie Leibovitz.

Tina Fey má dceru a spolu s manželem žijí v New Yorku.

Beagle

Herecká filmografie

2016 Americká reportérka
2015 Sisters
Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
2014 A zase ti Mupeti!
Co by kdyby
2013 Admission
Awesomes, The (TV seriál)
Zprávař 2 - Legenda pokračuje
2010 Megamysl
Noční rande
2009 Elmo and the Bookaneers
Umění lhát
2008 Baby Máma
2007 Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film for Theaters
Phineas & Ferb (TV seriál)
2006 Man of the Year
Pivní liga
Studio 30 Rock (TV seriál)
2004 Protivný sprostý holky
2002 Martin & Orloff
1998 Upright Citizens Brigade (TV seriál)
1989 Simpsonovi (TV seriál)

Dokumentární

2015 Království opic
Live From New York!
2014 Lennon or McCartney - a.z.
2013 Elaine Stritch: Shoot Me
2007 Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
2006 Božské dorty (TV seriál)
2001 Second to None (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2015 Creative Arts Emmys (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
2014 Finding Your Roots with Henry Louis Gates, Jr (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
65. Emmy Awards (TV pořad)
2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
Comedians in Cars Getting Coffee (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
Módní styl hvězd (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Marriage Ref, The (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
61. Emmy Awards (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
Night of Too Many Stars: An Overbooked Concert for Autism Education (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 Saturday Night Live: The Best of Saturday TV Funhouse (TV pořad)
The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 A.S.S.S.S.C.A.T.: Improv (TV pořad)
Saturday Night Live: The Best of David Spade (TV pořad) - a.z.
2004 Saturday Night Live: The Best of Christopher Walken (TV pořad) - a.z.
Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell - Volume 2 (TV pořad)
2003 Night of Too Many Stars (TV pořad)
Saturday Night Live Weekend Update Halftime Special (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell (TV pořad)
SNL Remembers John Belushi (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1969 Sezame, otevři se (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(203)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace