Reklama

Reklama

Mé jméno je Nikdo

  • Itálie Il mio nome è Nessuno (více)
Trailer 1

Zkušeného pistolníka Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už nebaví být ustavičně ve střehu a dokazovat náhodným mladým puškám svou rychlost. Chce se jen sejít se svým dávno ztraceným bratrem a pak navždy odplout do vysněné Evropy. Do cesty se mu ovšem postaví vynikající střelec a vtipálek, který si říká Nikdo (Terence Hill) a má docela jiný plán ohledně Beauregardova osudu. Začíná záchranou života a končí pistolnickým soubojem dvou modrookých střelců v pravé poledne... Spaghetti western říznutý klasickou italskou komedií natočil v koprodukci Itálie, Francie a Západního Německa režisér Tonino Valerii, někdejší asistent režie u dolarové trilogie Sergia Leoneho. Jeho vliv je patrný zejména v úvodní scéně, namísto opisování jde však u Valerie spíše o poctu a dál se snímek ubírá vlastním směrem. Rozkročený mezi taškařicí nad nejznámějšími westernovými klišé a nostalgií nad mizející érou nespoutaného Divokého západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

pevico 

všechny recenze uživatele

Právě jsem asi narazil na film, kdy začal být western i debilní (říkají tomu špagety, což nechápu a nikdo mi to nevysvětlil)..a stejně tak jako nemusím pokrm, tak ani tenhle druh westernu mi nic neříká. A nezachrání to tady ani hudba Ennia Morriconeho, taky se nijak nevytáhl. Zkrátka není nad klasické westerny! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I mistř tesař se někdy utne. Naštěstí když se utne režisér Leonova formátu, tak vznikne stále ještě dostatečně kvalitní snímek (jakkoli v něm ve výsledku neměl asi prsty zase až tak moc). Rozpačitý výsledek zapříčiňuje špatně obsazený, a zde zoufale nevýrazný, Henry Fonda. V jeho roli by to chtělo spíše někoho formátu Clinta Eastwooda. Druhým a podstatnějším problémem je nerozhodnost filmu čím chce být. Jsou tu dramatické, oddychové, čistokrevně komediální i parodické prvky, ale dohromady dvakrát moc neštymují. I když odkazy (nejen) na Sama Peckinpaha jsou vydařené. Přesto jde o dobrý western, který však funguje spíše v samostatných scénách (a těch dobrých tu nakonec není zrovna málo - již jen ta úvodní sekvence je dokonalost sama) než-li jako celek. Ovšem ke kameře a hudbě Ennia Morriconeho, byť i ta nedosahuje kvalit jeho nejlepších kompozic, nelze mít žádné výraznější námitky. Slabší čtyři *. ♫ Hodnocení OST: 4/5 ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Westernová křeč. Ačkoliv film začíná úvodní sekvencí tak dlouhou a uměle natahovanou, až hraničí s parodií, v žádném případě není komedií. Tohle píšu hned zkraje, při plném vědomí i při vědomí faktu, že je všude okolo uváděn opak. Nejde o to, že by mi nepřipadal vtipný, nepřipadal mi vtipný záměrně a často. Nějaký ten „mimoděk“ vtípek sem tam obsahují i zcela vážné Leoneho spaghetti westerny, jejichž styl je zde buď hodně, hodně neumětelsky parodován, anebo obstojně napodobován. Ne všechny filmy, v nichž hraje Terence Hill jsou komedii, ne všechny filmy, v nichž hraje Henry Fonda jsou dobré. Dobrá, a to za jakýchkoliv podmínek, je hudba Ennia Morriconeho. A snad ještě pár starosvětsky leoneovských scén a závěrečné postesknutí nad dobou podléhající neustálým změnám. Ambice tvůrců příběhu o člověku, který si na náhrobek nechá vytesat „Nobody was faster than me“, byly neskromné, v tom bych viděl hlavní kámen úrazu a důvod nefunkčnosti Nikoho jako celku. 55% Zajímavé komentáře: Cervenak, ArdathBay ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

POŘÁD SI HRAJEŠ? Tak tato otázka je naprosto přesná, protože Terrence Hill je zde opravdu velice hravý a tato jeho vlastnost je ve světě chladného divokého západu velkým osvěžením. Nejsem zrovna fanda westernů a nedokážu je brát dostatečně vážně. Takže pokud je v nich přítomný humor vůbec se nezlobím. A tady mě Terrenceho vylomeniny se střílením do sklenic, sebráním jablka batoletu apod. v první polovině velice bavily. Odlehčená je i Morricconeho rozverná hudba a v některých chvílích i tvůrčí nápady (honička ve skladu ze zrcadly.) Díky těmto odlehčeným prvkům se film dá v pohodě dosledovat. Jinak jsem ale ve vážně míněných scénách jsem hlavně trpěl nudným westernovským nádechem, rozvláčností, zmateným dějem a přílišným natahováním. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nesurody mix klasickeho Leoneovskeho westernu v ktorom pistolnici na seba pol hodinu neznesitelne mieria a potom sa behom sekundy postrielaju a standardnej fackovacej komedie s Terence Hillom, ktory si tu z Leoneovskeho chrabreho pistolnika Henryho Fondu robi cely cas srandu. Najskôr film uplne neuspokoji fanusikov ani jedneho z tychto zanrov. Na western je to malo seriozne a na Hillovsku komediu je tu malo bitiek a humoru. Ale rozhodne to stoji za zhliadnutie, lebo taky divny mix sa len tak nevidi a v jednotlivostiach to funguje zakazdym nadpriemerne. Potesi aj skvela rozverna Morriconeho hudba. Bavil ma vtip s neustale sa prehanajucimi 150timi zaporakmi. Tych par bitiek je prevedenych spickovo. Ja by som bol radsej, keby to bola klasicka komedia, ale aj tak nelutujem, ze som to videl. 6/10. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

  • Film se natáčel 9 týdnů v Americe, 5 týnů ve Španělsku a 3 týdny v Itálii. (Hennes)

Související novinky

Reklama

Reklama