Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka

  • USA The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader (více)
Trailer 1

Vraťte se do světa zázraků a kouzel C.S. Lewise ve třetím pokračování oblíbené série mísící prvky fantasy a dobrodružství Letopisy Narnie. Jednoho dne Lucinku a Edmunda Pevensieovy společně s jejich bratrancem Eustacem spolkne obraz a přenese je zpátky do Narnie. Tady se všichni tři s králem Kaspianem a jeho urozeným myšákem Reepicheepem nalodí na velkolepou loď Jitřní poutník a vyplují na cestu k tajemným ostrovům. Odvážní mořeplavci se utkají s mystickými tvory a znovu se shledají se lvem Aslanem na misi, jejíž výsledek určí osud celé Narnie! (HBO GO)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (527)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je hrozná škoda, že tuhle sérii zahubili už dvě studia, ale na druhou stranu Jitřní poutník vede celou narnii do hlubin televiznosti, že na pár místech vypadá jako Xena, akorát s větším rozpočtem, horším scénářem a nulovým počtem vykozených amazonek. Ne, není to odpad, je to průměrné dobrodružné fantasy, ale bohužel na mnoha frontách nefungující a celá výprava je poněkud nudná a absolutně nezajímavá, což je problém adaptace, ne předlohy. Ovšem kdyby sérii natočil někdo znova (a klidně chronologicky, ať zase nemusíme koukat na to, jak děcka lezou do skříně jako na první věc), tak bych se nezlobil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ničo nové pod slnkom. Opäť po všetkých stránkach priemerné fantasy dobrodružstvo, z ktorého by som to fantasy rád škrtol, pretože až na pár nepodstatných postavičiek a pár trikov nereprezentuje tento žáner takmer nič. Celkovo je príbeh i réžia samotná dosť priemerná a pocit spokojnosti sa láme niekde na hranici 12 rokov. Trápne vyznievajú detské tváre, ktoré sa s vytaseným mečom snažia vyzerať drsne a kvôli prístupnosti sledujeme množstvo šermiarských súbojov a kaskadérskych kúskov, kde nikto nikoho nezabije a krv si môžte iba domyslieť. Je to hlavne pre deti, chápem, ale prečo akčnú scénu vždy podať ako šermiarsky súboj? Záverečné 10-15 min. lúčenie mi tiež išlo na nervy a ako jediné pozitívum som bral herecký výkon a prirodzenosť v prejave Willa Poultera. Ak by som mal 10 rokov, hodnotím štyroma hviezdičkami, už som ale podstatne starší, takže za seba hovorím dve. Deti boli ale spokojné, preto dávam taký rodinný priemer. 50%. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Po příšerném druhém díle o něco lepší - přesto velice průměrné - pokračování. Snad ani nemá smysl se více rozepisovat, prakticky se jedná o kopii předešlých dobrodružství s rodinou Pevensiů v polovičním obsazení, avšak s přidanou hodnotou (brachánek Eustace). Pachuť křesťanské agitky mi zde přišla největší z dosavadních dílů. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Bratranec Eustac je tlama k pohledání a svojí protivností představuje pro Lucku vážného konkurenta. Nic proti křesťanské alegorii, ale podávat poselství filmu tak polopatisticky jako zde, to mi připadá že tvůrci už předem považují diváky za blbce, kterým je třeba všechno důkladně vysvětlit a nejlépe několikrát zopakovat. A těch tisíckrát obehraných klišé a patosu bylo v "Plavě Jitřního poutníka" na můj vkus také až příliš. Ale pár slušných okamžiků by se snad našlo a nad celou sérií zatím určitě není třeba lámat hůl - příště to snad bude lepší... ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Tvůrci pochopili, že nemá smysl tahat děcka po Narnii dvě a půl hodiny jako v případě druhého dílu a výrazně zkrátili stopáž, což je více než chválihodné. Nová postava Eustaceho je protivná, jinak nic nového pod sluncem co se týče hereckého ansámblu. Z akčního bojového finále s mořským hadím monstrem usuzuji, že se tvůrcům líbil krakenovský souboj ve třetích Pirátech z Karibiku, na které jsem si v průběhu díky podobným scénám několikrát vzpomněl. Třetí Narnie neurazí, nenadchne a odezní stejně rychle, jako tajemná zelená mlha nad mořem. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (8)

  • Architekt Barry Robison chtěl vzdát hold všem, kteří pracovali na titulní lodi, a tak po dohodě s producenty a režisérem nechal pod nápis na vrcholu stěžně vepsat jejich jména. (pavlikv)
  • Ve staré verzi knižního překladu se loď jmenuje „Cestovatel do úsvitu“. (Karlosik_4)
  • Mezi filmem a knihou lze najít několik rozdílů. Ve filmu například dostane posádka za úkol položit sedm mečů na Aslanův (Liam Neeson) stůl, aby porazili zelenou mlhu. V knize se však tyto meče vůbec nevyskytují. (Lokitre)

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Narnie dostane další šanci

Narnie dostane další šanci

02.05.2017

Z Letopisů Narnie měla být fantasy série konkurující Harrymu Potterovi, bohužel to ale nevyšlo. Studio Disney značku zařízlo poté, co měla dvojka málem poloviční výdělky, a prodalo práva 20th Century… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama