Reklama

Reklama

VOD (1)

Válečný snímek Ďábelská brigáda (1968) byl inspirován historií skutečné vojenské jednotky, složené z kanadských dobrovolníků a neukázněných amerických rekrutů, jež měla být původně vysazena v Norsku. Válečná situace se sice změnila, ale plukovník Frederick, velitel pověřený vycvičením a vyzbrojením brigády, neúnavným přesvědčováním svých nedůvěřivých nadřízených dosáhne svého. Brigáda zůstane pohromadě a stmelí se do obávané bojové jednotky, jež se stala postrachem nepřátel na italské frontě. Film, ve kterém nechybí řada humorných situací, se snažil navázat na mimořádný úspěch obdobného Aldrichova dramatu Tucet špinavců (1965). Vedle Williama Holdena v roli Fredericka se tu objevili i další známí představitelé, Cliff Robertson (velitel Kanaďanů Crown), Vince Edwards (major Bricker), Claude Akins (násilník Rockman) nebo Richard Jaeckel (bývalý cirkusák Greco). V úlohách vysokých spojeneckých důstojníků se mihnou herecké hvězdy Michael Rennie, Carroll O’Connor a Dana Andrews. Režisér snímku Andrew V. McLaglen (nar. 1920) byl synem slavného herce irského původu Victora McLaglena a z jeho rozsáhlé tvorby známe u nás především westerny McLintock! (1963), Shenandoah (1965) a Bandolero (1968). Ďábelská brigáda vznikla v produkční společnosti Davida L. Wolpera (1928–2010), významného nezávislého tvůrce, který léta působil v rámci hollywoodského systému. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Apophis 

všechny recenze uživatele

Tak tento film si určitě zaslouží čestné místo v v platinové přihrádce pomyslného archivu nejlepších válečných filmů. Příběh je podle skutečné události (což ovšem bohužel mnohdy nezaručuje, že bude film kvalitní...) Děj je velmi dynamický a bohatý - střídají se tu scény ukazující výcvik, scény bojové a mnohdy i humorné [ovšem vkusné, nikoliv uměle implantované, ba přímo přeplácané (jak mnohdy pozorujeme v současných amerických filmech)]. Celý příběh působí reálným dojmem, neukazují se tu ani "hrůzy války", ani se naopak z hrdinů nedělají supermani (viz část mého komentáře k Bitvě o Británii). Herecké výkony jsou vyrovnané, mnohdy si jejich postavy přímo "zamilujete", což u válečného filmu není moc dobrý nápad... Shrnu-li to, nemohu dát Ďábelské brigádě jinak než 5* za scénář, objektivitu, herce i kvalitní bojové scény...[zapoměl jsem na něco?? :-)) ] ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

První hodina a čtvrt je strašně nudná podívaná na výcvik nevychovaných vojínů v táboře. Pak najednou nastane obrovský skok, když se děj ocitá v Itálii. Závěrečná bitva je už skvělá podívaná. Přesto to nemění mé pocity z počátku filmu, kdy asi 70% filmu jsou nezáživné. [794. hodnocení, 63. komentář, 72%] ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný film o spojení dvou zcela odlišných národů do jedné speciální bojové jednotky. Přes počáteční nevraživost a neustále rozpory se obě skupiny nakonec skamarádí (kde jinde než-li v hospodě). Pěkné je první setkání se skotskou skupinou, která vchází do táboru hrající na dudy velmi oblíbenou skladbu. Na konci mi bylo líto mladého důstojníka, který šel vyjednávat kapitulaci a byl zákeřně zastřelen zbabělým náckem...Opravdu velice příjemný film. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

V zanri mi tu chýba oznacenie komedia, lebo cela prva polovica, ktora sa venuje vycviku je strasne vtipna. Spickovanie medzi americkymi gaunermi a uhladenymi kanadanmi je plne vtipnych situacii. V druhej polovici dôjde na bojove sceny a aj ked postavy zacnu umierat, tak to stale pôsobi roztomilo a nejaka depka z bojovej vravy nehrozi. Z postav ma najviac zaujal Richard Jaeckel, ktory tu predvadza skvele fyzicke kusky. Trochu ma sklamal William Holden, ktory tu predvadza len priemerny vykon. Zvysok postav celkom zabavny a skoro kazdy tu ma nejaku zaujimavu scenu. Vysledkom je prijemny nadpriemerny komedialne ladeny vojnovy film v style filmu Tucet špinavcov. 6/10. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Je to jak píší ostatní kopírka Tuctu špinavců. To znamená výcvikový film, ve kterém velitel dostává za úkol vycvičit speciální jednotku z lumpů, kriminálníků a hajzlíků a oproti Tuctu tady nejsou prakticky žádní slavní herci. Jen víceméně nevýrazní Holden a Robertson. To ale neznamená špatný film. První výcviková polovina se nese ve vtipném duchu, protože američani se rvou, vymýšlí kraviny a navíc soupeří s nadutými perfektními Kanaďany. Obzvlášť geniální je dvojice Rockman a Peacock, kteří nevynechají jedinou chvilku aby do sebe nešili (a samozřejmě se z nich stanou nejlepší kamarádi). Pak nastane "teambuilding", což znamená hospodskou rvačku s nadutými dřevorubci a druhá půlka je akční. Naprosto úchvatné "stealth" obsazení městečka, napínavá horolozecká pasáž a krvavé finále v horách s pár obětmi. Svižné, místy vtipné, se zajímavými charaktery, trošku překvapivým trénikem bojového umění a ve finále akční. Prosto v pohodě válečný film, ve kterém mi nic nechybělo. ()

Galerie (124)

Zajímavosti (7)

  • Tanky, které použivá německá armáda, jsou americké tanky M48 Patton. Ve filmu se objevily letadla Supermarine Spitfire a de Havilland Mosquito. Zbraně použité ve filmu byly: kulomet BAR, MG-42, samopaly MP-40, Thopson, pušky Mauser, Lee-Enfield, M1 Garand, pistole Colt 1911 a Luger p08. (K98)
  • Hlavný hrdina Robert v podaní Williama Holdena nosí hodinky značky Longines Admiral Automatic. (dyfur)
  • Mapa Evropy visící v plukovníkově kanceláři ve skutečnosti zobrazuje poválečnou Evropu. Dobře viditelné je na ní například Československo bez Podkarpatské Rusi nebo nově ustanovené polské hranice. (Arccos)

Reklama

Reklama