Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (537)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Ani se neodvažuju domyslet, jakou ještě víc legendární a hlavně nepolapitelnou gangsterskou dvojici by spolu Cassel a Mesrine utvořili, kdyby se ovšem poněkud neminuli v čase. Byla by z nich morbidní, ale všemi zbožňovaná siamská dvojčata na vítězoslavném tažení bankami, zaplivanými bordely jakož i těmi nejvíc nóbl podniky. Role Mesrina a role sedláka Josepha ve filmu Satan jsou mé dva nejoblíbenější Casselovy kousky. Známá věc: Satan byl odjakživa Veřejný nepřítel číslo jedna ! ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepovažují první díl za předehru před výtečným a završujícím epilogem. Už první díl je úžasný; od první do poslední minuty. ____ Překvapivé je zejména nasazení filmu. Vyprávění se u ničeho nezastavuje, nikdy se neohlíží zpět a neustále spěje kupředu, přitom u četných zkratek a elips nemáte pocit, že by vás režisér se střihačem o něco ochuzovali. Konflikt mezi krátkými scénami a ostrým střihem řeší film velice mazaně – nesourodé scény spojuje postava Vincenta Cassela (pohledem na něj se končí i začíná) a naopak „střih" provází i scény samotné, to když Vincent „bouchne“ a takříkajíc rozdělí scénu na před a potom. Důrazem na jednu postavu se blíží diptychon Veřejný nepřítel č. 1 De Palmovým opusům Zjizvená tvář a Carlitova cesta s podobně dominantní figurou, Al Pacinem, a vzdaluje kolektivním mafiánkám Scorseseho nebo Coppoly. Mimochodem, Vincent Cassel, vezmeme-li to z fyziognomického hlediska, je sexy proto, že má podlouhlý obličej, ale daleko od sebe posazené oči. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nie som 5933, som Jacques Mesrine a seriem na teba!".... Takto hustý je náš gangster vo väznici, kde hneď na to dostal tvrdú lekciu a ukážku toho, kto je vo väznici pánom. Naplánuje útek, ktorý nebol jeho prvý, ale ani posledný. Mesrine je v podstate prvotriedny gangster, ktorý sa vynájde v každej situácii, drží svoje slovo a vyžíva sa v tom ako zapĺňa titulné stránky novín, ktoré ho nazvali verejným nepriateľom č.1... "Počujete to, číslo1!" Sebavedomie mu nechýbalo. Po dlhej dobe vznikol naozaj poctivý gangsterský film, ktorý zaberá dlhé časové obdobie Mesrinovho vzostupu i pádu. Úloha ako ušitá Casselovi na mieru, mu vyniesla niekoľko ocenení a právom. Film ma nenudil, napriek tomu, že hneď v úvode vidíte záver filmu, aj keď nie úplne celý. Výkyvy alebo pokles kvality medzi filmami som nepostrehol, obidva diely sú vzácne kvalitatívne vyrovnané, to sa nestáva často. Vzhliadol som obidva diely po sebe, ale chce to venovať mu takmer štyri hodiny. Mne to zbehlo ako voda a aj z tohto dôvodu dávam plné hodnotenie. Dvd so slabými bonusmi. 100%. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Brilantní zločinecká story, ozářená výborným Casselem jako neuvěřitelným Jacquesem Mesrinem. Charismatický, přímočarý, krutý - hodně silný charakter, tak nebezpečný jak nemá co ztratit. Styl vyprávění je sice skokovitý, ale díky tomu se toho za 100 minut stihne odehrát hrozně moc. Pořád se něco děje a navíc je to celé velmi poutavě natočené. Navíc tím tato pařížsko-kanadská kriminální krasojízda zdaleka ještě nekončí. 8,5/10. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Od novodobého francouzského filmu tak nějak podvědomě čekám buď dementní scénář + velký rozpočet nebo experimentální, alternativní, nepochopitelný scénář natočený tak stroze, že je skoro k nekoukání. Veřejný nepřítel je ale ukázkou skvělé filmařiny po všech stránkách. Příběh stojí a padá s hlavním hrdinou, který patří k těm zloduchům, které si zamilujete (Mesrina pravděpodobně v momentě, kdy se s neuvěřitelnou drzostí vydává za policejního inspektora). Scénář ukazuje jeho temné stránky (pomsta manželovi Mesrinovy oblíbené prostitutky), ale nenechá vás na pochybách, že ta brutalita a vztek nevznikly samy o sobě (výslech v Alžírsku, samotka ve věznici, urážka manželky). A chvílemi je Mesrin tak milý a šarmantní, že byste mu skoro odpustili. A jako nefanynka Depardieua musím dodat, že střízlík Cassel tuhle "ikonu" francouzského filmu přehrává v každé scéně. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení probíhalo ve Francii v Clichy v departmentu Hauts-de-Seine a Paříži, dále ve Španělsku v L'Escala v provincii Girona v Katalánsku, v USA v Monument Valley v Arizoně a v Kanadě v Montreélu v provincii Québec. Natáčelo se od května 2007 do ledna 2008. (noelcoward73)
  • Predlohou k filmu sa stala kniha Inštinkt smrti napísaná Jacquesom Mesrinom vo väzení v r. 1977. (corona)
  • Vincent Cassel měl během natáčení přibrat 20 kilogramů, poněkud postup změnil, nejdříve zhubnul 9 kilogramů a pak během natáčení postupně přibíral. (Snorlax)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama