Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Výlet je vlastně deníkem jedné zvláštní rodinné výpravy. Ovdovělá matka, dvě dospělé, tápající dcery, snad až příliš hodný zeť, temperamentní babička a malý vnuk - tihle všichni se nasoukají do dvou aut a vyrazí z Rakovníka směrem na Slovensko, aby vyhověli otcovu poslednímu přání. Fádní rodinná povinnost se ovšem brzy začne měnit v putování, které má změnit vše, co následuje. A tak zatímco do stařičkého Wartburgu a nablýskaného Renaulta nasedá nesourodá skupina lidí, z nichž každý má už svůj život a svoje problémy, samotná cesta se stává důkazem toho, že pokud se její účastníci neotevřou a nevyřeší minulost, nepohnou se z místa ani jejich osobní životy. (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Poslední přání zesnulého otce je důvod, proč se jeho žena i s matkou, dvěma dospělými dcerami, zeťěm a vnukem vydávají na dlouho cestu z Rakovníka až na Slovensko, aby tam mohla být uložena urna s jeho popelem. Cestu, od které každý očekává něco jiného, nakonec umožní všem lépe poznat sama sebe i své nejbližší ... S Alicí Nellis je to jak na houpačce. Jednou se mi její film líbí, a moc, a podruhé je jeho sledování pro mne utrpením. Výlet naštěstí patří k těm zábavnějším, ať už samotným příběhem (i když zápletka sama o sobě moc veselá není), hereckým obsazením (Iva Janžurová a obě její skutečné dcery si skvěle padnou do noty) a spoustou menších či větších zábavných scének (slovenské hranice, pomoc s autem v bahně (a minirole Aňy Geislerové a Kryštova Hádka)). Nejvíce mne ale dostal samotný závěr filmu, i já, starý a protřelý cynik, jsem slzu uronil. Alici Nellis se tentokrát povedl zásah do černého... ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Příjemná a občas i vtipná a vkusně dramatická ukázka ze života jedné obyčejné české rodiny. Možná by byl i příhodný titul road movie, když urazili takovou dálku z Rakovníka na Slovensko(mimochodem díky tomuto filmu si snad začnu myslet, že jsou Slováci pěkní megeráci :-D)a v Pusinkách pouze přes dvě vesnice, ale tak tedy to asi "není" ta pravá definice road movie :-D. Popravdě jsem se dívala hlavně kvůli obsazení Kryštofa Hádka, ale to mě ani nenapadlo, že se zjeví všeho všudy na pět minut a řekne dohromady tak 5 slov. Mě docela i baví sledovat mizérie normálních rodin u kterých bych v jejich situaci pravděpodobně nebyla schopna normální reakce, ale sama se tomu u filmu zasměji. A děkuji Alici Nellis za můj již druhý příjemný filmový zážitek(Perfect Days). ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Výlet byl ve své době zjevením. Alice Nellis se totiž ukázala jako mimořádně schopná práce s charaktery a tvorby uvěřitelných životních komplikací a mezilidských konfliktů. A také objevila pro český film Igora Bareše. S opakovaným shlédnutím ten film již nepřináší nic nového, kvalitní řemeslo je to ale stále... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl hodně nudnej výlet. Na těch několik málo podařenejch vtipů připadá zhruba stejnej počet vyloženě trapnejch momentů. Ale zvládnul jsem to dokoukat na jeden zátah. I když u toho natahovanýho a překombinovanýho závěru už jsem jenom odpočítával minuty do konce. Jinak celkem slušně zahráli Bareš s Janžurovou. Naopak dcery Janžurový moc hereckýho talentu nepodědily. Obzvlášť ta tlustá. A opravdu nepochopim, jak může někdo natočit takovou blbost, že slovenský celníci dokážou z malýho techničáku vyčíst, kdy bylo auto na emisích. 35% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tady to Alice Nellis skutečně vychytala. Ačkoliv je otázka nakolik je to její zásluha a nakolik těží z (jak jinak než) vynikajícího výkonu Ivy Janžurové v interakci s jejími skutečnými dcerami. Igor Bareš se taky nenechal zahanbit, a zalidněnost zvláštními postavičkami je přesně taková, jaká by vás napadla u sloganu "Road movie po česku, po žensku". Kdybyste si ten slogan měli představit v tom nejlepším smyslu, samozřejmě:) Mně to víc než vyhovovalo. 80% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Z filmového festivalu v Paříži (2003) si Výlet odvezl tzv. Velkou cenu, jež je spojena s odměnou v podobě propagační kampaně pro vítězný film v hodnotě 100 000 eur. (hippyman)
  • Iva Janžurová dlouho odmítala hrát v tomto filmu spolu se svými dcerami (Theodora Remundová, Sabina Remundová), protože se bála toho, že by její dcery byly nařčený z toho, že si je jejich matka prosadila do filmu. S rolí souhlasila až poté, co ji režisérka Alice Nellis přemluvila s tím, že ve filmu potřebuje využít jejich reálného rodiného vztahu. (Chevees)
  • Film byl oceněn dvěma Českými lvy: Scénář (Alice Nellis) a Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli (Iva Janžurová). (M.B)

Reklama

Reklama