Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický snímek, jehož námětem je chlapecká prostituce. Patnáctiletý Marek opouští svého autoritativního otce a vlakem se vydává do Prahy. Krátce po příjezdu se ho ujímá zkušený pasák, díky němuž naivní mladík proniká do nového prostředí a záhy se stává prostitutem. I když prožívá chvilkové opojení z peněz a blahobytu, nakonec se ponížený a zoufalý uchyluje k drogám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (254)

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Je docela těžké takovýto počin hodnotit. Vzbuzuje odpor a zároveň úžas. Zvlášť partner na něj po prvním zhlédnutí nemůže zapomenout a děsivé a tvrdě realistické scény se mu vybaví pokaždé, co slyší název filmu. Příběh je krutě syrový a popisuje devadesátá léta v Praze z té horší stránky. Čert vem nějaké podvody nebo mafiány. Mladí kluci se pod pasáky neváhají vrhnout do prostituce za vidinou balíku peněz a naprosto tím ztratili svoji důstojnost. Za klíčovou považuju scénu ve druhé polovině filmu, kdy se otec pokouší Marka hledat, ale osloví ho mladý kluk, který mu nabízí sex. Že ve filmu hrála spousta neherců, mi ani tak nevadí. O to víc působí film autentičtěji. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Devadesátková Praha jako předpeklí pervitinu, zdrogovaých prostitutů a vyjetých turistů ze západu s divnými choutkami. Místy ta temnota a dekadence postav jde až do absurdna, což tomu filmu bohužel ubírá -- chci věřit, že se dívám na reálné záznamy tehdejší situace prostitutů, ale přes všechny ty obskurní figurky nějak nemůžu. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Bráno ze zpětného pohledu je to v českém prostředí unikátní snímek, který těžko bude hledat srovnání. Námět i způsob natáčení uchoval v sobě těžko popsatelné devadesátá léta v ČR. Peníze, perverznost, dekadence, drogy, špína a zkaženost společnosti, která se poptávala po všem, co bylo zakázané a mohla si to snadno koupit na ulici nebo před Hlavním nádražím v Sherwoodu vysublimovala v Mandragoře. Hnusný postkomunistický hlavák a v něm odpad společnosti nabízející servis "slušným" tátům od rodin. To přetrvalo dodnes, jen je to trošku míň vidět a bahnhof se spravil. V parku svého času nebyl problém zahlédnout známé herce či politiky. Zanedbaný zfetovaný kluk na rychlovku...jo to (bylo) je jen pro fajnšmekry. Ve filmu se objevují i známé figurky pražské sexuální žumpy. Třeba Krysa, ta si u některých mých známých vydobyla kultovní status ;) . 78%. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Tedy, tuším že s inteligecí a vyjadřovacími schopnostmi těhlech ztracených lidí to asi není nijak slavné, přesto mi veškeré dialogy přišly až přehnaně dementní a primitivní. O hereckých výkonech nemluvě. Kvůli tomu jsem filmu nic nevěřila, nic jsem necítila, koukala jsem na to celé jen jako nezaujatý turista, žádný hlubší dojem. Možná dobré jako reportáž, takhle to ale nefunguje. Trochu to zachraňuje výborná hudba. Takže, není to špatné, ale není to, na co si to hraje a co to být mělo. Žádnou šokovanost, či lítost nečekejte, byť ty obrazy k tomu by tam byly. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

6969 hodnotenie na čsfd. Už iba kvôli takýmto číslam si to doslova pýtalo film, ktorý by sa točil okolo sexu. Nakoľko však pornografické filmy nesledujem, chcelo to niečo kontroverzné. Film Mandragora takým rozhodne je. Je vidieť že film vznikol v časoch, keď sa pod tvorbu autorov ešte podpisovali roky normalizácie a komunistického režimu, nakoľko od jeho pádu ešte v časoch natáčania neubehlo príliš veľa rokov.Zároveň výnimočne hodnotím film po pozretí jeho polovice, pretože aj napriek tomu že je to iba film a že herec bol v tom čase už dospelý a za 15 ročného chlapca iba vystupoval mnohé scény boli pomerne znepokojivé, pretože boli reálne. Pád komunizmu využili "obchodníci" s bielym mäsom dokonale a netýkal sa iba žien ale bohužiaľ aj detí.Sadistické zneužívanie malého chlapca vo Švédsku známe ako Bjornov záznam, ktorý bol nakoniec chlapcom z bývalého ZSSR ktorého progresívny obyvatelia Západnej Európy pre potešenie svojich klientov po zneužití aj vykastrovali a nakoniec zabili bolo nepochybným znakom toho že sa otvárajú brány nového trhu. To by však bolo na dlhšiu úvahu. Niektoré konverzácie a momenty vo filme sú pomerne trápne a nedosahujú úroveň podobných filmov Swinki či Lilja4ever, avšak na rok vzniku sú na naše pomery rozhodne vydareným kontroverzným filmom. Uvidím či po druhej hodine zmením názor, ale v tej prvej Marekov ošiaľ a túžba po bohatstve narazia na krutú realitu tohto priemyslu.Avšak na jedno sústo som tento film nedal a to som zvládol na posedenie aj Srpski film či 120 dní Sodomy. Aktualizácia komentára po dorazení druhej hodiny filmu - nechýbalo veľa a filmu by som dal plný počet, najm§ vďaka skvelému záveru, ale niektoré momenty boli predsa len o niečo slabšie. Napriek tomu vďaka odvážnej téme je spolu s Perníkovou vežou Mandragora jedným z najlepších českých filmov natočených po rozdelení Československa. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • David Švec byl do filmu vybrán z důvodu jeho zkušeností s drogami. (prometheusll)
  • Na začátku filmu přijíždí Miroslav Čáslavka do Prahy vlakem od Plzně - jede přes Vyšehradský železniční most směrem ze Smíchova k Vyšehradu. Zhruba po půl hodině však odpovídá Davidu Švecovi, že je z Přerova. (ČSFD)
  • Natáčelo se i v bývalém Eurobaru v Ústí nad Labem, který byl svého času místem pro setkání gayů a lesbiček. Natáčelo se i na zámku Hrádek u Nechanic. (AmonK)

Související novinky

Reklama

Reklama