Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

5150 

všechny recenze uživatele

Řadím vedle DOBRODUŽSTVÍ POSEIDONU a SKLENĚNÉHO PEKLA do špičky mého oblíbeného žánru katastrofických filmů 70. let. Za velkou pochvalu stojí zejména hezky zpracovaný příběh a výborné herecké obsazení - mj. Helen Hayes za roli černé pasažérky Ady Quonsett dostala sošku Oscara. Z dalších dílů série stojí za pozornost zejména LETIŠTĚ ´77. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Strašně dobře se na to kouká, i když se vlastně nic až tak zásadního neděje. Spousta postav a každá aspoň trochu zajímavá. Škoda, že ten konec není až tak drsný, jak si člověk sliboval podle Airplane!, ale i bez Macho Grande je to dobrý film toho typu, co se už dneska netočí. Super nápad rozdělene obrazovky! ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nezestárlo, i když dneska se pletacím jehlicím a kufříku s tnt na palubě múžete leda smát. Ovšem jediný skřípějící moment ve scénáři rozhodl o tom, že jsem si druhou půlku napínavého filmu moc neužil - a to byl ten pacient, co tak úzkostně ctil soukromý majetek (víc napovídat nesmím). Velmi dobrý film s pestrou paletou solidně rozehraných životních příběhů, nepatřící do kategorie katastrofických. Nejhezčí ženou ve filmu je zapomenutá paní Bakersfeldová, Dana Wynter! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film jsem už viděl několikrát, ale hodnotim až teď. V paměti mi to utkvělo jako taková ukecaná telenovela z prostředí letiště, ale vzhledem k hodnocení a oslavnejm komentářům, jsem si myslel, že si to prostě jenom blbě pamatuju. Dneska šel film v televizi a já jsem zjistil, že si to pamatuju velice dobře. Tam se opravdu celou dobu jenom kecá a kecá a kecá a nějaká ta katastrofická část se odehraje až někdy během posledních 30 minut. Jinak celou dobu sledujete, jak se tam snažej ručně vykopat nějaký zapadlý letadlo a do toho různý rozhovory typu: "Miláčku, kdy se vrátíš domu? - Asi se zdržim. Máme pohotovost. - Takže práce je ti milejší než já? Takhle se nedá žít, blablablabla..." Když se teda na konci děj konečně přesune na palubu letadla, tak se dá mluvit o nějakym napětí, ale to nevyváží předchozích cca 100 minut naprostý nudy. Tahle katastrofická "klasika" mě dost zklamala. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavným lákadlom bol pre mňa B. Lancaster. Miernym sklamaním pre mňa bolo, že bol iba jednou z mnohých postáv. Možno si tých postav režisér nabral až príliš, aj keď o žiadnej z nich nemôžem povedať, že by bola zbytočná, len im možno dal zbytočne veľa priestoru. Veľmi priemernú a ničím výnimočnú prvú polovicu zachraňuje tá druhá, kde už ide do tuhého. To bol dôvod, prečo som sa nakoniec po váhaní priklonil k slabším štyrom hviezdam. Tiež som si vyskúšal zopár adrenalínových jázd ako čierny pasažier a fakticky to má čosi do seba...70%. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Americká kostýmová návrhárka a dizajnérka Edith Head navrhla sériu oblečenia inšpirovaného filmom. Tento rad sa nazýval kolekcia „Airport Look“ a bol uvedený na trh módnou prehliadkou v januári 1970. Biznis plán však nebola úspešný a oblečenie bolo potichu stiahnuté z pultov. (Arsenal83)
  • Film bol vo svojom čase veľkým komerčným úspechom a pre Universal Pictures to bol nový rekord v zárobkoch (zárobok 128 miliónov dolárov pri rozpočte 10 miliónov), keď film prekonal dovtedy vedúci Spartak (1960). (Arsenal83)
  • Patty Poulsenová, která hrála letušku Joan, byla skutečnou letuškou American Airlines. Zvítězila v soutěži krásy letušek, kde jednou z cen byla právě role v tomto filmu. (džanik)

Reklama

Reklama