Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kolik stojí čisté svědomí? Vynikající Clintův western o záhadném kazateli, který přijíždí do zlatokopnického městečka, kde brání skupinu domorodců před bohatým tyranem. Eastwood se tímto filmem rozhodl vrátit k westernovému žánru, který byl považován od roku 1979 a smrti Johna Waynea, definitivně za mrtvý. Všechny pochybnosti však svým temným filmem vyvrátil a pomohl oprášit ryze americkému žánru zašlou slávu. Úspěch a kladné ohlasy byly značné a i když ta pravá a poslední westernová jízda měla přijít až o sedm let později, tak tohle je skvělá generálka. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další z westernů s klasickým tématem boje proti bohatému utlačovateli chudých a jejich schopném ochránci. Ač klasika a vcelku relaxační film, nějaká témata k zamyšlení přece jen nabízí. Clint je pro role drsných samotářů vyloženě jako zrozený, zbývající herci ve svém poli působnosti nijak neruší, akorát ta zamilovaná náctiletá husička mi poněkud šplhala na nervy a hlavní záporák byl jaksi nevýrazný. Žádná zběsile akční jízda, nicméně pohodový, příjemný film. 70% ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Bledý jezdec, přestože jako žánrový zástupce nepřináší nic nového, je filmem, ke kterému chovám respekt i srdečně vřelý vztah. Od mala jsem ho s oblibou sledoval, Clint Eastwood byl hrdinou mého dětství a často jsem si na něj hrál. Ze všech jeho filmů - konkrétně westernů - jsem dlouhou dobu měl nejraději právě Bledého jezdce. Postava bezejmenného kazatele, který přijíždí na pomoc utlačovaným zlatokopům představuje z hlediska westernové mytologie klasického (anti)hrdinu a hrdinu Eastwoodových westernů obecně, a to již od dob "Dolarové trilogie" Sergia Leoneho z 60. let. Veškeré další westerny v režii Clinta Eastwooda pracují prakticky na stejném dějovém půdorysu. Od Tuláka z širých plání přes Bledého jezdce až k Nesmiřitelným, kterými Eastwood svou westernovou etapu mistrovsky uzavřel. V Bledém jezdci, jakkoli je prototypem standardního eastwoodovského díla v čele s typickým (anti)hrdinou, se dají nalézt jak pro jeho tvorbu specifické prvky tajemna (viz. Tulák z širých plání), tak postavení hlavního hrdiny - kazatele před závažnou otázku, kdy je sledem okolností nucen sáhnout zpět hluboko do své minulosti a naposledy vzít zbraň do ruky. Tento "akt" lidského jednání Clint Eastwood dále rozvíjí a podrobněji a o něco přirozeněji se jím zabývá v Nesmiřitelných. Přesto je nutno podotknout, že děj, silná hlavní postava a specifická atmosféra Bledého jezdce (doplněná hudbou Lennieho Niehause) dělají z tohoto westernu doslova mýtickou záležitost. Vždy si tento westernový, pro mě v mnoha ohledech revoluční snímek pustím, a považuji ho za jeden z nejlepších zástupců westernového žánru vůbec. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Westernové drama s klasickou zápletkou, které se ale myslím klasikou žánru nestane. Nevadí ani tak rozvláčný, pomale plynoucí děj, naopak, filmu spíše škodí snaha o občasnou odlehčenost a akci. A místy i nesmyslné jednání postav, které na dramatičnosti nepřidá, natož některé scény, které působí spíše parodicky - (třeba scéna s metáním rozbušek ve zlatokopeckém (velko)dole... Jako drama si film tři a půl hvězdičky zaslouží, za některé zbytečnosti však zaokrouhlené dolů. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo pistolnické charisma. Bez něj by ten film byl mírně řečeno o ničem. Clint však i v 55 letech působí parádně a oči se mu blýskají jako za mlada. Jen díky tomu je jinak prachobyčejný western alespoň částečně zábavnou podívanou. Notoričtí fandové žánru to možná ocení více, nicméně u mě jako člověka, který bere western jen jako občasný oddych, prostě jen lepší průměr. Není zde totiž nic navíc, co by si člověk zapamatoval a koneckonců ani závěrečný souboj nemá zdaleka takové grády jako slavné věci let šedesátých. Mírně mi vadily i poněkud přitroublé dialogy, ale to už taky k westernům patří. Abych to ale už dál nerozmazával, tak jen ve zkratce: Fandové westernů a obzvláštně Clinta Eastwooda, s klidem se na to podívejte, ostatní pak s čistým svědomím vynechejte. P.S. Bondovský Jaws velmi, velmi potěší:-) ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Hull Barret (Michael Moriarty) ve scéně na začátku filmu, kdy opouští město po bitce před koloniálem, si kloboukem špatně zakrývá levou ruku, kterou má v sádře. Ve scénách před a po už sádru nemá. (chyska)
  • „Tenhle film vyvolává úplně jiné duševní pocity, než Nesmiřitelní (1992). Ti pojednávají o zápasu člověka s jeho vlastní duší a minulostí. V tomto filmu ale nevíte, jestli je hlavní postava kněz nebo jen jakýsi přízrak,“ popsal svůj temný western Clint Eastwood. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama