Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1983

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 (více)
všechny plakáty
Trailer

Vlk v rouše beránčím má pořád ostré zuby... Píše se rok 1983 a v západním Yorkshiru se ztratilo další dítě, jedno z mnohých za posledních čtrnáct let. Do případu je tak trochu proti své vůli zatažen nepříliš úspěšný právník John Piggott, který ve své snaze domoci se spravedlnosti naráží na neprostupnou hradbu mlčení, strachu a překážek ze strany místní zkorumpované policie. Zdá se však, že alespoň v jednom z detektivů se pohnulo svědomí... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1983 představuje třetí, závěrečnou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UDĚLEJTE TO PĚKNĚ A ČISTĚ, ABY NAŠE INVESTICE BYLA ZABEZPEČENA. CO JSME PLÁNOVALI, NA ČEM JSME VŠICHNI MAKALI. NEPROPÁSNEME TO. TO NEDOVOLÍM. PŘIPÍJÍM NA NÁS, NA SEVER, KDE SI DĚLÁME, CO CHCEME“..... /// Přichází rozuzlení. Stejně jako před devíti lety zmizela malá holčička. Tentokrát je v hlavní roli právník a držím mu palce, aby měl koule všechno vyřešit. Všichni jsou zatížení minulostí, kdo ještě neumřel, má špatný svědomí a jen díky tomu, že na to koukám tak nějak v kuse, nemůžou mě tři prdele jmen rozhodit. Tenhle díl má nejlepší atmosféru a celkem vychází pokus o temnou kriminálku. TŘETÍ DÍL TRILOGIE (1974 + 1980), NA KTEROU JE TŘEBA JE TŘEBA HLEDĚT JAKO NA CELEK. ZATÍM CO TOMUHLE FILMU DÁVÁM ****, CELOU TRILOGII HODNOTÍM ***. Von mě totiž příběh o Karachi klubu, hotelu Griffin, Wakefieldské base, o matkách bez dětí, o mrtvých problémech a mrtvých přátelích, skládkách, šlapkách, vlcích a labutích zase tak extra nepřipadal. Ještě bych unesl kolísavost tempa, či přechody mezi dramatem – thrillerem – kriminálkou. Ovšem celej ten mafiánskej policejní útvar mi připadá takovej...... no nevím, možná v osmdesátejch letech, v Anglii... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Red Riding Quartet od Davida Peace číst nebudu. 2. Chtěl bych zjistit, že vrahem není zahradník, ale ..... 3.) Thx za titule ,,tayna“ a ,,queeg“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem od závěrečného dílu čekala víc. Chyběla mi ta dřívější ponurá atmosféra, přece jen právě ta tvořila z velké části tuhle trilogii. Další problém jsem viděla v hlavní postavě, která tu tentokrát nebyla jasně vyznačena. David Morrissey ani Mark Addy pro mě nebyli natolik zajímaví, abych je tak brala. Překvapením pro mě byl BJ, který se vyprofiloval v jednu z nejdůležitějších postav a Sheehan dokázal i beze slov předvést velmi silný výkon. Konec je na celém díle asi to nejlepší a celou trilogii krásně uzavírá. ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle opravdu není Midsummer... Zdejšími blaty se i pes baskervillský plouží se schlíplýma ušima, tento kraj je domovem Heathcliffa, jeho temné duše a genotypu, sem zasadil Stoker část děje Drákuly. Něco je tu ve vzduchu a nebude to jen popílek z místních dolů. "Pod krásnými koberci" prorůstá prastarý hororový svět a vytváří si tu nové struktury. Vítejte v Yorkshiru, napotřetí... S pomocí dvou starých známých, prozřelého policisty "Sovy" Jobsona, prostituta B.J. a obhájce Piggota se vymotáváme ze sítě hrůzných tajemství. Důležitá je tu zvířecí a pohádková symbolika (vlk, labuť, odkazy na Karkulku, voiceover B.J. v úvodu a na konci...). Mnohé zůstane v závěru trilogie Red Riding nedořečeno - i to je na této košaté tragédii o lidském svědomí a temných stránkách duše strhující... stejně jako mrazivé vystižení psychogeografie Severu. SPOILER: Všimněte si, kdo stojí vedle nevěsty v úvodu. Je o poněkud cynický dovětek k RR 1974. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

První díl se mi vůbec nelíbil. Hlavně nesnáším filmy, kde je korupce. V tomto případě potom ztrácí vše smysl, touha po vyřešení, když jeden kryje druhého. A kde jde o takzvané vyšší zájmy, v tomto případě spíše o zkorumpovanou policii. Ze začátku jsem si myslela, že jde filmy podle skutečnosti. Ale asi ne, což jsem tak pochopila. A abych se vrátila k trilogii. Druhý díl se mi taktéž moc nelíbil. A až tento třetí díl tomu dává korunu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Závěr trilogie začíná hledáním dalšího neheroického hrdiny, který se pokusí rozbít svoji hlavu o zeď uzavřené komunity samých hnusáků, podrazáků, korupčníků a vrahů. Kandidáti jsou tři: zkažený policista se zbytky svědomí, looserovský právník nebo ještě looserovštější ztracený teploušek - ten je tu pro ty, kdo rádi vsázejí na největší outsidery. A v tomhle dostihu získává zlatou:.... Ale, co.... Je mi to fuk!_____ KOUSEK DĚJE Atmosféra funguje, kamera i herci jsou dobří, ale oproti předešlým dílům to ztratilo i poslední zbytky uvěřitelnosti. Všeobecná brutalita dosáhla míry tak obludné, jako by se to odehrávalo v ruském a ne v britském vězení nebo na policii. Příběh je zmatený a nepřehledný. Vůbec jsem z toho nepoznala, kdo všechno teda vraždil a kdo všechno o tom věděl. Příběh mezi policajtem a věštkyní nemá žádnou pointu. Ty kosti teda byly z kuřat nebo z čeho? Kde se tam vzal ten chlapík, který policajtům vyprávěl něco o dodávce? Odkud se policajti dozvěděli, že jeden z nich donáší novinářům? Nevysvětlil se ani ten dodatečný masakr v baru Karáčí.... a takhle bych mohla pokračovat, jenomže by to nemělo smysl.______ Co mě opravdu rozesmálo a definitivně zničilo zbytky tísnivé atmosféry, která na mě z filmu doléhala, byla zpomalená záchrana dívenky za doprovodu vznášejícího se peří - sentimentální kýč jako brno. Nikdy více. /30. 6. 13./ ()

Galerie (48)

Zajímavosti (5)

  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama