Reklama

Reklama

Patriot

  • USA The Patriot (více)
Trailer

Obsahy(1)

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (615)

sepp 

všechny recenze uživatele

Jeden z kvalitnejsich snimku roku 2000 - Mel Gibson tradicne vytecny, bojove sceny jsou propracovane a skvele predvedene a scenar take dobre zvladnuty. Patriot nenadchne, ale rozhodne si zaslouzi misto ve filmotece a svym patriotismem mi je blizsi, nez posledni dobou hodne caste ceske paskvily a radobyumelecke filmy, typu pupendo. Ona trocha ty narodni hrdosti a sentimentu v zivote neuskodi, pani cechacci. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Správný název by snad měl znít Patrioti. Mel Gibson se sice během filmu sám označí za patriota, ale je více ovdovělým otcem rodiny, které dává přednost před veškerými jinými (i když z historického hlediska důležitými) událostmi. Patriotem je tu především jeho nejstarší syn, díky kterému vstupuje jeho otec do víru válečných událostí. Závěrečná scéna, kdy Mel Gibson pozvedne v efektní zpomalovačce americkou vlajku, je - spíše než symbolem amerického patriotismu - symbolem hrdého otcovství (kvůli spoileru neuvádím proč). Události boje o nezávislost tvoří spíše kulisu velmi dramatického příběhu jedné rodiny - především tedy otce a nejstaršího syna. Aby bylo jasné, že angličané jsou zde za padouchy, vstupuje na scénu odporná kreatura v podání Jasona Isaacsa, se kterým zde skvěle gibsonovský Gibson svádí svůj osobní souboj. Závěrečná bitva není žádný zázrak. Je hodně pomalá, nemá patřičký švih a říz, ale je zvláštní, že když do ní Emmerich vloží dlouhatánskou zpomalovačku, tak tím přidá na grády. Ještě se musím zmínit o skvělém záběru, kdy jedna dělová koule letí přímo na plátno. Je to velice působivý moment, kdy jsem se ani při opakovaném shlédnutí neubránil škubnutí hlavou směrem vzad. Patriot je o toleranci, co až jste ochotni takovému spektáklu odpustit. Kdo čeká věrný historický film, bude při nejmenším zklamán. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se při finální bitvě Melodramatický Mel rozběhl s praporem osázeným hvězdami a pruhy proti zlému, fuj-fuj, zlému uzurpátorovi Tavingtonovi, fakt jsem si myslel, že ho s ním probodne. No nakonec…, chudák kůň. Vlastně žádný chudák, on pod svými kopyty zadupával touhu Američanů po svobodě, takže taky dostal, co si zasloužil.. Čekal snad někdo něco jiného od režiséra, který by si tracheotomii nechal provést jedině Deklarací nezávislosti USA stočenou do ruličky? Pravda, za technickou část si Roland zaslouží zdvořilostní uznání, i když herecky to bylo ze strany dvojice Ledger, Gibson docela baroko. Zaujala přirozenost Chrise Coopera a Frantíka Karyo, tolik opěvovaný J.Isaacs to místy se svou kreací na monstrum, co malým dětem propichuje nafukovací balónky a invalidům vypouští duše od vozíků, přeháněl. Za patriotickou, lehce úsměvnou část si Roland zaslouží posadit na raketu Patriot, vyfotit a pověsit nad krb (tu fotku). A historická akurátnost? Za tu by Roland zasloužil posadit na raketu Patriot a vypustit proti střele Scud.. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Filmík, ktorý mi trafil tie správne struny. Pre mňa silný ciťák a hlavne smutný. Heath Ledger je super, Gibson štandard (čiže skvelý). Akčné scény nádherné (občas v štýle POSLEDNÉHO MOHYKÁNA), finále patetické (ale stále zaujímavé vo vzťahu k STATOČNÉMU SRDCU)... Fajn práca s (anti)hrdinstvom, úžasný záporák a samozrejme hudba... ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tak jako si mě Mel získal ve Statečném srdci, tady tomu není jinak jen s tím rozdílem, že zde se mi v záchvatu breku nedělají bubliny u nosu! Téma válek, kde umírá tisíce lidí, i těch nevinných, mě dokáže vždycky chytit za srdce, že je mi všelijaký americký patos u prdele! Takže všechny srdcervoucí scény probrečím jak se patří a vůbec se za to nestydím, klidně i několikrát do roka :o) ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Houpací křesla nebyla běžným nábytkem až do začátku 19. století. (liquido26)
  • Mark Baker, který Mela Gibsona (Benjamin Martin) a Heatha Ledgera (Gabriel Martin) učil střílet z ládovací pušky, jim dal radu: "Aim small, miss small" ("Miřte na malé věci, pak toho málo minete"). To znamenalo, že pokud míříte na člověka, můžete ho minout, ale pokud míříte na jeho knoflík, minete knoflík, ale pořád trefíte člověka. Melu Gibsonovi se tato rada tak líbila, že jí potom zakomponoval do filmu. (liquido26)
  • Ve scéně z roku 1781, kdy francouzská a americká vojska dobývají Yorktown, je krátký záběr na francouzské námořníky na lodi, kteří jsou oblečeni do trikolórních uniforem s kokardami, které se začaly nosit až během francouzské revoluce po roce 1789. (M_J_Adler)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (více)

Reklama

Reklama