Reklama

Reklama

Hvězdná brána

  • USA Stargate (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani sa príliš nečudujem, že film patrí do trojstovky najobľúbenejších. Tvári sa to ako sci-fi príbeh, neohrození americkí vojaci opakovane štrkocú závermi svojich gumipušiek, otvárajú sa pyramídy i srdce domorodej dievčiny a na konci sa spoja domorodí proletári celého sveta, aby zvrhli vládcov. Úžasnejšie, ako fantázia tvorcov môže byť iba rozpočet, ktorý si netrúfam ani približne odhadnúť. Najhoršie na filme bolo, že úžas, ktorý sa ma pri niektorých scénach zmocňoval, bol úžasom nad nekompetentnosťou tvorcov, ktorí prehajdákali veľké peniaze na vytvorenie tohto paškvilu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tradiční Emmerich, spousta klišé, hrdinní američtí vojáci, naivita, která v závěru, kdy vypukne revoluci egyptského lidu proti zlému mimozemšťanovi, jak jinak než podnícená americkou misí, přechází až do karikatury sebe sama. Kdysi jsem ten film považoval za žánrový průměr, vzhledem k tomu, co se dnes točí, je to možná i pravda, ale viděno mýma dnešníma očima, je to na slabé 2*. Celkový dojem: 35 %. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Postavy pronášejí věty, kterým ani tvůrci zřejmě nerozumějí, hlavně, aby to vypadalo záhadně a chytře. Příběh je komplikovaný až z toho začínají vstávat vlasy na hlavě. Triky jsou vypiplané, na svou dobu samozřejmě velmi špičkové. Hudba burácí, David Arnold se s ústřední melodií vytáhl. Roland Emmerich si bral inspiraci v klasických sci-fi kouscích i béčkových slátaninách, oproti kterým ovšem dostal zatraceně hodně peněz. Jenže je to právě německý řemeslník, který má mnohdy velké problémy s tempem, který s postavami pracuje tak, že se po čase stávají nezajímavými a chybí jim vývoj, a zaškobrtává také s tím, aby nám až na několik výjimek nabídl trvalejší napětí a zájem o dění v dalších minutách. Není to proto ta typická devadesátka, na kterou by se člověk při četném reprízování těšil. Já rozhodně ne, protože zmiňované tempo bylo zejména v první polovině hodně bídné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nenašlo by se originálněji pojatější sci-fi než je toto. Příběh, který tento film započne se dá dále tak krásně rozvinout. A již tehdy toho studio MGM využilo, a tak vytvořilo seriál navozující na příběh. Jednoduše řečeno nejlepší seriál, který v záplavě béček v Kanadě vznikl. O´Neill a Jackson, obě naprosto rozdílné postavy do skupiny výborně zapadají. Zajímavé je, že každý rád porovnává Russella s R. D. Andersonem. Kurt ho zahrál tak jak mu to na jeho dobu připadalo správné....akčně, hrdinsky a bez špetky citů, i když i on dokázal překvapit. Pro mě je Hvězdná brána, a ať už to je film nebo seriál, hlavně velký příběh plný ohromných možností, které jsou dále rozvětvené....a je dobře že Roland Emmerich, tuto epochu započal právě v tehdejší době. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Pořád to tam je. Ten základní náčrt má prostě sílu a dává scénáristům možnost udělat téměř cokoliv, zasadit to do jakéhokoliv prostředí a vymyslet si vlastní mytologii od začátku do konce. Nicméně samotné provedení funguje tak na půl. Blockbuster, kde je potřeba trochu vypnout mozek a doufat, že seriál ty slušné náčrty zvýrazní lépe. Což se zřejmě zdařilo. Film? Originální a slibný námět, víc zřejmě Emmerich nesvede. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (71)

  • Vo filme miestni obyvatelia Abydosu hovoria jedným z autentických dialektov starovekej egyptčiny. Dean Devlin a Roland Emmerich sa veľmi starostlivo pripravovali a nenechali nič na náhodu. O odbornú pomoc požiadali špecialistu, egyptológa Stuarta Tysona Smitha z Kalifornskej univerzity. (Piri)
  • Důvod, proč Danielovi (James Spader) trvá tak dlouho, než si uvědomí, že Abydosané mluví jazykem, odvozeným od staré egypštiny, spočívá především ve způsobu zápisu tohoto jazyka. Nepoužívaly se v něm samohlásky (a, e, i, o, u), podobně jako například v hebrejštině či jiných semitských jazycích - kvůli čemuž je současně uznávaná výslovnost tohoto jazyka spíš kvalifikovaným odhadem. V jazyce Abydosanů došlo k výrazným změnám používání samohlásek... například slovo neter (bůh) se změnilo na naturu. (vojtaruzek)
  • Brána mala mať pôvodne tvar trojuholníka, aby pripomínala pyramídu. (rezanec1003)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (více)

Reklama

Reklama